Νέα… εισβολή ανήμερα της εισβολής

Υπό πολιτικό καθεστώς τμήμα του Βαρωσιού

Για σήμερα, στις ομιλίες τους πριν την παρέλαση, επιφύλασσαν την εξαγγελία για άνοιγμα του Βαρωσιού, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.  

Ο Τ/κ ηγέτης στην ομιλία του πριν από την παρέλαση για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής, είπε ότι είναι αποφασισμένοι ν’ ανοίξουν το Βαρώσι, που είναι μέρος του ψευδοκράτους και αυτό θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των πρώην κατοίκων και των δικαιούχων που δεν μπόρεσαν να πάνε στα ακίνητα και τις περιουσίες τους εδώ και χρόνια. «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία» είπε.

Στόχος τους, συνέχισε, είναι να εξαλείψουν την ομηρία, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσίου θα πραγματοποιηθεί μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και σύμφωνα με τον νόμο.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ «με απόφαση του υπουργικού μας συμβουλίου, το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού θα καταργηθεί και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας μας  για το Βαρώσι».

Με αυτό το βήμα, οι δικαιούχοι που υποβάλλουν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» με αίτημα επιστροφής θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε.

Ο Τ/κ ηγέτης ευχαρίστησε την Τουρκία για την ισχυρή στήριξή της στο θέμα της πρωτοβουλίας για το Βαρώσι.

Στην δική του ομιλία ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχάρη τον Τ/κ ηγέτη και την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους για την αποφασιστικότητα στην πολιτική τους για το Βαρώσι ενώ έκανε λόγο για βήματα «που χαλάσανε τους όρους του παιχνιδιού».

«Οι πόρτες μιας νέας εποχής θα ανοίξουν στο Βαρώσι προς όφελος όλων, με την εργασία που γίνεται με σεβασμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, Τώρα, μια διαδικασία θα ξεκινήσει προς το συμφέρον όλων με σεβασμό των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων» είπε. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τατάρ, ανέφερε, στο Βαρώσι θ’ αρχίσει και πάλι η ζωή και η ομηρία που υπάρχει θα αρθεί.

«Το Βαρώσι, που για χρόνια ήταν στην αδράνεια, αντί για σύμβολο της μη λύσης θα γίνει σύμβολο για το μέλλον ευμάρειας της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και τις περιουσίες κανενός, ούτε να το κάνουν κι αυτοί για το ψευδοκράτος, συνέχισε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ταγίπ Ερντογάν, χαιρέτισε τις εργασίες που γίνονται και σημείωσε πως ότι γίνει, θα γίνει με σεβασμό στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας. «Οι πόρτες μιας νέας εποχής θα ανοίξουν στο Μαράς που θα ωφελήσουν όλους».

Λήφθηκε την περασμένη εβδομάδα η απόφαση

Το «υπουργικό συμβούλιο» έλαβε την απόφαση για το Βαρώσι την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ερσαν Σανέρ σε τηλεοπτική εκπομπή στον παράνομο «Μπαϊράκ».

Όπως είπε, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΕΔΑΔ ανοίγει ακόμη ένα κομμάτι 3,5% στο κλειστό Βαρώσι με απόφαση που λήφθηκε από το «υπουργικό» την περασμένη εβδομάδα.  «Θα πάρουμε ακόμα κάποιες πρωτοβουλίες. Είναι γεγονός ότι άνοιξαν για χρήση από τον λαό δημόσιοι χώροι του Βαρωσιού».

Αναφέρθηκε στο άνοιγμα περιοχής που, όπως περιέγραψε, φαίνεται πως είναι ανατολικά του Β Γυμνασίου Αμμοχώστου και γειτνιάζει με την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. (ΣΣ:Ανάμεσα στην Αγία Αικατερίνη και την Αγία Ζώνη).

Μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», συνέχισε, οποιοσδήποτε Ε/κ μπορεί να διεκδικήσει επιστροφή, αποζημίωση ή ανταλλαγή. Μετά το άνοιγμα, είπε, οι Ε/κ θα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της «επιτροπής», προσθέτοντας ότι γνωρίζουν πως Ε/κ έχουν υποβάλλει αιτήσεις για τις περιουσίες τους στο Βαρώσι.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy