Οριστικό: Απέλαση στον Τζόκοβιτς – Απορρίφθηκε η ένσταση του και θα πρέπει να αποχωρήσει από την Αυστραλία

Το τριμελές δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την ένσταση του Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος θα απελαθεί από την Αυστραλία και δεν θα λάβει μέρος στο Grand Slam της Μελβούρνης

Στο κενό έπεσε η ύστατη προσπάθεια του Νόβακ Τζόκοβιτς να παραμείνει στη Μελβούρνη και να λάβει μέρος στο Αυστραλιανό Open. Το τριμελές ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε μετά από έξι ώρες ακροαματικής διαδικασίας να απελάσει τον Σέρβο τενίστα που εισήλθε ανεμβολίαστος στη χώρα.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη, όπως ανακοινώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 9:00 πμ. (ώρα Ελλάδας), ενώ το σκεπτικό δεν έγινε άμεσα γνωστό και θα κοινοποιηθεί σύντομα. Πιθανότατα έπαιξε ρόλο η στάση του αθλητή που έκανε δημόσιες εμφανίσεις στην πατρίδα του ενώ νοσούσε τον Δεκέμβριο, αλλά και οι αντιδράσεις που θα υπήρχαν σε ενδεχόμενη άδεια να παραμείνει στη χώρα και να αγωνιστεί κανονικά, καθώς θεωρήθηκε πως θα ενίσχυε το αντιεμβολιαστικό κίνημα και θα ξεσήκωνε τους εμβολιασμένους.

Ο «Νόλε», που έχει κατακτήσει εννιά φορές το Αυστραλιανό Open, καλείται να αποχωρήσει άμεσα από τη χώρα, ενώ μένει να φανεί αν θα τεθεί σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει πως δεν θα μπορεί να επιστρέψει στη χώρα για μια τριετία.

Υπενθυμίζεται πως ο Τζόκοβιτς έφτασε στη Μελβούρνη με ιατρική εξαίρεση, καθώς είχε νοσήσει στις 16 Δεκεμβρίου. Ωστόσο του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα και έγινε αρχικά ανάκληση της βίζας του. Ο ίδιος προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο το οποίο και τον δικαίωσε προσωρινά, ωστόσο ο Υπουργός Μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ, έκανε χρήση του δικαιώματά του να αποφασίσει την απέλασή του. Η πλευρά του 33χρονου προσέφυγε εκ νέου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, το οποίο τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) έκανε μια ακροαματική διαδικασία έξι ωρών μέχρι να καταλήξει στην ετυμηγορία της.

Νωρίτερα, η πλευρά της κυβέρνησης ισχυρίστηκε ενώπιον των δικαστών πως ο «Νόλε» αποτελεί σύμβολο για τους αντιεμβολιαστές και κάνει κακό με την επίδραση που ασκεί τόσο στην Αυστραλία, όσο και παγκοσμίως. Το επιχείρημα αυτό αντέκρουσε η υπεράσπιση του τενίστα (που παρακολούθησε μέσω zoom τη διαδικασία) τονίζοντας πως ουδέποτε ρωτήθηκε για τις απόψεις του σχετικά με το εμβόλιο, αλλά και πως είναι ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επίδραση στη χώρα του, όπου το 59% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Η κυβέρνηση υποστήριξε, επίσης, πως ενδεχόμενη άδεια συμμετοχής στον Τζόκοβιτς θα προκαλούσε αντιδράσεις και πιθανές διαδηλώσεις εντός της χώρας, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί από πολλά lockdown και αυστηρά μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού και ίσως οι πολίτες αντιδράσουν αν δοθεί το πράσινο φως σε έναν ανεμβολίαστο αθλητή. Οι δικηγόροι του Σέρβου ανταπάντησαν πως πιθανή απέλασή του θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά για την εικόνα της Αυστραλίας παγκοσμίως.

sport-fm.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy