«Πρεμιέρα» για το «test to stay» στα σχολεία εν μέσω αντιδράσεων

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το πολυσυζητημένο μέτρο test to stay στα σχολεία, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές που είναι στενές επαφές εάν επιθυμούν, να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο τους για μάθημα κάνοντας σε καθημερινή βάση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) για την περίοδο 6 συνεχόμενων ημερών μετά την επαφή .

Στόχος της συγκεκριμένης απόφασης είναι «να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η απόφαση σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας λήφθηκε κατόπιν ομόφωνης απόφασης των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή στη Δημοτική και Μέση εκπαίδευση».

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, «το επικουρικό μέτρο απευθύνεται μόνο σε μαθητές/τριες που θα αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού COVID-19 που δηλώθηκαν εντός του σχολείου, όπως αυτές καθορίζονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο που διέπει τις σχολικές μονάδες (δύο μέτρα απόσταση από όλες τις κατευθύνσεις του θετικού περιστατικού, εντός της σχολικής αίθουσας, κατά την ώρα του διαλείμματος, κατά τη διάρκεια των αθλοπαιδιών και κατά τη μεταφορά με ιδιωτικό όχημα).

• Η τήρηση του πιο πάνω μέτρου είναι προαιρετική επιλογή για μαθητές/τριες ΚΑΙ δεν έχει αναδρομική ισχύ. Συνεπώς, το μέτρο δεν ισχύει για μαθητές/τρίες που βρίσκονται σε καθεστώς αυτοπεριορισμού ως στενές επαφές. Τι ισχύει για τις στενές επαφές που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού ή έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ή ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών, ή νόσησαν και έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών;

• Θα έχουν την επιλογή είτε να περιοριστούν για 10 ημέρες όπως προνοεί το σχετικό πρωτόκολλο και να αποδεσμευτούν την 7η ημέρα εάν προσκομίσουν αρνητική εξέταση PCR με ίδια έξοδα, είτε να προσέρχονται στο σχολείο και να υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) καθημερινά για την περίοδο 6 συνεχόμενων ημερών μετά την επαφή (εξαιρούνται αργίες και Σαββατοκύριακα). (Όσον αφορά στην εξέταση με μοριακό έλεγχο PCR την ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 7η ημέρα όπως προνοεί το πρωτόκολλο διαχείρισης στενών επαφών, το Υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο η εξέταση PCR κατά την 7η ημέρα να αντικατασταθεί με Rapid test)

• Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά μόνο στο ωράριο λειτουργίας των σχολικών μονάδων και μετά την αποχώρηση των στενών επαφών από τα σχολεία, θα πρέπει να τίθενται σε αυτοπεριορισμό, καθώς συνεχίζουν να θεωρούνται στενές επαφές και δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος σε άλλες απογευματινές δραστηριότητες, (όπως φροντιστήρια, αθλοπαιδιές κ.α)

• Τα συγκεκριμένα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν τη διακίνηση τους μέσω των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η μετάβαση τους στο σχολείο να γίνεται με ιδιωτικό όχημα. Τι ισχύει για τις στενές επαφές που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και δεν έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης και δεν έχει παρέλθει η περίοδος των 90 ημερών;

• Βάσει του πρωτοκόλλου δεν υποχρεούνται να αυτοπεριοριστούν, ωστόσο θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) καθημερινά για την περίοδο 6 συνεχόμενων ημερών μετά την επαφή (εξαιρούνται αργίες και Σαββατοκύριακα). Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η εξής:

• Οι κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας θα επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες στις οποίες την προηγούμενη ημέρα εντοπίστηκαν θετικά περιστατικά COVID-19 και οι στενές επαφές θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test).

• Τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) θα διενεργούνται μεταξύ των ωρών 7:30π.μ – 9:00π.μ και οι μαθητές θα εισέρχονται στις τάξεις τους μετά την έκδοση του αποτελέσματος. Η απουσία των μαθητών από την τάξη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εργαστηριακού ελέγχου, θα είναι δικαιολογημένη. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

• Σε περίπτωση εντοπισμού θετικού περιστατικού, θα ακολουθούνται οι συνήθεις διαδικασίες από τη διεύθυνση του σχολείου.

Το μέτρο «test to stay» σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας στις Διευθύνσεις των σχολείων

«Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, επισυνάπτεται Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας για ενημέρωση του προσωπικού, των γονέων/κηδεμόνων και των μαθητών/ριών του σχολείου σας. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αφορά στα Δημοτικά σχολεία και στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, τα οποία δεν βρίσκονται σε διαδικασία εξετάσεων Α’ Τετραμήνου.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 24/1/2022, οι στενές επαφές κρουσμάτων τα οποία θα εντοπίζονται μέσω των ελέγχων που διενεργούνται από τις κινητές μονάδες δειγματοληψίας που επισκέπτονται τα σχολεία, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να παραμείνουν στο σχολείο, εάν το επιθυμούν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άμεση και λεπτομερής ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων τους για τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου test to stay, όπως αυτό περιγράφεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας καθώς και η προφορική συγκατάθεσή τους. Υπενθυμίζεται ότι, τα συγκεκριμένα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν τη διακίνηση τους μέσω των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η μετάβαση τους στο σχολείο να γίνεται με ιδιωτικό όχημα.

2. Η Διεύθυνση του σχολείου μεριμνά για την κατάλληλη διαμόρφωση χώρου του σχολείου (π.χ. αίθουσα πολλαπλής χρήσης ή άλλη αίθουσα) όπου κάθε πρωί οι στενές επαφές θα παραμένουν, τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας (τήρηση αποστάσεων, ορθή χρήση μάσκας κτλ) μέχρι τη διενέργεια του τεστ και τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος. Οι μαθητές/τριες πρέπει να ενημερωθούν από την προσεχή Δευτέρα για τον χώρο συγκέντρωσης των στενών επαφών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι στενές επαφές που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν το μέτρο test to stay, με την είσοδό τους στον σχολικό χώρο, πρέπει να μεταβαίνουν αμέσως στον συγκεκριμένο χώρο. Όταν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, ο/η μαθητής/τρια θα μεταβαίνει στην τάξη του, ενώ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος η Διεύθυνση του σχολείου θα ακολουθεί τις συνήθεις διαδικασίες που τηρούνται στις περιπτώσεις εντοπισμού θετικού κρούσματος στη σχολική μονάδα και θα ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες για να παραλάβουν το παιδί τους.

3. Η Διεύθυνση του σχολείου ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες ότι ο έλεγχος των στενών επαφών που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν το μέτρο test to stay, θα γίνεται μόνο από τις κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας που θα επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες και θα διενεργούν τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου(Rapid Test) μεταξύ των ωρών 7:30π.μ. – 9:00π.μ.. Ως εκ τούτου, γονείς/κηδεμόνες που μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για τη διενέργεια του τεστ εντός της σχολικής μονάδας, στην περίπτωση που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν το μέτρο test to stay, θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο συγκατάθεσης και να το προσκομίσουν στο σχολείο.

3. Το ΥΠΠΑΝ θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Υγείας όσο και με τις Διευθύνσεις των σχολείων παρακολουθώντας την εφαρμογή του μέτρου, και θα παρέχει πρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις στα σχολεία, εκεί και όπου χρειάζεται».

Αντιδράσεις..

Το μέτρο προκάλεσε την έντονη αντίδραση εκπαιδευτικών οργανώσεων, οι οποίες προχώρησαν στην έκδοση και σχετικών ανακοινώσεων. 

Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔ, ανέφερε πως «συνεχίζει να διατηρεί έντονες ανησυχίες, επιφυλάξεις, προβληματισμούς και ενστάσεις για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου τη δεδομένη στιγμή, με την εφαρμογή του να αφορά μόνο τα σχολεία, χωρίς έγκαιρα ολοκληρωμένο σχεδιασμό».

Επίσης, «διατηρεί έντονες επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο το εν λόγω μέτρο είναι υγειονομικά ασφαλές να εφαρμοστεί αυτή τη χρονική στιγμή, ειδικότερα έχοντας υπόψη τα παιδιά και τους/τις εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».

Η ΠΟΕΔ διαφωνεί «και με τον τρόπο και τον χρόνο που αυτό ενδέχεται να εφαρμοστεί» θεωρώντας πως «είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή του, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που υπάρχει ήδη στα σχολεία μας, λόγω και της υποστελέχωσης που παρατηρείται από τις απουσίες εκπαιδευτικών».

Μάλιστα,  το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), ανακοίνωσε στάση εργασίας για μία ώρα την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ως πρώτο μέτρο αντίδρασης για τα κυβερνητικά μέτρα εντός των Δημοτικών Σχολείων προς αναχαίτιση της πανδημίας.

Από πλευράς της, η ΟΕΛΜΕΚ μεταξύ άλλων μέσω ανακοίνωσης της,  κάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο να αποσύρει την απόφαση για εφαρμογή του «test to stay».

«Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί το Υπουργικό Συμβούλιο και την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή (ΣΕΕ) να αποσύρουν την απόφαση για εφαρμογή του «test to stay». Θέση της Οργάνωσής μας είναι η συνέχιση του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, που ισχύει για όλους τους συμπολίτες μας και αναφέρει ότι οι στενές επαφές τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό, με βάση το οποίο διατηρήθηκαν τα σχολεία ανοιχτά, έστω και αν υπάρχουν δυσκολίες», είναι η χαρακτηριστική αναφορά.

 

omegalive.com.cy

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy