Χειροπέδες στον καθηγητή που φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά 14χρονη

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησής του, θα παρουσιαστεί σήμερα άτομο, που την περασμένη Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά μαθήτρια εντός του σχολείου όπου φοιτά, στη Λάρνακα.

Το περιστατικό είχε δει το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, μετά από ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστου Ορφανίδη, ο οποίος ζητούσε, μεταξύ άλλων, από το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες μέχρι τη διερεύνηση καταγγελίας για περιστατικό που αφορά καθηγητή.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρήστος Ανδρέου «την περασμένη εβδομάδα έγινε μια καταγγελία, το Σάββατο λήφθηκε κατάθεση από την ανήλικη, ενώ ύστερα από αξιολόγηση της κατάθεσης αργά χθες βράδυ προχωρήσαμε στη σύλληψη ενός προσώπου, ως ύποπτο, στη βάση διατάγματος σύλληψης. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης του ενώ η διαδικασία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «όταν αναφερόμαστε σε παρενοχλήσεις που αφορούν ανήλικα πρόσωπα, η Νομοθεσία αναφέρεται σε σεξουαλικές κακοποιήσεις. Η καταγγελία που διερευνούμε αυτή τη στιγμή αφορά σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου προσώπου» ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι σε τέτοιου είδους υποθέσεις «η Νομοθεσία αναφέρει ρητά πως δεν πρέπει να φωτογραφίζεται ούτε το θύμα αλλά ούτε και ο θύτης».

Ο κ. Ανδρέου χαρακτήρισε «πολύ ευαίσθητες τις υποθέσεις που αφορούν ανήλικα πρόσωπα, όπως τη συγκεκριμένη» και σημείωσε πως «τα πρόσωπα αυτά τυγχάνουν ειδικού χειρισμού, δεν μπορούν να κληθούν ανά πάσα στιγμή, πρέπει να λαμβάνονται καταθέσεις σε ειδικούς χώρους, σε χρόνο και τόπο όπου τα ανήλικα άτομα θα αισθάνονται άνετα, ενώ υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία με συγκεκριμένο τύπο ερωτήσεων ώστε οι ανακριτές να αποσπούν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να διαπιστώνουν τι ακριβώς συνέβη, ώστε να εντοπίζονται τα ενδεχόμενα αδικήματα τα οποία θα διερευνηθούν».

Πρόσθεσε ακόμα ότι για τέτοιου είδους υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται ανήλικα άτομα «υπάρχει η Υποδιεύθυνση διερεύνησης τέτοιων ευάλωτων ομάδων, που διερευνούν αυτές τις υποθέσεις που είναι στελεχωμένη με ειδικό εξειδικευμένο προσωπικό που έχει εκπαιδευθεί στον τρόπο προσέγγισης ανήλικων προσώπων, στον τρόπο προσέγγισης ατόμων που είχαν δεχθεί είτε σεξουαλικές κακοποιήσεις είτε άλλων μορφών βίας, είτε λεκτικές είτε σωματικές. Επίσης υπάρχουν ειδικοί χώροι όπου λαμβάνονται αυτές οι καταθέσεις και ο τρόπος προσέγγισης τέτοιων προσώπων και ο τρόπος που υποβάλλονται οι ερωτήσεις είναι τέτοιος ώστε να δημιουργείται ένα κλίμα ευχάριστο, ώστε τα ανήλικα πρόσωπα να δίνουν όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται ο ανακριτής για να εντοπίζουμε τα ενδεχόμενα αδικήματα που προκύπτουν».

Σε άλλη ερώτηση ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας απάντησε πως σε τέτοιου είδους υποθέσεις «όταν λαμβάνεται μια κατάθεση, πολλές φορές θα πρέπει να λαμβάνονται και άλλες καταθέσεις πριν προχωρήσουμε για να διαπιστώσουμε κάποια θέματα, γιατί είναι σοβαρές υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται ανήλικα πρόσωπα. Επίσης όταν εκδίδεται ένα ένταλμα σύλληψης, γίνεται έρευνα για να εντοπιστεί το ύποπτο πρόσωπο» είπε και σημείωσε πως «στη συγκεκριμένη περίπτωση το ένταλμα σύλληψης εναντίον του υπόπτου εκδόθηκε χθες το πρωί της Κυριακής 3 Οκτωβρίου και αργά το βράδυ συνελήφθη».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο συγκεκριμένος είχε απασχολήσει προηγουμένως την Αστυνομία, ο Χρήστος Ανδρέου επανέλαβε ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις «σύμφωνα με τη Νομοθεσία ούτε το θύμα, αλλά ούτε και ο θήτης μπορεί να φωτογραφίζονται».

Πρόσθεσε ακόμα πως «όταν γίνεται μια ποινική έρευνα δεν σημαίνει ότι πάντοτε ο ύποπτος οδηγείται ενώπιον Δικαστηρίου». «Η ποινική έρευνα γίνεται για να εντοπιστούν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα» είπε και ανέφερε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις προκύπτουν αδικήματα για τα οποία ύποπτοι οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου, που είναι πλέον κατηγορούμενοι, ενώ υπάρχουν και υποθέσεις που δεν εντοπίζονται ποινικά αδικήματα και η υπόθεση δεν οδηγείται ενώπιον Δικαστηρίου».

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy