Βγαίνει το ζευγάρι του τελικού – Αμφίρροπα ματς

Απόψε (5/5) το βράδυ, σε Ρώμη και Μασσαλία, «βγαίνει» το πρώτο ζευγάρι της εποχής Europa Conference League (ECL), της νέας διοργάνωσης της UEFA, όπου η Ελλάδα ξεκίνησε με τρεις ομάδες -όπως θα συμβεί και τη σεζόν 2022/23-, με τον ΠΑΟΚ να φτάνει έως τα προημιτελικά της.

Τον άφησε εκτός συνέχειας η Μαρσέιγ, η οποία θέλει να γνωρίσει ξανά την ευρωπαϊκή δόξα. Πρωταθλήτρια Ευρώπης, όπως άλλωστε και η Φέγενορντ που θα υποδεχθεί, σε ένα ματς αυξημένου κινδύνου, λόγω του φόβου επεισοδίων, προσπαθώντας να ανατρέψει την ήττα (3-2) που γνώρισε στο  Ρότερνταμ την περασμένη εβδομάδα.

Την πρόκριση στα Τίρανα, διεκδικούν ομάδες από τέσσερις διαφορετικές χώρες, «πλουραλισμό» που έχει μόνο αυτή -ECL- στα ημιτελικά της, από τις τρεις διοργανώσεις της UEFA.

Δύο πρωταθλήτριες Ευρώπης στη Μασσαλία
Μετά την κατάκτηση του Champions League το 1993, η Μαρσέιγ έπαιξε σε τρεις τελικούς UEFA/Europa League (1999, 2004, 2018), αλλά χωρίς να κερδίσει, κάτι που έκανε το 2005, αλλά στο Intertoto. Τώρα η ομάδα της Μασσαλίας φιλοδοξεί να βρεθεί στα Τίρανα και να είναι η πρώτη ομάδα που θα… χαράξει το όνομά της στο τρόπαιο της νέας διοργάνωσης.

Η ομάδα του Χόρχε Σαμπαόλι μπορεί ακόμα να κερδίσει τα πάντα για τα οποία προσπαθεί, αλλά και να χάσει τα πάντα, όπως τη 2η θέση στη Ligue 1 και την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Champions League 2022/23, αλλά απειλείται από τη Ρεν, μετά τη ήττα (0-3) από τη Λιόν. Η Μαρσέιγ έκανε ατομικά λάθη στο πρώτο παιχνίδι, και στις δύο πλευρές του γηπέδου, κάτι που θα χρειαστεί να μην επαναλάβει για να προχωρήσει.

Η Φέγενορντ -από την άλλη- δεν είναι μια ομάδα που έχει φτιαχτεί για να κάθεται και να απορροφά την πίεση, οπότε κάποιος πρέπει να περιμένει ένα ανάλογο με το πρώτο παιχνίδι, με πίεση σε όλο το γήπεδο και μπαλιές στην πλάτη της γαλλικής άμυνας. Η ολλανδική ομάδα είναι  στον πρώτο της ευρωπαϊκό ημιτελικό, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA πριν από 20 χρόνια (3-2 την Ντόρτμουντ), ελπίζει να ταξιδέψει στα Τίρανα, επιστρέφοντας σε μία ευρωπαϊκή κορυφή.

Το… σωσίβιο του Europa Conference League
Η Ρόμα ελπίζει επίσης να φτάσει μέχρι το τέλος σε αυτή τη διοργάνωση, για να σώσει μια περίπλοκη σεζόν σε εθνικό επίπεδο, αφού ο σύλλογος δεν κατάφερε να προκριθεί στο επόμενο Champions League. Σίγουρα η ισοπαλία (1-1) στην Αγγλία κόντρα στη Λέστερ (1-1) αφήνει τους Ρωμαίους να ονειρεύονται.

Μία ξεχωριστή πρόκληση για τον Ζοσέ Μουρίνιο, που θέλει να γράψει Ιστορία και να γίνει ο πρώτος προπονητής που έχει κατακτήσει τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια, μετά το Champions League και το Europa League. Ο Πορτογάλος προπονητής ξεκούρασε μερικούς παίκτες στην εντός έδρας ισοπαλία χωρίς γκολ με την Μπολόνια. Μόνο ο Χένριχ Μχιταριάν φαίνεται ότι θα είναι απών, ενώ ο Μουρίνιο, εκτός από την «ηλεκτρισμένη»  ατμόσφαιρα στο «Olimpico», περιμένει ο Τάμι Έϊμπρχαμ να βρει ξανά τη φόρμα του, έχοντας σκοράρει μόλις μία φορά στα οκτώ τελευταία του ματς.

Από τη μεριά του, ο Μπρένταν Ρότζερς έκανε οκτώ αλλαγές στη σύνθεσή της Λέστερ, στην κυριακάτικη ήττα (3-1) από την Τότεναμ. Ο Βορειοϊρλανδός έχει πετύχει μόλις μία νίκη στις εννέα συναντήσεις του εναντίον των ομάδων που προπονεί ο «Special One», στην τελευταία μεταξύ τους αναμέτρηση στην Premier League, (Λέστερ-Τότεναμ 2-0 τον Δεκέμβριο του 2020). Γνωρίζει ότι η… επόμενη, θα τον οδηγήσει στα Τίρανα και στον πρώτο τελικό του Europa Conference League.

 Το πρόγραμμα των επαναληπτικών ημιτελικών του Europa Conference League

(22:00)
Πέμπτη 5 Μαϊου

Ρόμα (Ιταλία)-Λέστερ (Αγγλία)         1-1 α΄ ματς

Μαρσέιγ (Γαλλία)-Φέγενορντ (Ολλανδία) 2-3

Τελικός 25 Μαίου-Τίρανα  «Arena Kombëtare»

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy