Μεγάλη επιτυχία για Σάββα και Ιωαννίδου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων / Νεανίδων

Τριπλή εκπροσώπηση είχε ο κυπριακός στίβος στα πρωινά προκριματικά της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων / Νεανίδων (κάτω των 20 ετών), το οποίο φιλοξενεί η Κένυα στη Ναϊρόμπι.

Από τις τρεις αθλήτριές μας που έλαβαν μέρος, οι δύο εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους για τους τελικούς του σαββατοκύριακου. Το πρώτο αγώνισμα που ολοκληρώθηκε ήταν η σφυροβολία νεανίδων, με τη Βαλεντίνα Σάββα να προσθέτει στο ενεργητικό της και παρουσία στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος κάτω των 20 ετών, περνώντας ως 8η με 59,97μ. Αντίθετα, εκτός τελικού έμεινε η Αιμιλία Κολοκοτρώνη, η οποία είχε καλύτερη βολή στα 54,26μ. και κατετάγη 15η. Στο άλμα σε ύψος, η Στυλιάνα Ιωαννίδου δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα για να περάσει σε ακόμα έναν τελικό τη φετινή χρονιά, αφού η δωδεκάδα κρίθηκε στο 1,78μ.

Πιο αναλυτικά:

Η πρόκριση της Βαλεντίνας Σάββα
Παρά το ότι μόλις τον Μάιο συμπλήρωσε 16 χρόνια ζωής, εντούτοις η Βαλεντίνα Σάββα καταφέρνει από αυτήν τη μικρή ηλικία να διακρίνεται σε διοργανώσεις ανταγωνιζόμενη μεγαλύτερες αθλήτριες. Το πρωί της Παρασκευής (20/8/21) η αθλήτρια του Γιώργου Αρέστη κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκρισή σε ακόμα έναν τελικό διεθνής διοργάνωσης, κάτω των 20 ετών! Μετά τη συμμετοχή της στον τελικό της σφυροβολίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Τάλιν τον Ιούλιο, η Βαλεντίνα Σάββα έχει να επιδείξει και συμμετοχή στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Ναϊρόμπι κάτω των 20 ετών. Και τονίζουμε ξανά ότι είναι μόλις 16 χρόνων.

Στον πρωινό προκριματικό της Παρασκευής, ο οποίος διεξήχθη σε κρύες συνθήκες, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 15 βαθμούς κελσίου, η Βαλεντίνα Σάββα έφτασε τρία εκατοστά μακριά από το ατομικό της ρεκόρ με την τετράκιλη σφύρα, που -σύμπτωση- ήταν και το όριο για απευθείας πρόκριση στον τελικό, τα 60 μέτρα. Στη δεύτερη προσπάθειά της η Σάββα είδε τη σφύρα της να προσγειώνεται λίγο πάνω από την κίτρινη γραμμή, που οριοθετούσε την απευθείας πρόκριση και το πανηγύρισε δεόντως. Όμως, σύντομα ένιωσε μικρή απογοήτευση, αφού η κορδέλα φάνηκε πως δεν ήταν σωστά τοποθετημένη και η ακριβής επίδοσή της ήταν 59,97μ. Αυτό ουδόλως την ενόχλησε στο τέλος των προκριματικών, αφού της εξασφάλισε την πρόκριση για τον τελικό, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο (21/8/21) στις 16:10 το απόγευμα.

Από τα δύο προκριματικά γκρουπ τα 60 μέτρα ξεπέρασαν επτά (7) αθλήτριες, με κορυφαία την κάτοχο της παγκόσμιας επίδοσης με 73,43μ., Φινλανδή Σίλια Κόσονεν, που έριξε 68,46μ. Η Βαλεντίνα Σάββα ήταν η καλύτερη από αυτές που δεν πήραν την απευθείας πρόκριση και πέρασε στον τελικό του Σαββάτου ως 8η με 59,97μ. Σημειώνουμε ότι στην πρώτη βολή της η Σάββα έριξε στα 58,21μ. και στην τρίτη (άδεια πια, αφού ήξερε πως προκρίθηκε) στα 55,66μ.

Αντίθετα, η πιο μικρή από όσες αγωνίστηκαν, η Αιμιλία Κολοκοτρώνη, η οποία στο τέλος Σεπτεμβρίου θα γιορτάσει τα 16α γενέθλιά της, δεν τα κατάφερε να εξασφαλίσει συμμετοχή για τον τελικό. Η αθλήτρια του Γιάννου Αποστολίδη συμμετείχε στο πρώτο γκρουπ και είχε ως καλύτερή της βολή την πρώτη, στα 54,26μ. (53,17μ. η δεύτερη, άκυρη η τρίτη), που την κατέταξαν στην 15η θέση από τις 16 συνολικά αθλήτριες που έλαβαν μέρος στα προκριματικά της σφυροβολίας. Ωστόσο, αποκόμισε πολύ σημαντικές εμπειρίες για τα επόμενα χρόνια. Η δωδέκατη και τελευταία θέση που χάρισε είσοδο στον τελικό είχε επίδοση στα 58,46μ.

Η πρόκριση της Ιωαννίδου
Χωρισμένα σε δύο γκρουπ ήταν τα 17 κορίτσια, που συμμετείχαν στον προκριματικό του άλματος σε ύψος, κάνοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειές τους. Το όριο για την απευθείας πρόκριση στον τελικό είχε καθοριστεί στο 1,85μ. Όμως, δεν χρειάστηκε να φτάσουν τόσο ψηλά οι αθλήτριες, αφού η συμμετοχή στον τελικό κρίθηκε στο 1,78μ. Η Στυλιάνα Ιωαννίδου έκανε μόλις τρία άλματα, καθαρά και τα τρία, ξεπερνώντας με την πρώτη προσπάθεια το 1,69μ., το 1,74μ. και το 1,78μ. Με το τέλος του συγκεκριμένου ύψους, μόνο 11 αθλήτριες κατάφεραν να το ξεπεράσουν, αφού θυμίζουμε πως ο καιρός ήταν αρκετά κρύος, μετά την έντονη βροχόπτωση της Πέμπτης (19/8) και παρέμεινε μουντός και το πρωινό της Παρασκευής.

Η Ιωαννίδου είχε καθαρά άλματα μαζί με άλλες πέντε αθλήτριες, εξασφαλίζοντας άλλη μία πρόκριση για τελικό τη φετινή χρονιά, αφού θυμίζουμε πως φέτος ήταν χρυσή βαλκανιονίκης κάτω των 20 ετών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ήταν 6η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 στο Τάλιν της Εσθονίας, ήταν 4η στο Βαλκανικό Γυναικών, ενώ κέρδισε και τους Παγκύπριους Αγώνες. Η αθλήτρια του Γιώργου Αποστολίδη θα έχει την Κυριακή (22/8/21) στις 15:25 άλλη μία πρόκληση στη φετινή χρονιά, τέσσερις μήνες προτού συμπληρώσει 18 χρόνια ζωής. Στα αξιοσημείωτα του προκριματικού στο ύψος, είναι πως η Βελγίδα Μερέλ Μαέ, που έχει την καλύτερη επίδοση από τις συμμετέχουσες με 1,91μ., φάνηκε τυχερή που πέρασε στον τελικό, αφού έμεινε στο 1,74μ., όμως μόλις 11 πέρασαν το 1,78μ. και έτσι συμπληρώθηκε η δωδεκάδα (δεκατριάδα καλύτερα) με τις δύο καλύτερες του 1,74μ., που ήταν η Μαέ και η Ρουμάνα Αποστόλ.

allinsports.com.cy

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy