Κ. Ευσταθίου: Η Κάρτα Φιλάθλου απέτυχε – Είχαν διαρρεύσει και τα δικά μου στοιχεία

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου ενώπιον της Επιτροπής Νομικών

Ο Κωστής Ευσταθίου αναφέρει γιατί απέτυχε η Κάρτα Φιλάθλου, πώς προκαλεί την απαξίωση των πολιτών ενώ αποκαλύπτει ότι διέρρευσαν και τα δικά του στοιχεία στο KartaGate.

 

Του Ξένιου Μεσαρίτη

 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου μιλά στο Economy Today για την αποτυχία και την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας της Κάρτας Φιλάθλου ενώ αποκαλύπτει ότι το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι διαρροές προσωπικών δεδομένων φιλάθλων του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας. Όπως επισημαίνει, διέρρευσαν και τα δικά του στοιχεία.

Η Κάρτα Φιλάθλου δεν έχει πετύχει αυτό για το οποίο έγινε, αφού η μείωση των περιστατικών βίας είναι αποτέλεσμα της μειωμένης προσέλκυσης φιλάθλων στα γήπεδα ελέω και της πανδημίας, σημειώνει ο βουλευτής της ΕΔΕΚ στο Economy Today.

Τονίζεται ότι τα κυριότερα κρούσματα βίας ήταν πάντοτε εξωγηπεδικά.

Ενώ κάθε βδομάδα στα γήπεδα όλων των κατηγοριών και αθλημάτων δυνητικά θα φιλοξενούσαν τουλάχιστον 60.000 φιλάθλους παρατηρείται μεγάλη μείωση σήμερα επειδή δεν έγινε κατορθωτό να απομονωθούν οι πράξεις 30-40 ατόμων και έπρεπε να θεωρηθούν δυνητικοί εγκληματίες όλοι όσοι εισέρχονται στους αθλητικούς χώρους.

Η τροποποίηση δεν επιλύει το ζήτημα, αλλά θα αποτελέσει ένα ενδιάμεσο τρόπο μέχρι την κατάργηση της Κάρτας Φιλάθλου.

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων βίας παρατηρούνται εκτός γηπέδων σε συναντήσεις που γίνονται δεξιά-αριστερά και δεν είναι η Κάρτα Φιλάθλου αυτή που μπορεί να τα αποτρέψει. Το ζήτημα της βίας είναι κοινωνικό και δεν αφορά μόνο τους αθλητικούς χώρους.

Θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε όσους τρέφουν αγάπη στην ομάδα τους να το πράξουν χωρίς να πρέπει να υπάρχει μητρώο στον ΚΟΑ, αλλά να γίνεται ονομαστική έκδοση εισιτηρίων μέσω των ομάδων τους.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ευσταθίου, όσοι επιθυμούν να έχουν εισιτήρια διαρκείας για να δουν την ομάδα τους ή οποιαδήποτε ομάδα στην Κύπρο θα πρέπει να τους επιτρέπεται μέσω ενός εναλλακτικού τρόπου και δη κάποιου είδους κάρτας εισόδου και αυτή είναι η τροποποίηση που κατατίθεται την επόμενη βδομάδα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.

 

Παγκόσμια πρωτοτυπία

Η Κάρτα Φιλάθλου είναι παγκόσμια πρωτοτυπία αφού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορείς να αγοράσεις εισιτήριο της όποιας ομάδας αν επιδείξεις ταυτότητα ώστε να εκδοθεί ονομαστικά το εισιτήριο από τα εκδοτήρια της ομάδας, δηλώνει ο βουλευτής της ΕΔΕΚ προσθέτοντας ότι στα γήπεδα της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά γήπεδα δεν ισχύει τέτοια νομοθεσία όπως στην Κύπρο.

Η φράση που συνήθισαν να λένε ότι η Κάρτα Φιλάθλου ισχύει σε όλα τα γήπεδα του κόσμου είναι αυταπάτη, σημειώνει ο κ. Ευσταθίου.

 

Η απαξίωση των πολιτών από το Κράτος μέσω της Κάρτας Φιλάθλου

Επιγραμματικά ο κ. Ευσταθίου αναφέρει ότι για να πάει κάποιος σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα στην Κύπρο, η πολιτεία του συμπεριφέρεται σαν να είναι εν δυνάμει ύποπτος για βία στα γήπεδα. Αυτή η απαξίωση προς τον κόσμο δημιουργεί αντιδράσεις αφού πρέπει να περάσεις αυτή την διαδικασία επειδή το κράτος θεωρεί όλους τους φιλάθλους ύποπτους. Ένας πολίτης που απαξιώνεται, αντιδρά πιο έντονα στην άνιση μεταχείριση και κακομεταχείριση που υπόκειται.

«Για να πάει γήπεδο πρέπει να παρκάρει σε χωράφια, τουαλέτα αν τολμήσει να πάει θα πάθει σοκ, για να φύγει από το γήπεδο θέλει δυόμιση ώρες λόγω κίνησης να πάει σπίτι του ενώ αν αγοράσει κάτι από την καντίνα χρειάζεται ένα μεροκάματο. Πώς μπορεί να έχει αυτοεκτίμηση από την στιγμή που από την αρχή που μπαίνει στο γήπεδο θεωρείται δυνητικά εγκληματίας και πρέπει να επιδείξει ταυτότητα και Κάρτα Φιλάθλου;», διερωτάται.

«Ο σεβασμός φέρνει σεβασμό. Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε όλου του κόσμου σαν να είναι εγκληματίες επειδή το κράτος δεν μπορεί να κάνει τα αυτονόητα και να καταδικάσει την ισχνή μειοψηφία που παρατρέπεται», τονίζει.

«Έχουμε συγχύσει τον εκδηλωτικό με τον ταραξία», συμπληρώνει.

 

Καπάκι οι διαρροές προσωπικών δεδομένων μέσω της Κάρτας Φιλάθλου

Ο κ. Ευσταθίου σημειώνει ότι αρκετός κόσμος λόγω της αγάπης προς τις ομάδες τους εμπιστεύτηκε τα προσωπικά τους δεδομένα στον ΚΟΑ, όμως αυτά δεν διαφυλάχθηκαν όπως έπρεπε και γι’ αυτό υπήρξαν πρόστιμα στους εμπλεκόμενους.

Σημείωσε ότι το καλοκαίρι με την αποκάλυψη του σκανδάλου «KartaGate» και την καταγγελία που έγινε από το Economy Today «αντιλήφθηκα ότι και τα δικά μου προσωπικά δεδομένα ήταν εκτεθειμένα στο διαδίκτυο στον οποιονδήποτε».

Σημείωσε ότι όπως βλέπουμε δεν έχουν γίνει καθόλου διορθωτικές κινήσεις στην ηλεκτρονική έκδοση της Κάρτας Φιλάθλου όπως είχε ανακοινωθεί πριν 7 μήνες παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σε γενικές γραμμές η Κάρτα Φιλάθλου απέτυχε.

 

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου ενώπιον της Επιτροπής Νομικών

Στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών στις 24 Μαρτίου για το ζήτημα έχουν κληθεί να παρευρεθούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας, της Νομικής Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, εκπρόσωποι του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, όπως επίσης και οι πρόεδροι ή διευθυντές των Σωματείων ΑΕΚ, ΑΕΛ, Ανόρθωσης, ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα και Ομόνοιας.

Το παρών τους καλούνται να δώσουν οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές των Σταδίων ΓΣΠ, ΤΣΙΡΕΙΟ και Αντώνης Παπαδόπουλος,εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, του Συνδέσμου Διαιτητών και των Συνδέσμων Φιλάθλων των Σωματείων ΑΕΚ, ΑΕΛ, Ανόρθωσης, ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα και Ομόνοιας.

Παρατίθεται πιο κάτω η αιτιολογική έκθεση στην τροποποίηση του νόμου που κατέθεσε ο κ. Κωστής Ευσταθίου.

 

economytoday.sigmalive.com

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy