Στις φλόγες το Κρυονέρι – Εκκενώνονται Καπανδρίτι και Μαλακάσα – Εκρήξεις σε εργοστάσιο – Εκτός ελέγχου τα μέτωπα στην Αττική

Εκκενώνονται Λίμνη Μαραθώνα, Καλέτζι, αναζωπυρώσεις σε Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ καίγεται το Κρυονέρι! Εφιαλτική η κατάσταση στην Εύβοια, μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ηλεία, Μάνη, Φωκίδα

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η πυρκαγιά στην Αττική, η οποία πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη σε πολλά μέτωπα στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, προς Καπανδρίτι, και από την πλευρά της Πάρνηθας στις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και το Κρυονέρι. 

Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά στην Αττική, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της κατάσβεσης και να προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Το κύριο μέτωπο εντοπίζεται στην περιοχή των Αφιδνών, όπου χθες το βράδυ δόθηκε μια σκληρή μάχη στην εθνική οδό, προκειμένου να σταματήσει η πύρινη επέλαση. Το μέτωπο είναι μεγάλο και εκτείνεται από το Κρυονέρι μέχρι τη Μαλακάσα από δυτικά και την Λίμνη Μαραθώνα από ανατολικά. Στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, ενώ στις φλόγες έχουν τυλιχθεί σπίτια και επιχειρήσεις.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε κάτοικους της περιοχής με εντολή εκκένωσης.

Την ίδια ώρα, το μέτωπο της πυρκαγιάς παραμένει ισχυρό σε Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, Μεσσηνία και Φθιώτιδα.

Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα

Αττική: Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η πυρκαγιά στην Αττική, η οποία πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη και στα τρία μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί από τη νύχτα, ειδικότερα στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, προς Καπανδρίτι, και από την πλευρά της Πάρνηθας στις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο. Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Κρυονέρι, ενώ το μέτωπο διευρύνεται στη Μαλακάσα. Συγκεκριμένα, δέκα μέτρα από την πλατεία στο Κρυονέρι έχει φτάσει ο πύρινος εφιάλτης, με τους κατοίκους να έχουν εκκενώσει εδώ και ώρα την περιοχή.

112: Εντολή εκκένωσης

Μετά τις 11 εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112 που καλούσαν τους κατοίκους στην Μαλακάσα, στον οικισμό Σφενδάλη, στο Καπανδρίτι και το Πολύδένδρι να εκκενώσουν την περιοχή.

– Το 1ο μήνυμα: Αν βρίσκεστε στη Μαλακάσα ή στον οικισμό Σφενδάλη, εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό, μέσω Λεωφόρου Αθηνών-Ωρωπού.
– Το 2ο μήνυμα: Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από Επαρχιακή Οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου.
– Σε νεότερο μήνυμα από το 112 αναφέρονται τα εξής: Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Βαρνάβα, Κάλαμο Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ωρωπό, Μίλεσι ή Αγ. Αποστόλους κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

– Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα και Καλέτζι Αττικής να εκκενώσουν τώρα προς Γραμματικό. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα ή Καλέτζι Αττικής, εκκενώστε τώρα προς Γραμματικό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα ενώ, υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.

Εύβοια: Συνολικά 9 αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν σήμερα τη μάχη της φωτιάς στην βορειοκεντρική Εύβοια, καθώς είναι σε εξέλιξη τρία κύρια μέτωπα, αλλά σημειώνονται και πολλές αναζωπυρώσεις. Νωρίτερα αποφασίστηκε η εκκένωση ακόμη ενός χωριού, της Κηρίνθου, ανατολικότερα της Στροφυλιάς στην ανατολική πλευρά του μετώπου, ενώ πριν από λίγη ώρα ζητήθηκε από τους αρμόδιους να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκκένωσης στα χωριά Φαράκλα, Ζωοδόχου Πηγής, Μετόχι, Κεχριές, Μαντούδι, Κυμάσι, Κρύα Βρύση και Σπαθάρι. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι.

Μαλεσίνα Φθιώτιδας: Την εκκένωση της ευρύτερης περιοχής του Θεολόγου στην Φθιώτιδα ζήτα πλέον η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς ο κίνδυνος από την φωτιά είναι μεγάλος. Ήδη υπάρχουν καμένα σπίτια μέσα σε μία περιοχή που είναι γεμάτη πεύκα. Πριν από λίγα λεπτά έφτασε μήνυμα από το 112 στα κινητά τηλέφωνα όσων βρίσκονταν στην περιοχή και καλεί αυτούς που βρίσκονται στο Θεολόγο να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή με κατεύθυνση προς τις παραλίες Λεκούνα και Βλυχάδα καθώς έχει είναι σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά.

Η αστυνομία διέρχεται μέσα τους δρόμους του πευκόφυτου οικισμού για να πληροφορήσει τους πολίτες που βρίσκονται εκεί ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή καθώς κινδυνεύουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ωστόσο έτσι δυσκολεύουν πολύ περισσότερο τις κινήσεις των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Πύργος: Δύο πυροσβέστες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Πύργου μετά την ανατροπή του οχήματος στο οποίο επέβαιναν. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα των πυροσβεστών ανατράπηκε στην περιοχή Κολίρι του Πύργου, λόγω έλλειψης ορατότητας, εξαιτίας του καπνού της φωτιάς. Αμέσως μετά, οι δύο πυροσβέστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, όπου υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν φέρουν κάποιο τραύμα.

Λακωνία: «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης. Όπως εξήγησε, «το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και έχει κλείσει ο περιφερειακός δρόμος Μαυροβουνίου- Γυθείου, στο ύψος του Μαυροβουνίου», ενώ, σύμφωνα με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους περισσότερες από 10 κοινότητες. Σχετικά με την αντιμετώπιση της φωτιάς, ο Θεόδωρος Βερούτης είπε ότι «εκτός από τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου».

Μεσσηνία: «Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις φωτιές στη Μεσσηνία», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος και όπως επισημαίνει, «τα σημαντικότερα από αυτά εντοπίζονται στις περιοχές Μέλπεια και Βλαχόπουλο». Ειδικότερα, «στην Μέλπεια, η φωτιά κατεβαίνει προς τις περιοχές Δεσύλλα και Δασοχώρι, ενώ ένα άλλο μέτωπο κινήθηκε προς τους Χράνους της Αρκαδίας, μπήκε σε μία χαράδρα και κινείται εκ νέου προς Μεσσηνία».

Όσον αφορά στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Βλαχόπουλο, «η φωτιά καίει μέσα σε δύσβατο σημείο, όπου υπάρχει συμπαγές δάσος, ενώ εκεί κοντά βρίσκονται οι κοινότητες Κρεμμύδια και Χατζή».

Δυτική Μακεδονία: Με σύμμαχο τον καιρό και τους ανέμους, που σήμερα έχουν κοπάσει, αλλά και μετά την ολονύχτια μάχη πυροσβεστών, υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης και του στρατού, συνεχίζεται το πολυήμερο έργο κατάσβεσης στα τρία πύρινα μέτωπα, που κατακαίουν τη Δυτική Μακεδονία. Καλύτερη είναι η «εικόνα», αλλά μεγάλο παραμένει το μέτωπο της φωτιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, όπου χθες χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση έξι οικισμών.

Πηγή: kathimerini.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy