“Υποχρέωση ανεμβολιάστων να πληρώνουν για rapid tests εφόσον αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν”

Τοποθέτηση Υπουργού Υγείας

Από τη στιγμή που οι ανεμβολίαστοι πολίτες αποφάσισαν να μην πάρουν το εμβόλιο θεωρούμε ότι είναι δική τους υποχρέωση να πληρώνουν τα rapid tests, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος σημείωσε πως από τη στιγμή που το κράτος παρέχει το εμβόλιο και την επιλογή του εμβολιασμού σε όλους τους πολίτες «θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστούν τα rapid tests».

Κληθείς, μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σάββατο στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, να σχολιάσει την κατάργηση από αύριο του προγράμματος δωρεάν rapid test για τους πολίτες, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι πρόκειται για απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού εξέτασε όλα τα δεδομένα, για να σημειώσει ότι «μέχρι στιγμής έχουμε πληρώσει 26 εκατομμύρια ευρώ για τα rapid tests, χωρίς να υπολογίσουμε τα άλλα έξοδα».

«Αυτή τη στιγμή», σημείωσε, «τα νοσηλευτήριά μας χρειάζονται αυτή την οικονομική ένεση. Σεβόμαστε την ίδια στιγμή τις απόψεις των συμπολιτών μας. Από τη στιγμή που το κράτος παρέχει το εμβόλιο και την επιλογή του εμβολιασμού σε όλους τους συμπολίτες μας, θεωρούμε ότι από τη στιγμή που έχουν την επιλογή να εμβολιαστούν, δεν θα χρειαστούν τα rapid tests. Αλλά από τη στιγμή που οι ίδιοι αποφάσισαν να μην πάρουν το εμβόλιο, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση δική τους να πληρώνουν τα rapid tests».

Πρόσθεσε ακόμα ότι τα σημεία που θα λειτουργούν για τις ομάδες του πληθυσμού, που εξαιρούνται από την επί πληρωμή διενέργεια τεστ, θα ανακοινώνονται ως η μέχρι τώρα πρακτική.

Σημείωσε δε πως παραμένει σε εγρήγορση για επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων πιθανόν να προκύψουν και εξήγησε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί ένα κλινικό εργαστήρι ή ένα φαρμακείο να διενεργεί τεστ, είναι η σύνδεσή του με την πλατφόρμα, ώστε άμεσα να δίνονται και τα αποτελέσματα.

Κοντά στους 10.600 οι εμβολιασμοί στα walk-in

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, αναφερόμενη στους εμβολιασμούς στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης, είπε ότι μέχρι χθες πλησίασαν τις 10.600.

«Ανεβαίνει ο αριθμός στα walk-in, τα οποία εμείς θα ενισχύουμε. Από τις 5 Αυγούστου θα μπορεί να πηγαίνει όποιος θέλει ακόμα κι αν δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ», είπε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι από τη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα παιδιά ηλικίας πάνω από 12 ετών, για να σημειώσει πως «έχουμε τόσο πολύ στροφάρει αυτό το πρόγραμμα των εμβολίων για το καλώς νοούμενο συμφέρον της Δημόσιας Υγείας, του εαυτού μας, των γύρω μας, για να μπορούμε εμείς να βγούμε από την πανδημία και ιδιαίτερα για τα παιδιά τώρα που θα ανοίξει και η νέα ακαδημαϊκή χρονιά».

Σε ερώτηση εάν θα ακολουθήσουν εμβολιασμοί σε ακαδημαϊκά Ιδρύματα, όπως έγινε τις προηγούμενες μέρες στο ΤΕΠΑΚ, η Δρ. Γιαννάκη απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι ήδη δρομολογούνται ενέργειες.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι «με όλες αυτές τις κινήσεις θα φτάσουμε τον στόχο, που έχει τεθεί για τα τέλη Αυγούστου».

Ετοιμότητα για επίλυση όλων των προβλημάτων στα ΤΑΕΠ

Στο μεταξύ, την ετοιμότητα για επίλυση όλων των προβλημάτων, που εντοπίζονται από τη λειτουργία των ιατρείων, που θα αποφορτίσουν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας,.

Ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας έχουν επισκεφθεί όλα τα νοσοκομεία της Κύπρου αρκετές φορές, σημειώνοντας πως «ο λόγος αυτών των επισκέψεων ήταν να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που έχουν τα νοσοκομεία και οι ασθενείς».

«Εκείνο που διαγνώσαμε μεταξύ άλλων», ανέφερε, «είναι πρόβλημα στα ΤΑΕΠ,  όπου ο κόσμος δεν εξυπηρετείται όσο σύντομα θα θέλαμε να εξυπηρετείται. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να βελτιώσει αυτά τα προβλήματα αμέσως, γι’ αυτό έχουμε έρθει σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ και ετοιμάσαμε ένα πλάνο».

Σημείωσε πως «στόχος της σημερινής επίσκεψης ήταν να δούμε εάν αυτό το πλάνο δουλεύει σωστά κι αν έχουμε οποιαδήποτε προβλήματα να τα επιλύσουμε».

«Όπως φαίνεται, υπάρχουν κάποια προβλήματα, αλλά υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές να τα λύσουμε. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ασθενείς και αυτό θα το κάνουμε συνεχώς», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα από ασθενείς ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, ο Υπουργός Υγείας  σημείωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τη στελέχωση των ιατρείων και με περισσότερο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

«Αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, έχουμε επιπρόσθετους γιατρούς. Έχουμε κάποια προβλήματα και θα τα λύσουμε», ανέφερε.

Επίσης, πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 300 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID», για να συμπληρώσει πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι τα νοσοκομεία μας είναι σε μια δύσκολη φάση, λόγω αυτών των ασθενών, αλλά την ίδια στιγμή δεν σταματούμε να δουλεύουμε και να βρίσκουμε λύσεις για αυτούς τους ασθενείς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι πάροχοι που επιστρατεύονται ενισχύουν τα ΤΑΕΠ, εξηγώντας πως πρόκειται για παρόχους, που έχουν εμπειρία στην στελέχωση των ΤΑΕΠ.

Σε ερώτηση εάν πρόκειται για μια πρακτική, η οποία θα ισχύσει μόνο για αυτή την περίοδο, που είναι δύσκολη λόγω των αυξημένων νοσηλειών λόγω COVID ή θα παραμείνει και μελλοντικά, ο κ. Χατζηπαντέλα διευκρίνισε ότι η πρακτική αυτή θα συνεχιστεί τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας ότι εάν διαφανεί ότι οι ασθενείς επωφελούνται από αυτή, τότε σίγουρα θα εξεταστεί η πιθανότητα επέκτασης και ενίσχυσής της.

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και πρέπει να βρεθούν λύσεις», λέει ο Διευθυντής του ΟΑΥ

Από πλευράς του, ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Αντρέας Παπακωνσταντίνου, αναγνώρισε το πρόβλημα που παρατηρείται στον ΟΑΥ και προκαλεί ταλαιπωρία στους πολίτες σε μια περίοδο με ιδιαιτερότητες.

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες και πρέπει να βρεθούν λύσεις.

«Ο Υπουργός έχει μεγάλη ευαισθησία σε αυτό το θέμα, είναι πολύ πρακτικός, είμαστε δίπλα του και θα βρούμε λύσεις. Από σήμερα έχουμε εντοπίσει κάποια προβλήματα. Θα περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και με τη βοήθεια των ιδιωτών γιατρών που είναι στο ΓεΣΥ και έχουν μεγάλη διάθεση να βοηθήσουν, θα βρούμε λύσεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, θα δοκιμάσουμε το σύστημα και στη βάση των αναγκών θα δούμε κατά πόσο θα το συνεχίσουμε», εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι το ζήτημα της επίλυσης των προβλημάτων είναι πολυσύνθετο.
Όπως είπε «υπάρχουν πρακτικά θέματα, κάποιες φορές είναι και θέμα εξοπλισμού ή πρόσβασης ή ακόμα και προσωπικού», για να συμπληρώσει πως «στόχος είναι να δώσουμε μια ολοκληρωμένη λύση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι στη Λευκωσία θα υπάρχουν δύο βάρδιες και θα στελεχώνονται από γιατρούς, που ήδη εργάζονται στα ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ.

«Χρειάζεται συνεργασία και επικοινωνία για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε», είπε ο Κ. Γεωργίου

Εξάλλου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Περιφέρειας Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, Κυριάκος Γεωργίου, ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας και τη Γενική Διευθύντρια για τη συνεχή στήριξη που δίνουν αυτές τις μέρες που είναι πολύ δύσκολες για τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Αναφερόμενος στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κ. Γεωργίου ευχαρίστησε τη Γενική Διευθύντρια για τη βοήθεια που τους προσφέρει για την παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας έτσι την πληρότητα του νοσοκομείου, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των περιστατικών COVID. «Είναι μια συνεχής προσπάθεια, χρειάζεται συνεργασία και επικοινωνία για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε», είπε.

Απηύθυνε, επίσης, τις ευχαριστίες του προς όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, το οποίο όπως είπε, «αυτές τις μέρες δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε, συνεχίζοντας όμως να εργάζεται με θετικό πνεύμα, ομαδικότητα και επαγγελματισμό».

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy