“Ασανσέρ” οι τιμές των καυσίμων

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα η διεθνής τιμή του βαρελιού Μπρεντ σκαρφάλωσε στα 133 δολάρια, «ξεφούσκωσε» στα 99 δολάρια και σήμερα ξανανέβηκε στα 120 δολάρια

Παρά τις τάσεις για «ξεφούσκωμα» των τιμών στα καύσιμα την προηγούμενη βδομάδα, από χθες Δευτέρα καταγράφονται εκ νέου σημαντικές αυξήσεις που προσεγγίζουν τα 120 δολάρια το βαρέλι.

Συγκεκριμένα σήμερα Τρίτη το πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας καταγράφει άνοδο 3.01% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 119,1 δολάρια το βαρέλι ενώ σημαντική αύξηση 2,48% σημειώνει και το αμερικανικό αργό (WTI), με την τιμή του να φτάνει τα 114,9 ευρώ.

Οι βασικοί λόγοι που ώθησαν και συντηρούν εκ νέου τις τιμές σε επίπεδα πάνω των 110 δολαρίων ανά βαρέλι είναι κυρίως:

  1. Οι σκέψεις της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
  2. Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία
  3. Τα πλήγματα των Χούθι στην Υεμένη, σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας

 

Την προηγούμενη βδομάδα οι τιμές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους από τη μέρα έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, στις 28 Φεβρουαρίου (4 μέρες μετά την έναρξη της εισβολής των Ρώσων) το πετρέλαιο Μπρεντ έφτασε μέχρι και τα 133 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο την περασμένη Τρίτης 15.3.2022, υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από 100 δολάρια και συγκεκριμένα στα 99,1 δολάρια το βαρέλι. Παρομοίως και το αμερικανικό αργό WTI σημείωνε απώλειες την ίδια μέρα που το έριξαν στα 95,98 δολάρια το βαρέλι.

Η πτώση που κατέγραψαν οι τιμές την προηγούμενη βδομάδα οφειλόταν σε δύο κυρίως παράγοντες:

  1. Την προοπτική συνεννόησης για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά κυρίως
  2. Το γεγονός ότι οι συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εισήλθαν σε ακτίνα συμφωνίας

 

Όπως φαίνεται ωστόσο, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, οι κυρώσεις και η γενικότερη αστάθεια που προκύπτει στην παγκόσμια οικονομία λόγω ακριβώς των προηγουμένων, δημιουργούν εκ νέου δυναμική ανόδου στις τιμές του πετρελαίου.

Εξάλλου όπως σημειώνουν διάφοροι αναλυτές, οι τιμές των καυσίμων δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα και ειδικότερα όσο είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πηγή: Economy Today

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy