Προελαύνουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες η στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία μετά από εντολή του Ρώσου Προέδρου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών.

«Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του λίγο πριν από τις 05:00.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως διέταξε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της.

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους συμπολίτες του να «μην πανικοβάλλονται» καθώς άρχισε ρωσική επίθεση και τους υποσχέθηκε τη «νίκη», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

Λίγη ώρα αργότερα, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.

Η ρωσική επιχείρηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, σκοπό έχει «να καταστραφεί το ουκρανικό κράτος, να καταληφθεί η επικράτειά της διά της βίας και να επιβληθεί κατοχή», ανέφερε εξάλλου το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κίεβο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «δράσει αμέσως», να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση.

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση».

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

Ζωντανή εικόνα από την πλατεία του Κιέβου.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy