Έτσι γιόρτασε η Κύπρος την επέτειο έναρξης του ηρωικού αγώνα της ΕΟΚΑ(pics)

Με δοξολογίες, παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων η Κύπρος γιόρτασε σήμερα πανηγυρικά την επέτειο της 1ης Απριλίου σε όλη την Κύπρο.

Στις 10.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β`, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου , ο Πρέσβης της Ελλάδος Ιωάννης Παπαμελετίου και άλλοι επίσημοι παρέστησαν στην Πανηγυρική Δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Επίτροπος Κώστας Χαμπιαούρης.

 

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου βρέθηκε σε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Δομέτιο.

Πανηγυρική Δοξολογία τελέστηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Πάνω Δευτέρα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε παρέλαση.
Στις 11.00 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τέλεσε τρισάγιο στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, για τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα και αργότερα στα Φυλακισμένα Μνήματα έγινε κατάθεση στεφάνων.

Το απόγευμα, στις 16.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου στην αίθουσα τελετών του οικήματος ΣΕΚ, όπου θα αφιχθεί η φλόγα από τα φυλακισμένα μνήματα. Θα προβληθεί σύντομη ταινία για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και θα ακολουθήσουν ομιλίες.

Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, Συνδέσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 55-59 και το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59.

ΛΕΜΕΣΟΣ

Στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή και του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ, τελέστηκε το πρωί η πανηγυρική δοξολογία, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λεμεσού, για την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα 55-59.

Της δοξολογίας προέστη ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας είπε η εκπαιδευτικός Ιουλία Παχνιώτου, που ανέφερε πως «κανείς δεν μένει ασυγκίνητος από τα πάθη αυτού του ριγμένου στη θάλασσα χρυσοπράσινου φύλλου, που αναδύθηκε σε αυτό το νευραλγικό σημείο και το ορέγονται οι δυνατοί που του μαγάρισαν την ομορφιά».

«Τους διαφεύγει όμως, πάντα, πως η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν, γιατί την υπερασπίζονται με περισσή αγάπη αυτοί που τους γέννησε», συμπλήρωσε.

Ακολούθησε πορεία προς το κρησφύγετο και τον τάφο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, άφιξη της φλόγας, από τον τόπο αποβίβασης του στρατηγού Διγενή στη Χλώρακα, που μετέφεραν μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού (ΣΕΚΕΛ) και άναμμα του βωμού.

Ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντος τέλεσε τρισάγιο, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, απονομή «ηθικών αμοιβών» και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του στρατηγού Διγενή.  Τον Μεγαλόσταυρο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, απένειμαν σε αγωνιστές και αγωνίστριες της ΕΟΚΑ, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ και ο τομεάρχης της ΕΟΚΑ Σταύρος Σταύρου – Σύρος. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

Οι εκδηλώσεις της Λεμεσού για την 1η Απριλίου ξεκίνησαν από τις 7.00 με έπαρση της σημαίας στον χώρο του τάφου του στρατηγού Διγενή,  ενώ ακολούθησε, στις 7.30, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της «Άλκιμης Νεολαίας της ΕΟΚΑ» στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’ (νότια είσοδος Λανιτείου) και στον ανδριάντα του Γρηγόρη Αυξεντίου, στην ομώνυμη πλατεία (Διοικητήριο).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Λεμεσού για την εθνική επέτειο, ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, μίλησε σε εκδήλωση της κοινότητας Πάχνας, αναφέροντας πως πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές του ένδοξου παρελθόντος μας.

Στην ομιλία του, που μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ.Καρούσος είπε πως ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ αποτέλεσε ορόσημο στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους ήρωες της Πάχνας, που  αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν σε όλες τις μάχες της πατρίδας, «καθοδηγούμενοι από τον πόθο για ελευθερία».

ΛΑΡΝΑΚΑ

Στη Λάρνακα στις επτά το πρωί πραγματοποιήθηκε έπαρση της σημαίας στην Πλατεία  Αγάλματος της Ελευθερίας από τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και τον Έπαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου στην παρουσία των Αρχών της πόλης.

Στις δέκα τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου πανηγυρική δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας και παρέλαση στις Λεωφόρους  Γρηγόρη Αυξεντίου και Λεωφόρο Αθηνών.

Στον Δήμο Αραδίππου η πανηγυρική δοξολογία εψάλη στις 09.30 στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής Εμπορίου και Βιομηχανίας της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Χρίστος Φωτιάδης.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των ηρώων και στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη παρέλαση.

Επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των ηρώων στο Κοιμητήριο Αθηένου και κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε μετά την πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στις δέκα το πρωί στην εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα.

ΠΑΦΟΣ

Η  φλόγα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ πρέπει να παραμείνει άσβεστη και να φωτίζει τον δρόμο μας και τον στόχο μας που δεν πρέπει να είναι άλλος από την λευτεριά της Κύπρου μας, ανέφερε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης  που παρέστη εκ μέρους της κυβέρνησης στους εορτασμούς της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου, στην Πάφο.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τελέστηκε το πρωί Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου.

Απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απένειμε τιμές υπό τους ήχους της Σχολικής Φιλαρμονικής, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Χρίστου Ζένιου. Τον πανηγυρικό εκφώνησε  ο Έφεδρος Καταδρομέας, Φιλόλογος Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ηθοποιός και Σκηνοθέτης Χρύσανθος Χρυσάνθου.

Ο κ. Χρυσάνθου μεταξύ άλλων ανέφερε πως τα φυλακισμένα μνήματα πρέπει να αποτελέσουν τον φάρο που θα μας καθοδηγεί στους αγώνες μας για απελευθέρωση.

Αργότερα τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959 και κατάθεση στεφάνων στον χώρο του ανδριάντα του Ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Της δέησης  προέστη  ο Μητροπολίτης Πάφου . Επίσης έγινε απόδοση τιμών από απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων- και ανάκρουση του  Εθνικού Ύμνου.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν νωρίς το πρωί  με  εωθινό στους δρόμους  της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου. ‘Έγινε επίσης έπαρση της σημαίας στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου από Αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Στην Πόλη Χρυσοχούς Δοξολογία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Απόστολου Ανδρέα Πόλης Χρυσοχούς. Στην Δοξολογία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος. Περιχώρων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Κρίστια Κοντού,  Εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Πόλης Χρυσοχούς.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας τελέστηκε μνημόσυνο των ηρώων μαθητών Εκπαιδευτηρίων Πόλης Χρυσοχούς Γεώργιου Στυλιανού, Γεώργιου Χ” Γιάννη, Αντώνη Ρωσσίδη, και Μιχαλάκη Μιχαήλ. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

Στην Αμμόχωστο οι επίσημοι εορτασμοί άρχισαν με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς Δήμων και Κοινοτήτων.

Στο Παραλίμνι η πανηγυρική δοξολογία  τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του  Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου και την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο ΕΟΚΑ 1955 – 59.

Στην Αγία Νάπα η δοξολογία εψάλη στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας. Η μπάντα του Δήμου/Εκκλησίας Παναγίας Αγίας Νάπας έλαβε μέρος στην Επαρχιακή παρέλαση, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Σωτήρας.

Στη Σωτήρα η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε στις 10.30 στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Γύρω στις 11 πραγματοποιήθηκε η επαρχιακή παρέλαση Αμμοχώστου κατά μήκος της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’, τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκαν ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας.

Στο Λιοπέτρι η δοξολογία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.

Πηγή ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy