Ρωσία: Επίδειξη ισχύος στην παρέλαση – «Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας», είπε ο Πούτιν

ε τα μάτια της υφηλίου στραμμένα στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, είναι ήδη σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη Ρωσία οι εορτασμοί για την επέτειο της Ημέρας της Νίκης του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού επί της Ναζιστικής Γερμανίας, που σηματοδότησε τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ηδη στη Μόσχα όπως και σε άλλες πόλεις οι παρελάσεις είναι σε εξέλιξη. Από τη Μόσχα ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιχειρεί να κάνει μία επίδειξη ισχύος προς τη Δύση.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Πούτιν

Ο Πούτιν είπε ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρχαν εντάσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το ΝΑΤΟ. Υποστήριξε ότι η Ρωσία «απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη για την εξεύρεση δίκαιου συμβιβασμού, αλλά δεν ήθελαν να μας ακούσουν κι ετοίμαζαν επιχείριση στο Ντονμπάς. Στο Κίεβο έλεγαν ότι ίσως πάρουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ άρχισε να διερευνά εδάφη κοντά μας κι αυτό έγινε μια προφανής απειλή για τη χώρα και τα σύνορά μας. Όλα μας έλεγαν ότι υπάρχει ανάγκη να πολεμήσουμε». Και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους οπαδούς τους ότι δημιουργούσαν απειλή κι «ο κίνδυνος μεγάλωνε κάθε μέρα».

Η Ρωσία είναι υπέρ της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας. Τον περασμένο Οκτώβριο προτείναμε τη συνθήκη της ασφάλειας, αλλά όλα αυτά εις μάτην, οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θέλησαν να μας ακούσουν. Γινόταν στο Κίεβο προετοιμασία για μια ακόμη εκκαθαριστική εκστρατεία στο Ντονμπάς και δημιουργείτο η απαράδεκτη για μας απειλή. Όλα έδειχναν ότι ήταν αναπόφευκτη η αντιπαράθεση με τους οπαδούς του Μπαντέρα, ο κίνδυνος μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Η Ρωσία έκανε προληπτική επέμβαση, ήταν η μόνη λύση για μια κυρίαρχη χώρα. ΟΙ ΗΠΑ μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ άρχισαν να διεκδικούν την αποκλειστικότητά τους σε όλο τον κόσμο και με τους δορυφόρους, Αλλά είμαστε μια διαφορετική χώρα, με διαφορετικό χαρακτήρα. Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε την πίστη στις αξίες μας με σεβασμό σε όλους τους πολιτισμούς. Κάποιοι, όμως, αποφάσισαν να καταργήσουν αξίες αιώνων, ο χλευασμός της Ρωσίας και των συμμάχων της είναι γνωστός σε εμάς. Γνωρίζουμε ότι απαγόρευσαν σε βετεράνους να έρθουν να μετάσχουν στις εκδηλώσεις, Εμείς, όμως, τιμούμε όλους όσοι μετείχαν στη νίκη, τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς, τους ήρωες στρατιώτες της Κίνας, κατά του φασισμού.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ένα ενωμένο πολυεθνικό έθνος, λέγοντας: «Ο ένας δίπλα στον άλλο στρατιώτες και αξιωματικοί στέκονται εδώ από πολλές περιοχές της τεράστιας πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έφτασαν εδώ κατευθείαν από το Ντονμπάς απευθείας από την εμπόλεμη ζώνη. Θυμόμαστε πώς ο εχθρός της Ρωσίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει εναντίον μας τις συμμορίες της διεθνούς τρομοκρατίας. Προσπάθησαν να σπείρουν διεθνή και θρησκευτική έχθρα για να μας σπάσουν, να μας αποδυναμώσουν εκ των έσω, αλλά δεν τα κατάφεραν. Σήμερα οι πολεμιστές μας διαφορετικών εθνοτήτων πολεμούν μαζί στη μάχη. Προστατεύουν ο ένας τον άλλον από σφαίρες και θραύσματα και σκάγια, πραγματικά σαν αδέρφια, και αυτή είναι η δύναμη της Ρωσίας. Η ασυναγώνιστη δύναμη του πολυεθνικού μας έθνους».

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των στρατιωτών μας. Απευθύνομαι στις ένοπλες δυνάμεις μας: μάχεστε για την πατρίδα, για το μέλλον της, για να μην υπάρχει χώρος για τους για τους δήμιους και τους εκκαθαριστές. Σήμερα υποκλινόμαστε στη μνήμη εκείνων που χάθηκαν στη μάχη κατά του ναζισμού, των πατέρων, των παππούδων μας, στη μνήμη των γέρων, των γυναικών, των παιδιών στο Ντονμπάς που σκοτώθηκαν στους βάρβαρους βομβαρδισμούς, στους συντρόφους μας που σκοτώθηκαν στις μάχες για την προάσπιση της Ρωσίας», είπε και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Ο Πούτιν είπε στη συνέχεια ότι οι απώλειες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι «μια τραγωδία για όλους μας», αλλά «μια αναντικατάστατη απώλεια για τις οικογένειές τους». Ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους Ρώσους στρατιώτες και αξιωματικούς και είπε ότι υπέγραψε σήμερα διάταγμα για την παροχή «κρίσιμης υποστήριξης» για «τα παιδιά των πεσόντων συντρόφων». Και στη συνέχεια φώναξε: «Δόξα στις ένοπλες δυνάμεις μας. Για τη Ρωσία! Για τη νίκη!» κι αμέσως άρχισαν κανονιοβολισμοί, η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και εμβατηρίων.

Καμία σημαντική ανακοίνωση από τον Πούτιν

Η ομιλία του Ρώσου προέδρου στην Κόκκινη Πλατεία δεν περιλάμβανε καμία νέα σημαντική ανακοίνωση καθώς ο Πούτιν προσπάθησε απλώς να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, περιγράφοντάς την, όπως και στο παρελθόν, ως ένα αναγκαίο και έγκαιρο μέτρο, «η μοναδική σωστή απόφαση που μπορούσαμε να λάβουμε».
Μιλώντας ενώπιον άνω των 10.000 Ρώσων στρατιωτών ο Πούτιν επανέλαβε τα επιχειρήματα για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» υποστγηρίζοντας ότι η Ρωσία δεν είχε καμία άλλη επιλογή καθώς η Δύση σχεδίαζε επίθεση και στην Κριμαία. «Η Ρωσία έδωσε μια προληπτική απάντηση στην επιθετικότητα», είπε.

Διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν ότι ο Πούτιν δεν κήρυξε γενική κινητοποίηση ούτε κήρυξε επίσημα τον πόλοεμο στην Ουκρανία, δύο σενάρια που σύμφωνα με ειδικούς θα συνιστούσαν περαιτέρω κλιμάκωση. Επίσης υπογραμμίζουν ότι από την ομιλία του Ρώσου προέδρου απουσίαζαν απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων, καθώς εντείνονταν το τελευταίο διάστημα οι ανησυχίες στη Δύση για τη ρητορική του Κρεμλίνου, που σηματοδοτούσε ότι σκεφτόταν το ενδεχόμενο να καταφύγει σε τακτικά πυρηνικά όπλα.

Όμως, όπως τονίζουν, δεν υπήρξαν και ενδείξεις ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση του Πολέμου. Ορισμένοι παρατηρητές προέβλεπαν νωρίτερα ότι ο Πούτιν ίσως επιζητούσε τερματισμό των εχθροπραξιών ανακηρύσσοντας τη νίκη των δυνάμεών του στο Ντονμπάς. Αντίθετα, όπως αναμενόταν, ο Πούτιν προσπάθησε να παρουσιάσει την εισβολή στην Ουκρανία ως συνέχεια του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» κατά του Ναζισμού.

Δείτε ζωντανά την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας:

Επίκεντρο των εορτασμών είναι η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της ρωσικής πρωτεύουσας, που ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί και ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν που προσπαθεί να συγκεντρώσει την υποστήριξη της ρωσικής κοινής γνώμης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η παρέλαση τιμά τη σοβιετική νίκη επί της Ναζιστικής Γερμανίας το 1945, αλλά ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι βομβαρδισμοί πόλεων και οι μαζικές απελάσεις από τη Ρωσία αντικατοπτρίζουν τα εγκλήματα των Ναζί. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πούτιν θα μιλήσει δύο ώρες αργότερα μετά τη λήξη της παρέλασης.

Εικόνες που φθάνουν από τη Μόσχα δείχνουν ότι Πούτιν έφθασε ήδη στην Κόκκινη Πλατεία και χαιρέτισε ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους ενόψει της ομιλίας του.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού καταφθάνει στην παρέλαση με κάμπριο

Το παρών στην παρέλαση για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης, δίνει και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος κατέφθασε με ένα κάμπριο αυτοκίνητο, χαιρετώντας τα συγκεντρωμένα στρατεύματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Υπό τους ήχους εμβατηρίων που παίζει μπάντα, στρατιώτες με πλήρεις στολές που φέρουν σημείας της Ρωσίας και της ΕΣΣΔ περνούν μπροστά από τον Πούτιν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ο καιρός χάλασε τα σχέδια του Πούτιν

Περίπου 11.000 στρατιώτες συμμετέχουν στην παρέλαση στη Μόσχα. Συνολικά 77 αεροσκάφη αναμενόταν να πετάξουν πάνω από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS. Μεταξύ αυτών των αεροσκαφών θα περιλαμβάνονταν και οκτώ μαχητικά MiG-29 που θα πετούσαν σε σχηματισμό «Ζ» για να δείξουν υποστήριξη στα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία, ανέφερε το υπουργείο,

Ωστόσο, ο καιρός ανέτρεψε τα σχέδια του Κρεμλίνου με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ να ανακοινώνει, όπως μεταδίδει το Tass, ότι «το εναέριο μέρος της παρέλασης δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Το γράμμα «Z» έχει γίνει το σύμβολο του πολέμου, τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και έχει αποτυπωθεί στα περισσότερα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα που λειτουργούν στην Ουκρανία. Όποιος στη Ρωσία επικρίνει δημόσια την εισβολή ή ακόμα κάνει λόγο για πόλεμο διώκεται. Έχουν ήδη γίνει χιλιάδες συλλήψεις. Η κριτική απέναντι στις στρατιωτικές ενέργειες μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση.
Το εναέριο τμήμα της παρέλασης θα περιλαμβάνει επίσης ένα αερομεταφερόμενο στρατηγικό αεροσκάφος διοίκησης και ελέγχου Il-80, γνωστό και ως «αεροπλάνο της ημέρας της κρίσης» λόγω της ικανότητάς του να χρησιμοποιείται ως αερομεταφερόμενο κέντρο διοίκησης σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Στο επίγειο τμήμα της παρέλασης, θα παρουσιαστούν 131 οπλικά συστήματα – συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και άρματα μάχης T-72, T-90 και T-14, ανέφερε το υπουργείο.

Όλα τα μάτια στραμμένα στον Πούτιν

Διεθνή ΜΜΕ και αναλυτές εικάζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία της Ημέρας της Νίκης για να κάνει μια σημαντική ανακοίνωση, ίσως ακόμη και για να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία, σε αντίθεση με αυτό που σήμερα αναφέρεται ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αλλά το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι ο Πούτιν έχει τέτοια σχέδια.

Θα μπορούσε, βέβαια, να ανακοινωθεί κάτι λιγότερο από την πλήρη κινητοποίηση, ως απάντηση στις μεγάλες απώλειες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης. Δεκάδες διαφημίσεις έχουν εμφανιστεί σε ιστότοπους εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες στη Ρωσία αναζητώντας «ειδικούς στην κινητοποίηση», αλλά ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να πλήξει τη δημοτικότητα του Πούτιν και η Ημέρα της Νίκης μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή για να το ανακοινώσει, σχολιάζει το BBC.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, ο Πούτιν τίμησε την Ημέρα της Νίκης με μια ομιλία στην Κόκκινη Πλατεία για την ήττα του φασισμού, πριν πετάξει μέχρι το λιμάνι της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα για να γιορτάσει τη νέα του νίκη μπροστά σε χιλιάδες θεατές. «Φέτος ο πρωταρχικός στόχος ήταν να ανακοινωθεί η νίκη που υποτίθεται ότι θα συνέβαινε τον Φεβρουάριο [όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία]», λέει ο Ernest Wyciszkiewicz του Κέντρου Πολωνο-Ρωσικού Διαλόγου και Κατανόησης. Αντί να πανηγυρίζει την ανατροπή της κυβέρνησης της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο θα πρέπει να συμβιβαστεί με την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Μαριούπολης. Η πόλη της νότιας Ουκρανίας μπορεί να έχει μετατραπεί σε ερείπια, αλλά η Ρωσία έχει επανειλημμένα μιλήσει για «αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας και μπορεί να διεκδικήσει την ήττα του τάγματος Αζόφ, η ήττα του οποίου θα είχε απήχηση στους Ρώσους σε μια ημέρα που σηματοδοτεί τη νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: iefimerida.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy