Παντελίδης: «Δεν μπορεί να είναι μπερδεμένη η ομάδα στο πώς θα σχεδιαστεί και όλοι να έχουν άποψη σε όλα»

Σημερινές(19/5) ραδιοφωνικές δηλώσεις του Σάββα Παντελίδη στον ΣΠΟΡ FM 95,0

Στον ΣΠΟΡ FM 95,0 και στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι», με τη Στέλλα Σωκράτους, μίλησε ο πρώην πλέον προπονητής της ΑΕΛ, Σάββας Παντελίδης. Ο Ελλαδίτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παρουσία του στον πάγκο των «γαλαζοκίτρινων», στο που προέκυψε διαφωνία με τη διοίκηση της ομάδας, όπως και στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Τόνισε επίσης ότι μετά την Παρασκευή θα δει τι θα κάνει σχετικά με το μέλλον του.

 

 

Αναλυτικά:

Αρχικό σχόλιο: «Δεν υπάρχει κάτι που να νιώθω ή να μην είμαι καλά, ήτανε μια απόφαση που έχει ληφθεί 50-50, οπότε από τη στιγμή που είναι και δική μου απόφαση δεν θα ένιωθα κάπως περίεργα. Προετοιμάζομαι κανονικά όπως όλα τα παιχνίδια με σκοπό να έχουμε την καλύτερη παρουσία»

Αν μίλησε με τους ποδοσφαιριστές για την κοινή απόφαση: «Βεβαίως το έχω κάνει εδώ και δέκα μέρες. Μάλιστα τους είπα επειδή είναι μια περίοδος που δεν υπάρχει κίνητρο καλό θα είναι να κοιτάξει ο καθένας του να έχει την καλύτερη δυνατή παρουσία γιατί και ο καινούργιος προπονητής που θα έρθει θα πάρει εικόνα και από αυτά τα ματς. Θεωρώ πως καλό είναι όσο μπορεί ο καθένας να βρει το κίνητρο, να κοιτάξει εσωτερικά και να παίξει όσο καλύτερα μπορεί».

Για τον τρόπο που ήρθε το διαζύγιο μετά την πρώτη επαφή που είχε με την ΑΕΛ και το γεγονός πως φαινόταν να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία: «Όπως ήταν τα πράγματα στην πρώτη συνάντηση ήθελα να συνεχίσω. Από εκεί και μετά φάνηκε ότι υπάρχει διαφωνία και επειδή είμαι αρκετά έμπειρος στον χώρο, όσες φορές δεν βρεις τη λύση πριν ξεκινήσει η προετοιμασία, το βρίσκεις μπροστά σου πολύ γρήγορα και στους πρώτους μήνες της ομάδας και σταματά τότε η συνεργασία. Γι’ αυτό θεώρησα ότι είναι καλύτερο απ’ τη δική μου τη πλευρά να μην συνεχίσουμε τη συνεργασία γιατί είναι άσχημο να ξεκινήσει μια χρονιά, να υπάρχουν διαφωνίες και για κάποιους να λόγους να σιωπά η μια ή η άλλη πλευρά και στο τέλος να την πληρώνει η ομάδα με την πορεία της και φυσικά ο προπονητής στον οποίο πέφτουν όλες οι ευθύνες. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν έχω βγει ποτέ να κατηγορήσω κάποιο και θεωρώ υπεύθυνο τον εαυτό μου για όλες τις επιλογές, οπότε δεν θα μπορούσα μετά να βγω και να πω «ξέρετε τι εγώ με αυτό διαφωνούσα». Γι’ αυτό διαφωνώ από τώρα και όλα καλά».

Για τη διαφωνία που είχε προκύψει και αν ήταν αγεφύρωτη: «Είναι θέματα αρχής. Θα σας πω πολύ λίγες κουβέντες γιατί είναι καλύτερα όταν υπάρχουν ιδιωτικές κουβέντες να προφυλάγονται για το καλό της ομάδας και το δικό μου, αλλά κυρίως της ομάδας. Θεωρώ πως αν για κάτι πρέπει να είναι υπεύθυνος ο προπονητής, αυτός πρέπει να είναι ο σχεδιασμός. Οπόταν ξεκινάμε από εκεί, και αν υπάρχουν διαφωνίες σίγουρα είναι καλύτερο να μην υπάρχει συνέχεια».

Αν σχεδιασμός εννοεί τις μεταγραφές ή το μπάτζετ: «Όχι δεν ήταν οικονομικό. Το έχω πει και τις προηγούμενες μέρες, η διοίκηση της ομάδας μου έδειξε με αυτά που μου είπε πως ο στόχος είναι πολύ πιο ψηλός για την ερχόμενη σεζόν αλλά για να μιλάς για μια ομάδα σαν την ΑΕΛ, που έχει πολύ κόσμο και που φέτος όλοι τους είναι πικραμένοι, για κάτι πολύ καλύτερο θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να το πετύχεις αλλιώς καλό είναι να μην μιλήσεις. Γι’ αυτό αν εγώ έβγαινα να πω δυο πράγματα για τι μπορεί να κάνει η ομάδα, τι πάμε να φτιάξουμε για την επόμενη χρονιά καταλαβαίνεται πως θα ήμουν υπόλογος απέναντι στον κόσμο. Θα έπρεπε να το πετύχουμε ή αν δεν το πετύχουμε θα έπρεπε να πάρω την ευθύνη. Για να πάρεις όμως την ευθύνη θα πρέπει πραγματικά να έχεις το κομμάτι σου, το χώρο σου, για να μπορέσεις να σχεδιάσεις πράγματα. Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος, γιατί δεν μπορώ να παραμείνω στην εικόνα και τη δύναμη της φανέλας και να πω η ΑΕΛ είναι μια μεγάλη ομάδα. Ξέρετε κάτι, οι υπόλοιποι ξεφεύγουνε, οπότε θα πρέπει να αλλάξουμε και εμείς, θα πρέπει και εμείς να μπούμε σε ένα δρόμο διαφορετικό. Εάν από την άλλη πλευρά υπάρχει διαφωνία σε αυτό τον τομέα δεν είναι εύκολο να λειτουργήσουν όλα καλά, και θεωρώ πως οι πιθανότητες θα ήταν πολύ λίγες για να πετύχουμε αυτό που θα έδινα υπόσχεση. Καλύτερα τώρα, γιατί μπορεί να υπάρξει κάποιος άλλος άνθρωπος, ο οποίος θα το πετύχει με άλλους τρόπους ή και να αλλάξουνε γενικά κάποια πράγματα στην πορεία».

Για τη σχέση του με τον Ανδρέα Σοφοκλέους: «Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που δεν είμαι πολύ επικοινωνιακός αλλά βρεθήκαμε δυο φορές από μισή ώρα».

Για το γεγονός πως δεν λειτούργησαν τα πράγματα όπως θα ήθελε: «Καταλάβαμε και οι δυο πως έχουμε διαφορετικό τρόπο, οπότε νομίζω πως είναι πιο καλό για την ομάδα αυτό. Θα ήταν χειρότερο να υπάρχουν διαφωνίες και να επιρρίπταμε ευθύνες ο ένας στον άλλο. Ο καθένας έχει τον τρόπο του και ο χρόνος δείχνει αν είναι σωστός. Δεν έχει να κάνει με το τι ποδοσφαιριστές θα ερχόντουσαν αλλά έχει να κάνει με το πως θα στηνότανε επαγγελματικά μια ομάδα η οποία πρέπει να λειτουργεί επαγγελματικά από το πρώτο μέχρι το τελευταίο γιατί οι υπόλοιποι έχουν αρχίσει και το κάνουν».

Τι πρέπει να αλλάξει η ΑΕΛ για να πρωταγωνιστεί: «Ασφαλώς χρειάζεται να αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στην καθημερινότητα της, στη δομή της, τον επαγγελματισμό όλων όσων έρχονται στην ομάδα. Να έχει ο καθένας το χώρο του, και ο καθένας τον χρόνο του».

Για το γεγονός πως η ΑΕΛ προχωρά σε συμφωνία με άλλο προπονητή του οποίου το μπάτζετ θα είναι πιο ψηλό: «Δεν είχαμε φθάσει στο σημείο να μιλήσουμε για το μπάτζετ και πόσο μπορεί να ανέβει ή να κατέβει. Δεν πήγε τόσο μακριά η συζήτηση. Όλα σταμάτησαν όταν αντιλήφθηκε ο ένας τον τρόπο ο ένας του άλλου. Εμένα μου αρέσει κάποια πράγματα να είναι πλήρως επαγγελματικά. Κάποια πράγματα θα έπρεπε να αλλάξουν. Υπήρχαν διαφωνίες στον τρόπο, δεν έχει να κάνει με χρήματα. Δεν βάλαμε κάτω να πούμε ότι έχουμε δυο δραχμές και πρέπει να δώσουμε τρεις και δεν τις έχουμε. Δεν μπήκαμε καν σε τέτοια διαδικασία. Αντιθέτως εγώ το ξαναείπα, ο πρόεδρος έχει ένα όραμα για την ομάδα τη νέα χρονιά. Θέλει να πάει πολύ καλύτερα από τη φετινή. Δεν μπήκαμε όμως στο οικονομικό. Ασφαλώς για να πετύχεις κάτι καλό θα πρέπει να γίνει και μια υπέρβαση οικονομική. Η εικόνα που έχω ήταν πολύ καλής προς αυτό το κομμάτι. Έχει μεγάλη σημασία όμως ο καθένας να έχει τον ρόλο του και να δουλεύει επαγγελματικά για να υπάρχουν ευθύνες. Δεν μπορεί να είναι μπερδεμένοι οι ρόλοι για μια ομάδα, πως θα σχεδιαστεί ή πώς θα προχωρήσει μια ομάδα και όλοι να είναι σε όλα. Εάν πρέπει να κάνεις κάτι τέτοιο, τότε ο προπονητής θα πρέπει να είναι κλόουν. Με συγχωρείται αλλά δεν ήμουνα ποτέ μου».

Για την εμπειρία του στο Κυπριακό πρωτάθλημα και το μέλλον του: «Να σας πω την εμπειρία μου μέχρι τώρα. Καταρχήν να πω πως μπορεί να σταμάτησε η συνεργασία μου αλλά γενικότερα αν κάποιος καθίσει και δει αυτή την ΑΕΛ του τελευταίου ενάμιση μήνα με την ΑΕΛ του Δεκεμβρίου θα καταλάβει πως υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά και υπάρχει μια πολύ μεγάλη εξέλιξη η οποία μπορεί να μην έφθασε σε τεράστια αλλαγή και μπορεί να μην πέτυχε η ομάδα τους στόχους της όμως όταν ήρθα η ΑΕΛ ήταν δυο βαθμούς πάνω από αυτόν που έπεφτε. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Ναι οκ δεν πετύχαμε τους στόχους αλλά ήμασταν πολύ πίσω. Μιλάμε για μια ομάδα που εκείνη την εποχή για διάφορους λόγους ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Νομίζω πως αυτό το έχουμε ξεπεράσει. Αφήνω τουλάχιστον 1-2 παιδιά σαν κέρδος στην ΑΕΛ όσον αφορά τους μικρούς. Ασφαλώς χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια σε αυτό. Από κάποιο σημείο και μετά είδα πως υπάρχουν παιδιά, Κύπριοι, που μπορούν να παίξουν απλά χρειάζεται να αλλάξουν μαζί με την νοοτροπία της ομάδας και να καταλάβουν τι σημαίνει επαγγελματικά. Για μια ομάδα επαγγελματικά σημαίνει να ελέγχεσαι για τα πάντα που κάνεις, για οτιδήποτε συμβαίνει στο ποδοσφαιρικό τμήμα, για οποιοδήποτε θέλεις να φέρεις ή οτιδήποτε θες να κάνεις με την ομάδα. Πρέπει να ελέγχεται από την αρχή μέχρι το τέλος. Να είσαι σίγουρος για το τι βάζεις μέσα, κάτι που δεν έγινε 100% και το πληρώσαμε στη διάρκεια της πορείας. Βλέποντας λοιπόν τα παιδιά που είναι απ’ την Κύπρο και επειδή χρειάζεσαι να έχεις καλούς Κύπριους στην ομάδα, θεωρώ πως αν αυτά τα παιδιά αυξήσουν τον βαθμό έντασης στην καθημερινότητα του έχουν και ταλέντο και μπορούν να προχωρήσουν. Σε αυτό το κομμάτι είμαι ευχαριστημένος».

Για το κυπριακό πρωτάθλημα: «Είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι πολύ κοντά στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Υστερεί λίγο στις εντάσεις και αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ένας προπονητής στην αρχή της χρονιάς, δεν μπορείς να το δουλέψεις στη μέση της χρονιάς. Σε κάποιο σημείο το πράξαμε αλλά παρατηρήσαμε πως μετά το 60’ δεν μπορούσαμε να το ακολουθήσουμε, θυμάστε κάποια παιχνίδια που η ομάδα μας έπαιζε πάρα πολύ καλά, αλλά μετά το 60’ δεν είχε την ίδια απόδοση. Νομίζω όμως ότι χρειάζεσαι πάνω από χρόνο για να έχεις μιας ομάδα που να αντέχει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα . Σίγουρα όμως είδαμε μια βελτίωση σε αυτό. Τα γήπεδα δεν ήταν κακά. Γενικά δεν έχω παράπονα. Έχω πολύ θετική εικόνα. Και από πολλά παιδιά που μπορούν να παίξουν στο ελληνικό πρωτάθλημα και από τα παιδιά που είναι από την Κύπρου που αν ανεβάσουν την ένταση τους μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα. Να μην καθησυχάζονται επειδή οι ομάδες έχουν ανάγκη τους Κύπριους, θα βρίσκουν ομάδα. Δεν είναι έτσι. Τώρα για το επόμενο βήμα, πιστέψτε με είναι αυτό που έλεγα που από την αρχή της χρονιάς, ότι πρέπει να μείνουμε ήρεμοι, πρέπει να τελειώσει η χρονιά, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Το ματς με τον Απόλλωνα μας έκλεισε τα φώτα. Ήταν λες και κλείσαμε το διακόπτη. Ήταν λες και πετύχαμε το στόχο μας. Στο ποδόσφαιρο η πιο σημαντική μέρα είναι πάντα η επόμενη μέρα. Δώδεκα και ένα είναι πιο σημαντικό από το δώδεκα παρά ένα».

Για το μέλλον του: «Μετά την Παρασκευή θα δούμε. Υπάρχει κάτι, θα δούμε».

Αν υπάρχει πιθανότητα να συνεχίσει την καριέρα του στην Κύπρο: «Ποτέ δεν ξέρεις. Όλα είναι πιθανά. Σημασία για ένα προπονητή έχει αν αυτό που αφήνει είναι καλύτερο απ’ αυτό που παίρνει. Θεωρώ πως όλοι μας, μαζί με το σταφ, κάτι έχουμε κάνει. Θα μπορούσε να γίνει καλύτερα; Φυσικά και θα μπορούσε. Έτσι είναι και το ποδόσφαιρο καμιά φορά. Και με την Ομόνοια, αν είχε μπει το γκολ με τον Μαρόσα στο 90’, μπορεί να είχαμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα των δύο ομάδων».

Άποψη για τον Κουέστα με τον οποίο συνεργάστηκε στον Άρη και που φαίνεται να ενδιαφέρει το ΑΠΟΕΛ: «Είναι ένας πάρα πολύ καλός τερματοφύλακας και ένα πάρα πολύ σοβαρό παιδί. Έχουμε συνεργαστεί πάρα πολύ καλά. Δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι αληθές αυτό, δεν έχω αυτές τις πληροφορείς. Δεν έχω μιλήσει και μαζί του. Μπορώ σας πω μόνο ότι έχω μια πάρα πολύ καλή άποψη. Θεωρώ ότι θα είναι μια πετυχημένη μεταγραφή για τον ΑΠΟΕΛ. Αν και για τις μεταγραφές ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος».

Καταλυτικό σχόλιο: «Για άλλη μια φορά να ευχηθώ στην ΑΕΛ να πέτυχει τους στόχους της γιατί πραγματικά είναι μια μεγάλη ομάδα. Και όσους είπαν κάτι καλό και όσους είπαν κάτι άσχημο, όλα καλά».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy