Επίθεση Καμπούλ: Πέραν των 100 οι νεκροί – “Θα πληρώσετε” λέει ο Μπάιντεν

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Καυχιέται, μάλιστα ότι βομβιστής αυτοκτονίας κατάφερε να πλησιάσει σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού σε στρατόπεδο κοντά στο αεροδρόμιο και πυροδότησε τα εκρηκτικά, με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης έχει φθάσει τους 103 νεκρούς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, νεκροί είναι τουλάχιστον 90 Αφγανοί και τουλάχιστον 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 28 μέλη των Ταλιμπάν είναι ανάμεσα στους ανθρώπους, που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση δήλωσε στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Πέρα από τους Ταλιμπάν και τους Αμερικανούς στρατιωτικούς σκοτώθηκαν και δεκάδες άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε μετά από την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας κοντά στην Πύλη Άμπεϊ, τη μία από τις τρεις προσβάσεις στο αεροδρόμιο της Καμπουλ. Λίγα λεπτά αργότερα, σημειώθηκε και  δεύτερη έκρηξη, κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον – απέναντι από το αεροδρόμιο – όπου βρίσκονται  Αμερικανοί.

Η ισχυρή έκρηξη που ακούστηκε αργά το βράδυ ήταν ελεγχόμενη  καθώς ο αμερικανικός στρατός κατέστρεφε πυρομαχικά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο  των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν νωρίτερα χθες τους πολίτες να μην πλησιάζουν στο αεροδρόμιο, επειδή υπήρχε απειλή για επίθεση αυτοκτονίας από το Ισλαμικό Κράτος.

Τις τελευταίες 12 ημέρες οι δυτικές χώρες έχουν απομακρύνει από το Αφγανιστάν περίπου 100.000 ανθρώπους, κυρίως Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί τους. Παραδέχονται όμως ότι χιλιάδες άλλοι θα μείνουν πίσω μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών στο τέλος του μήνα.

Η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, Τζεν Ψάκι, αναγνώρισε ότι θα είναι αδύνατον να απομακρυνθεί κάθε Αφγανός που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα του εντός της προθεσμίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε πως η επιχείρηση θα «συνεχιστεί» ως τις 31 Αυγούστου και υπεραμύνθηκε εκ νέου της απόφασής του να προχωρήσει στην αποχώρηση.

Χαρακτηρίζοντας «ήρωες» που εκτελούσαν «επικίνδυνη και αλτρουιστική αποστολή για να σώσουν τις ζωές άλλων» τους πεσόντες, ο κ. Μπάιντεν διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα «καταδιώξουν» το ΙΚ, θα ανταποδώσουν το πλήγμα με «δύναμη και ακρίβεια»: «θα τους κάνουμε να πληρώσουν», τόνισε. Έχει ήδη ζητήσει να καταρτιστούν και να του παρουσιαστούν επιχειρησιακά σχέδια για να χτυπηθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν, λέγοντας πως θα εμπλέξει επιπλέον δυνάμεις εάν απαιτηθεί. «Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρήσουμε, θα σας κυνηγήσουμε και θα πληρώσετε», είπε ο κ. Μπάιντεν, απευθυνόμενος στους υπεύθυνους για το μακελειό.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy