Θα έχουμε επεισόδια αν η Σύνοδος δεν σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία

Για το παρασκήνιο και τα φαβορί των Αρχιεπισκοπικών εκλογών μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, σημειώνοντας ότι η Σύνοδος θα πρέπει να αποδεχθεί τη λαϊκή ετυμηγορία, δηλαδή την επιλογή του πρώτου υποψηφίου από το Τριπρόσωπο.

Αρχικά μίλησε για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου αναφέροντας ότι «κινηθήκαμε στα όρια της υπερβολής. Αποφύγαμε να πούμε για τα γκρίζα σημεία στην πορεία του Μακαριωτάτου».

Όσον αφορά τις εκλογές ανέφερε ότι οι υποψήφιοι είναι επτά. «Το ανακοίνωσε ο Καρπασίας και ο Κυρηνείας. Οι πρώτοι δύο για εκλογή στο Τριπρόσωπο είναι οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού».

Πρόσθεσε ότι ξενίζει που ενδιαφέρονται για τον θρόνο οι Μητροπολίτες Καρπασίας και Κυρηνείας γιατί δεν μπορούν να μπουν στο Τριπρόσωπο και το ξέρουν. Ο τρίτος θα είναι ένας εκ των Μητροπολιτών Μόρφου, Κωνσταντίας και Πάφου». Τόνισε ότι υπάρχει έντονη φιλοδοξία όλων για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. «Όλοι φιλοδοξούν να καθίσουν στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο».

Μιλώντας για τον Μητροπολίτη Λεμεσού ανέφερε ότι δεν θα απωλέσει καμία ψήφο. «Μπορεί να αντλήσει και λίγες ψήφους ο Καρπασίας». Όσον αφορά τον Μητροπολίτη Ταμασού ανέφερε ότι αναμένεται να είναι πρώτος ή δεύτερος. « Η κάθοδος του Κυρηνείας μπορεί να αφαιρέσει ψήφους από τον Ταμασού γιατί προέρχονται από τον ίδιο χώρο και κάποιες πολιτικές δυνάμεις που θα στηρίξουν την προσπάθεια αυτή πρόσκειται και στους δύο». Στη συνέχεια μίλησε για τον Μητροπολίτη Καρπασίας αναφέροντας ότι δεν γνωρίζει από που μπορεί να αντλήσει ψήφους. «Μπορεί να πλήξει λίγο τον Λεμεσού και τον Κωνσταντίας».

Για τον Μόρφου ανέφερε ότι είναι μια δύναμη από μόνος του. «Έχει τους φανατικούς του και όλους αυτούς που θα τον ψηφίσουν και θα τρέξουν να βρουν και άλλους ψήφους».

Μιλώντας για τον Πάφου εξήγησε ότι θα στηριχθεί από πολιτικές δυνάμεις λόγω του Κυπριακού. «Είναι ταυτισμένες οι θέσεις τους με τον Μακαριώτατο». Συμπλήρωσε ότι αν περάσει ο Πάφου στο Τριπρόσωπο, λόγω ηλικίας μπορεί να επιλεγεί από τους υπόλοιπους Ιεράρχες καθώς δεν ακυρώνει τις φιλοδοξίες των νεότερων».

Διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που είναι τρίτος ο Μητροπολίτης Μόρφου, τότε το παιχνίδι θα παιχτεί μεταξύ Λεμεσού και Ταμασού. «Θα παίξει ρόλο η διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο. Αν είναι μεγάλη τότε ουσιαστικά η Σύνοδος δεν θα μπορέσει να αγνοήσει τη λαϊκή ετυμηγορία».

Επεσήμανε ότι στην περίπτωση που περάσει στο Τριπρόσωπο ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, τότε «θα είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος. Είναι χαμηλών τόνων, έχει καλή εικόνα και κατάφερε να την κτίσει έχοντας την εκτίμηση πολλών μέσα στη Σύνοδο. Αν περάσει τότε μπορεί θα έχουμε Αρχιεπίσκοπο από την πρώτη ψηφοφορία». Τόνισε ότι έχει δυναμική μέσα στη Σύνοδο όπως και ο Πάφου. «Αν δεν έχουμε Αρχιεπίσκοπο από την πρώτη ψηφοφορία τότε όλα παίζονται».

Στη συνέχεια μίλησε για τα παρασκήνια, τονίζοντας ότι γίνονται για να προστατευθούν οι εκλογές. «Κάποιος Επίσκοπος προσπάθησε να περάσει τη θέση που ήταν έξω από το καταστατικό, ώστε ο Αρχιεπίσκοπος να εκλεγεί μέσα από τη Σύνοδο».

Ακόμη, ανέφερε ότι την ημέρα των εκλογών έξω από την Αρχιεπισκοπή θα γεμίσει κόσμο. «Αν η Σύνοδος δεν σεβαστεί το αποτέλεσμα της λαϊκής ψηφοφορίας ίσως να έχουμε επεισόδια».

Ο κ. Κυριακού ανέφερε ότι το κράτος έχει εμπλοκή καθώς στις προηγούμενες εκλογές βοήθησε στη συγκρότηση νέων καταλόγων.

Επιπλέον, μίλησε για σφαγές στο παρασκήνιο. «Ο προεκλογικός αγώνας για τις Προεδρικές ωχριεί μπροστά στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές. Ο μόνος τρόπος για να αποδομήσει κάποιος μια υποψηφιότητα είναι μέσα από την αποδόμηση της ηθικής υπόστασης του υποψηφίου.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν θα γίνονται περιοδείες, αλλά πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις σε ξενοδοχεία και σπίτια.

sigmalive.com

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy