Φλορεντίν Ματέι: Το διαμάντι από τη Ρουμανία που ήθελαν Λέστερ, Μίλαν και κατέληξε στον… Απόλλωνα!

Ο Φλορεντίν Ματέι στο ξεκίνημα της καριέρας του είδε σπουδαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους να τον έχουν στα ραντάρ τους. Δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες και πλέον θα αγωνίζεται στον Απόλλωνα.

Πόσα και πόσα σπουδαία ταλέντα έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους με μεγάλες προσδοκίες και καταλήγουν να είναι απλά… περαστικοί από το ποδόσφαιρο; Εκατοντάδες! Ένας από αυτούς είναι και ο Φλορεντίν Ματέι! Ο 28χρονος Ρουμάνος έρχεται στην Ελλάδα για λογαριασμό του Απόλλωνα Σμύρνης, ώστε να του ενισχύσει την μεσοεπιθετική του γραμμή, ωστόσο αρκετά χρόνια πριν θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έβγαλε η χώρα του και άπαντες περίμεναν να αποτελέσει τον ηγέτη της χώρας του…

Από Απόλλωνα σε Απόλλωνα… ο Ματέι

Οι πρώτες «σειρήνες» από Μίλαν, Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Σάντερλαντ

Mατέι ανδρώθηκε στην Στεάουα Βουκουρεστίου, δείχνοντας εξ αρχής πως είναι ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής με διορατικότητα στο γήπεδο. Οι Ρουμάνοι άρχισαν να τον αποθεώνουν, με τον Ματέι να προέρχεται από μια… φουρνιά που είχε ελάχιστους παίκτες που μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στα 17 του έκανε ντεμπούτο με τη Στεάουα, με τα καλά νέα να κάνουν τον γύρο της Ευρώπης.

Mίλαν άρχισε να τον παρακολουθεί στενά και έγινε το πρώτο μεγάλο «όνομα» που τσέκαρε τον Ρουμάνο μεσοεπιθετικό, για να έρθει η Άιντραχτ Φρανκφούρτης να τον καλέσει το 2012 στις προπονήσεις της ώστε να τον δοκιμάσει. «Είναι ταλαντούχος, αλλά έχουμε πολλούς νεαρούς παίκτες σε αυτή τη θέση που θέλουμε να στηρίξουμε. Γι’ αυτό δεν θα συνεχίσει μαζί μας», είχε πει ο βοηθός προπονητή του γερμανικού συλλόγου, Ρεϊνέρ Γκεγιέρ στην «Bild».

Ο Ματέι είχε χάσει την πρώτη «ευκαιρία», για να στείλει το 2013 η Σάντερλαντ σκάουτερ στην Ρουμανία ώστε να τον παρακολουθήσει.

Φιορεντίνα, Mάιντς, Μάλμε, Κράσνονταρ και Λοκομοτίβ Κουμπάν

Η Τσεζένα ήταν αυτή που τον απέκτησε, δίνοντάς του την ευκαιρία να προπονηθεί σε συνθήκες υψηλού επιπέδου με την ομάδα νέων. Η παρουσία του, λοιπόν, σε Στεάουα Βουκουρεστίου, Τσεζένα και μετά στην Βόλιν Λουτσκ, στάθηκε ως αφορμή για να προσεγγίσει τα βλέμματα κι άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Η Φιορεντίνα τον τσέκαρε, έχοντας το όνομά του ψηλά στη λίστα με τους υποσχόμενους ποδοσφαιριστές. Ο συμπατριώτης του και σπουδαίος φορ Άντριαν Μούτου προσπάθησε να τον φέρει στους «βιόλα» αλλά δεν τα κατάφερε τελικά.

«Είμαι χαρούμενος που βλέπω ότι η σκληρή μου δουλειά χαίρει εκτίμησης και πως αρκετοί μεγάλοι σύλλογοι με θέλουν. Θα ήθελα να πάω να αγωνιστώ στην Γερμανία, είναι όνειρό μου. Αλλά αν υπάρχει κάποια άλλη χώρα, φυσικά και θα είναι καλοδεχούμενη η πρόταση», είχε αναφέρει στα 20 του… Προφανώς γνώριζε για το ενδιαφέρον της Μάιντς και γι’ αυτό το έλεγε!

Το όνομα του Φλορεντίν Ματέι ακουγόταν έντονα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ο ίδιος έκανε γεμάτες σεζόν με την Λουτσκ και συνέχιζε να προσελκύει τα βλέμματα μεγάλων ομάδων. Ήταν το 2015 όταν ακούστηκε επίσης και το ενδιαφέρον των Κράσνονταρ, Λοκομοτίβ Κουμπάν, οι οποίοι τον έβλεπαν παίζοντας στην… γειτόνισσα Ουκρανία, για να προστεθεί στη λίστα και η σουηδική Μάλμε.

 

Το ενδιαφέρον της πρωταθλήτριας Λέστερ

 

Η Ριέκα ήταν τελικά αυτή που κατάφερε να τον αποκτήσει τον Φεβρουάριο του 2016 με 500 χιλ. ευρώ από την Λουτσκ, με τον Ματέι να βλέπει στα 22 του ως ιδανικό σκαλοπάτι για την καριέρα του την μετακίνησή του στην κροατική ομάδα που έπαιζε στα προκριματικά του Champions League. Μάλιστα, μπήκε και υψηλή ρήτρα στο συμβόλαιό του, κάτι που απέτρεψε αρκετές ομάδες να τον προσελκύσουν. Όπως η Λέστερ, που λίγους μήνες αργότερα ολοκλήρωσε ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά θαύματα, κατακτώντας την Premier League και οι σκάουτέρς της τον παρακολουθούσαν. Φευ… Ο Ματέι συνέχιζε να ακούει για το ενδιαφέρον ομάδων, καμία δεν τολμούσε να πάρει όμως το ρίσκο και να τον αποκτήσει.

Η κόντρα με τον Τζίτζι Μπεκάλι

Άστρα Γκιούργκιου και Ιτιχάντ Κάλμπα ακολούθησαν, με τον Φλορεντίν Ματέι να αποφασίζει να επιστρέψει στην ομάδα που ανδρώθηκε, στην Στεάουα Βουκουρεστίου. Για να συμβεί αυτό έπρεπε να μπει ένα… τέλος στην κόντρα που είχε με τον Τζίτζι Μπεκάλιτον γνωστό και μη εξαιρετέο ιδιόρρυθμο ιδιοκτήτη της ρουμάνικης ομάδας. Η κόντρα είχε ξεκινήσει ανάμεσα στους δύο άνδρες απ’ όταν ο Ματέι ήταν στα τμήματα υποδομής της Στεάουα«Αν γίνει αυτός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, εγώ θα κόψω τον λαιμό μου» είχε πει ο Τζίτζι Μπεκάλι όταν τον είχε στα τμήματα υποδομής των Ρουμάνων.

Παρόλα αυτά, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε, ο Μπεκάλι τον πήρε πίσω και αμφότεροι έβαλαν… νερό στο κρασί τους. Ο Ματέι έκανε μόλις 6 εμφανίσεις, η απόδοσή του δεν ήταν η καλύτερη δυνατή και ο Μπεκάλι «χτύπησε» ξανά αφού ήθελε να τον διώξει και ο Ρουμάνος «αρτίστας» καθόταν στο συμβόλαιό του… «Θα του πω, τι είσαι ζητιάνος; Φύγε από εδώ! Έδωσα 50 χιλ. ευρώ για να σε πάρω, σου έδινα 15 χιλ. ευρώ τον μήνα μισθό. Πήγαινε πουθενά αλλού να παίξεις μπάλα. Σε κανέναν δεν έχω δώσει προκαταβολή, έδωσα σε εσένα. Έπαιξες μόλις ένα ματς! Πήγαινε να βρεις τον πατέρα σου. Είσαι 26 χρονών, δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και πήγαινε να βρεις άλλη ομάδα. Αν δεν σε θέλω στην ομάδα, δεν θα μείνεις», είχε πει ο έξαλλος ιδιοκτήτης του ρουμάνικου συλλόγου.

Ο Μπεκάλι του έδωσε τρεις μισθούς σαν αποζημίωση, ο Ματέι πείστηκε να αποχωρήσει από την Στεάουα και επέστρεψε στην Άστρα. Έγραψε 13 συμμετοχές από τις 22 που θα μπορούσε, έδωσε 2 ασίστ μέχρι το φινάλε του 2019, όταν και αποφάσισε να αποχωρήσει μόνιμα από την Ρουμανία και να ψάξει αλλού την τύχη του. Άλλωστε, η καριέρα του είχε πτωτική πορεία σε σχέση με όταν πρωτοξεκίνησε. Ακολούθησε το ενάμιση έτος στην Κύπρο για λογαριασμό του Απόλλωνα Λεμεσού (41/10/6) και πλέον η Ελλάδα στον χάρτη του και ο Απόλλων Σμύρνης.

Ο Φλορεντίν Ματέι είχε όλα τα φόντα να διαπρέψει. Ταλαντούχος, με διορατικότητα και όλο το μέλλον μπροστά του. Δεν κατάφερε ποτέ, όμως, να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες και να σηκώσει αυτό το ειδικό βάρος που τον ακολουθούσε. Είδε το όνομά του να γράφεται για σπουδαίους συλλόγους, είδε τους Ρουμάνους να ελπίζουν σε αυτόν ότι θα αποτελέσει τον νέο ηγέτη της ομάδας, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Μένοντας με το αν…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy