Πώς διαμορφώνεται οι οδηγοί των ομάδων της F1 για το 2022

Μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μισό της σεζόν του 2021, όμως ένα μεγάλο μέρος του grid έχει συμπληρωθεί για την επόμενη χρονιά

Το πρωτάθλημα της Formula 1 βρίσκεται κοντά στο καλοκαιρινό του διάλειμμα και έχει ολοκληρώσει 9 αγώνες στη φετινή του χρονιά. Ο Μαξ Φερστάπεν έχει κατακτήσει 5 νίκες έναντι 3 του Λιούις Χάμιλτον. Η μεταξύ τους διαφορά είναι στους 32 βαθμούς, ενώ στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, η Red Bull απολαμβάνει ένα μεγάλο προβάδισμα 44 βαθμών.

Όμως ο μαγικός κόσμος της Formula 1 έχει και την εξωαγωνιστική του ομορφιά. Έως τώρα είχαμε αρκετές ανακοινώσεις οδηγών και συμβολαίων, ορισμένοι έχουν ήδη συμβόλαια ενώ άλλοι βρίσκονται στην αγορά και περιμένουν να βάλουν την υπογραφή τους. Το Gazzetta σας παρουσιάζει το grid της F1 για το 2022 έως τώρα.

Mercedes

Οι πρωταθλητές βρίσκονται σε μια παράξενη περίοδο όπου για πρώτη φορά στην υβριδική εποχή δείχνουν να έχουν μειονέκτημα απόδοσης. Παρά την αγωνιστική υστέρηση, η ομάδα ανακοίνωσε την ανανέωση του Λιούις Χάμιλτον για δύο ακόμα χρόνια. Ο 7 φορές πρωταθλητής θα συνεχίσει στο τιμόνι των γερμανών έως το 2023.

Mercedes F1

Από την άλλη, το δεύτερο cockpit παραμένει δίχως οδηγό. Υποψήφιοι είναι ο Βάλτερι Μπότας και ο Τζόρτζ Ράσελ της Williams. Η ομάδα κρατά αποστάσεις αναφορικά με το ποιος θα πλαισιώσει τον Χάμιλτον και δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν επιλέξει οποιονδήποτε εκ των δύο.

Red Bull

O Μαξ Φερστάπεν δεσμεύεται με πολυετές συμβόλαιο με τους «ταύρους» και η τωρινή του φόρμα, όπως και αυτή της ομάδας θα τον κρατήσει για πολλά χρόνια κάτοικο του Μίλτον Κέινς.

Red Bull F1

Από την άλλη ο Σέρτζιο Πέρεζ φαίνεται πως έχει σπάσει την κατάρα του δεύτερου μονοθεσίου της Red Bull και η παραμονή του θεωρείται δεδομένη για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια.

McLaren

Η βρετανική ομάδα διανύει μια εξαιρετική περίοδο αγωνιστικής ανάκαμψης και είναι σε μια πολύ πλεονεκτική θέση να διαθέτει δύο εξαιρετικούς οδηγούς. Η κίνηση ματ που έκανε ήταν η τουλάχιστον τριετής ανανέωση του Λάντο Νόρις νωρίτερα μέσα στο 2021.

McLaren F1

Ο Ντάνιελ Ρικάρντο έχει επίσης συμβόλαιο μέχρι το 2023 και η McLaren δεν αποσπάται από εξωγενείς παράγοντες.

Ferrari

H Scuderia Ferrari βρίσκεται σε ανάλογη θέση με αυτή της McLaren. Τόσο ο Σάρλ Λεκλέρ, αλλά και ο Κάρλος Σάινθ δεσμεύονται με συμβόλαια για τα επόμενα χρόνια και μοναδικός στόχος είναι η διεκδίκηση πρωταθλήματος από το 2022.

Ferrari F1

Παράλληλα, η ακαδημία της έχει ορισμένα εξαιρετικά ταλέντα. Ο Μικ Σουμάχερ είναι ήδη στη Formula 1, ενώ ένα βήμα από αυτή είναι οι Κάλουμ Άιλοτ και Ρόμπερτ Σβάρτζμαν. Οδηγός της ακαδημίας της είναι και ο μικρός αδερφός του Λεκλέρ, Άρθουρ.

AlphaTauri

H δεύτερη ομάδα της Red Bull βρίσκεται σε μια ενδιαφέρουσα κατάσταση. Ο Πιέρ Γκασλί έχει συμβόλαιο έως το τέλος του 2022, όμως από τη στιγμή που δεν είναι επιθυμητός στη μεγάλη ομάδα, ψάχνει τρόπο να φύγει. Επιλογές δεν έχει πολλές και οτιδήποτε άλλο από την AlphaTauri στο 2022 θα αποτελέσει έκπληξη.

Alpha Tauri F1

Ο Γιούκι Τσουνόντα έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των τελευταίων ετών. Όμως τα αποτελέσματα και η ταχύτητα του δεν είναι αυτά τα οποία περίμενε η ομάδα. Ο Ιάπωνας πρέπει να προσπαθήσει πολύ ώστε να χάσει τη θέση του στην ομάδα, όμως οι οδηγοί της ακαδημίας Γιούρι Βιπς και Λίαμ Λόσον καραδοκούν να του πάρουν τη θέση.

Aston Martin

Το μέλλον της ομάδας είναι χτισμένο πάνω στους Σεμπάστιαν Φέτελ και Λανς Στρόλ. Ο Γερμανός αποτελεί και μέτοχο στην Aston Martin Lagonda και θέλει να χτίσει μια ομάδα γύρω του που θα επιστρέψει στις επιτυχίες. Ο Λανς Στρόλ μπορεί να είναι ο γιός του ιδιοκτήτη της ομάδας, όμως οι επιδόσεις του πλέον είναι ανάλογες ενός οδηγού της F1.

Aston Martin F1

H Aston Martin σε οργανωτικό επίπεδο βελτιώνεται, χτίζει το τεχνικό της τμήμα με δυνατά ονόματα, κάνει μετεγγραφές από άλλες ομάδες και οι βλέψεις της είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Alpine

Η γαλλική ομάδα πήρε τη θέση της Renault στο φετινό πρωτάθλημα, με την απόδοση της να μην είναι η αναμενόμενη. Από την 4η θέση το 2018 φέτος βρίσκεται στην 7η και δεν δείχνει ικανή για κάτι καλύτερο. Ο Φερνάντο Αλόνσο είναι στο πρώτο έτος του συμβολαίου του το οποίο έχει διάρκεια 2+1 χρόνια. Από την άλλη, ο Εστεμπάν Οκόν ανανέωσε πρόσφατα με την ομάδα για τα επόμενα 3 χρόνια.

Alpine F1

Όμως η ομάδα έχει έναν πονοκέφαλο με την ακαδημία της. Ο Γκοάνγιου Ζου είναι πρωτοπόρος της βαθμολογίας στη Formula 2 και οδήγησε στο FP1 του GP Αυστρίας στη θέση του Αλόνσο. Από την άλλη στον ίδιο θεσμό αγωνίζεται ο Δανός Κρίστιαν Λούνγκαρντ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ένα τεράστιο ταλέντο, αλλά η τύχη φέτος δεν είναι με το μέρος του.

Alfa Romeo

H Alfa Romeo, ή αλλιώς η ομάδα Sauber βρίσκεται σε ένα αρκετά σκοτεινό μονοπάτι αυτή τη στιγμή. Το συμβόλαιο με την Alfa Romeo ολοκληρώνεται στο τέλος του 2021, όμως οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για ανανέωση. Παράλληλα, θα διατηρήσει τους κινητήρες της Ferrari.

Alfa Romeo F1

Στο μέτωπο των οδηγών, καμία εκ των δύο θέσεων δεν έχει ανακοινωθεί για το 2022. Ο Αντόνιο Τζοβινάτσι μάχεται να κρατήσει τη θέση του, ενώ ο Κίμι Ράικονεν ενδέχεται να κρεμάσει το κράνος του στο τέλος του 2021.

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί για την ομάδα πέραν των τωρινών οδηγών είναι ο Ρόμπερτ Σβάρτζμαν, ο Κάλουμ Άιλοτ, ο Μικ Σουμάχερ και ο Βάλτερι Μπότας.

Williams

H ομάδα του Γκρόουβ αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για το 2022. Με το μέλλον του Τζόρτζ Ράσελ στον αέρα, η Williams βρίσκεται στην αγορά και ψάχνει τον διάδοχο του σε περίπτωση που αποχωρήσει. Ο Νικολά Λατίφι με τις χορηγίες που φέρνει αποτελεί ένα μεγάλο δέλεαρ για τη βρετανική ομάδα.

Williams F1

Όμως ο χειρισμός των νέων ιδιοκτητών της Dorlington Capital μαρτυρά έναν σοβαρό χαρακτήρα. Ένας οδηγός όπως ο Βάλτερι Μπότας αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή με την εμπειρία που φέρνει από τη Mercedes.

Σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί το συμβόλαιο του Λατίφι, υποψήφιοι για τη δεύτερη θέση είναι οι Νίκο Χούλκενμπεργκ και Ντανιίλ Κβιάτ. Ιδανική περίπτωση θα μπορούσε να αποτελέσει ο Πιέρ Γκασλί, όμως δύσκολα η Williams θα πλήρωνε ρήτρα αποδέσμευσης σε αυτό το χρονικά σημείο.

Haas

H αμερικανική ομάδα θέλει να κάνει ένα «restart» το 2022, καθώς φέτος έχει ξεκάθαρα το χειρότερο μονοθέσιο. Ο Νικίτα Μαζέπιν αναμένεται να παραμείνει στη Haas και το 2022, έχοντας μαζί του τη γενναία χορηγία από τις εταιρίες του πατέρα του (οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παραμονή της ομάδας στο σπορ φέτος).

Haas F1

Ο Μικ Σουμάχερ προς ώρας παραμένει οδηγός της ομάδας, όμως σε περίπτωση που αποχωρήσει για την Alfa Romeo θα έχει ενδιαφέρον η επιλογή οδηγού. Πιθανότατα όμως η Haas θα επιλέξει έναν pay driver ή εφόσον διαπραγματευτεί ένα καλό συμβόλαιο οδηγό από την ακαδημία της Ferrari.

gazzetta.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy