Η κυριαρχία της Βόρειας Αφρικής, «καταλύτης» για την πρόκριση

H Βόρεια Αφρική θα καταφέρει τελικά να έχει την συντριπτική πλειονότητα των αφρικανικών χωρών που θα είναι παρούσες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022;  Οι πέντε σημερινές επαναληπτικές συναντήσεις play off στη «μαύρη ήπειρο», θα δώσουν την απάντηση, μοιράζοντας τα πέντε εισιτήρια  για το Κατάρ, που αντιστοιχούν στις θέσεις της  αφρικανικής συνομοσπονδίας για το Μουντιάλ.

Αλγερία και Τυνησία έχουν ξεκινήσει καλά, νικώντας εκτός έδρας στους πρώτους τους αγώνες, ενώ η Αίγυπτος και το Μαρόκο πρέπει να επιβεβαιώσουν τι καλές εμφανίσεις -αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας.

 Το αυτογκόλ… πλεονέκτημα
Το…ριμέικ του τελευταίου τελικού του Κυπέλλου Αφρικής, ανάμεσα σε Σενεγάλη και Αίγυπτο, παραμένει η πιο δελεαστική  συνάντηση. Ηττημένοι (στα πέναλτι) στη Γιαουντέ στον τελικό του Κυπέλλου Αφρικής, οι «Φαραώ» έχουν ένα ελαφρύ πλεονέκτημα (1-0), χάρη σε ένα αυτογκόλ του Σαλιού Σισέ, που προκάλεσε  ενέργεια του Μοχάμεντ Σαλάχ.
Έχοντας αρκετές ευκαιρίες στο πρώτο παιχνίδι, οι πρωταθλητές Αφρικής, με επικεφαλής τον Σάντιο Μανέ, σκοπεύουν να ανατρέψουν την εις βάρος τους ήττα στο νέο τους γήπεδο στο Ντιαμνιάντιο, μία πόλη 30 χιλιόμετρα από το Ντακάρ, για να αγωνιστούν για το τρίτο τους Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά το 2002 και το 2018.

 Ξανά μετά το 2014
Η Αλγερία βρίσκεται σε ακόμη πιο ευνοϊκή θέση. Ανυπομονώντας να «σβήσει» την…προσβολή του αποκλεισμού  στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Αφρικής τον Ιανουάριο, η ομάδα του Ντζαμέλ Μπελμαντί ελπίζει να επιβεβαιώσει το κατόρθωμά της στο Καμερούν (1-0), για να βρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ξανά μετά από το 2014 και τη Βραζιλία.
Σε ένα κατάμεστο γήπεδο  στη Μπλίντα, οι «πράσινοι» πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με την περηφάνια των «αδάμαστων λιονταριών», που στόχο έχουν να διατηρήσουν το ρεκόρ συμμετοχής μιας αφρικανικής χώρας με μία όγδοη παρουσία σε  Παγκόσμιο Κύπελλο.

 Ο «εφιάλτης» του Σισοκό
Σε καλό δρόμο για το Κατάρ βρίσκεται και η Τυνησία μετά τη νίκη της στο Μάλι (1-0), το οποίο πάντως εξακολουθεί να ελπίζει να παίξει το πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Τυνήσιοι εκμεταλλεύτηκαν τον «εφιάλτη» του Μούσα Σισοκό, «συγγραφέα» ενός αυτογκολ και εκτός αγώνα με αποβολή τέσσερα λεπτά αργότερα.

 Το Μαρόκο και η μονομαχία των αγγλόφονων «κολοσσών»
Η Βόρεια Αφρική θα μπορούσε επίσης να υπολογίζει στην παρουσία του Μαρόκου στο Παγκόσμιο Κύπελλο, εάν  αυτό νικούσε  τη ΛΔ Κονγκό, μετά την πολλά υποσχόμενη ισοπαλία που επιτεύχθηκε εκτός έδρας (1-1).
Όλα ανοιχτά στη μονομαχία των αγγλόφωνων «κολοσσών» του αφρικανικού ποδοσφαίρου, Γκάνας και Νιγηρίας, που  περιορίστηκαν σε ισοπαλία χωρίς σκορ στον πρώτο αγώνα  στο Κουμάσι.
Οι Νιγηριανοί «Σούπερ Αετοί» στοχεύουν σε έβδομη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο, φτάνοντας το Καμερούν εάν τα «Αδάμαστα Λιοντάρια» υποστούν τον νόμο της Βόρειας Αφρικής.

Το πρόγραμμα για τα επαναληπτικά play off στη ζώνη της Αφρικής :

 

Τρίτη 29/03/2022

Μαρόκο-ΛΔ Κονγκό  α΄ ματς 1-1

Αλγερία-Καμερούν          1-0

Τυνησία-Μάλι              1-0

Σενεγάλη-Αίγυπτος         0-1

Νιγηρία-Γκάνα             0-0

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy