Έχασε τη 2η θέση, αλλά μπορεί την πρόκριση η «πυραυλοκίνητη» Ελβετία

Η Ελβετία πραγματοποίησε τρομερή εμφάνιση κόντρα στην Τουρκία, επικράτησε 3-1, χάνοντας όμως τη 2η θέση στην ισοβαθμία από την Ουαλία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, διατηρεί σημαντικές ελπίδες πρόκρισης ως 3η.

Αν και πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση, η Ελβετία δεν κατάφερε να πανηγυρίσει από την Κυριακή (20/6) την πρόκρισή της στη φάση των «16» του Euro 2020. Η ομάδα του Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς, επικράτησε 3-1 της Τουρκίας στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού στο πλαίσιο της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής του 1ου γκρουπ.

Ωστόσο, υστερώντας στη διαφορά των γκολ έχασε τη 2η θέση στην ισοβαθμία από την Ουαλία. Με τους τέσσερις βαθμούς, βέβαια, που έχει συγκεντρώσει να αποτελούν μια αρκετά καλή συγκομιδή, ώστε να ελπίζει βάσιμα για την πρόκρισή της στην επόμενη φάση ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες. Ολοκλήρωσε τη διοργάνωση χωρίς πόντο η Τουρκία.

Στο… μυαλό των κόουτς:

Ο Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς παρέταξε την Ελβετία με σύστημα 3-4-3 και τον Ζόμερ στην εστία. Την τριάδα στην άμυνα αποτελούσαν οι Ελβέντι, Ακάντζι και Ροντρίγκες, ενώ την τετράδα στον χώρο του κέντρου -από τα δεξιά προς τα αριστερά- οι Βίντμερ, Φρόιλερ, Τσάκα και Ζούμπερ. Με τον Σακίρι να κινείται σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τους Εμπολό και Σεφέροβιτς.

Από την άλλη, ο Σενόλ Γκιουνές προτίμησε το αγαπημένο του 4-3-3 με τον Τσακίρ σταθερά κάτω από τα γκολπόστ. Στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά άρχισαν οι Τσελίκ, Ντεμιράλ, Σογιουντσού και Μούλντουρ. Αμυντικό χαφ ήταν ο Αϊχάν, ο οποίος είχε μπροστά του τους Καχβετσί και Τουφάν, ενώ στην επίθεση οι Ουντέρ και Τσαλχάνογλου πλαισίωναν τον Γιλμάζ.

Το ματς:

H Τουρκία βλέποντας το «ζερό» δίπλα στη βαθμολογία της, μπήκε φορτσάτα στο παιχνίδι, απειλώντας με τρία σουτ στο πρώτο πεντάλεπτο. Κι όμως κόντρα στο μομέντουμ που έδειχνε να αποκτά η ομάδα του Γκιουνές, η Ελβετία ήταν εκείνη που άνοιξε το σκορ μόλις στο 6’. Μετά από ωραία κυκλοφορία της μπάλας, ο Σεφέροβιτς έγινε δέκτης της μπάλας έξω από την αντίπαλη περιοχή, γύρισε μέτωπο προς την εστία και με διαγώνιο σουτ έγραψε το 1-0.

Η Τουρκία άργησε να δείξει σημάδια αντίδρασης, με τον Μούλντουρ να πιάνει ένα μακρινό στο 16’. Γενικά, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γειτονικής χώρας προσπαθούσε να απειλήσει τα αντίπαλα καρέ, ωστόσο αρκούταν σε σουτ εκτός της περιοχής -κύριος εκφραστής των οποίων ήταν ο αριστερός του μπακ- με τον Ζόμερ να βάζει αλλεπάλληλα «στοπ».

Έτσι, εκείνη που έφτασε στο γκολ, ήταν και πάλι η Ελβετία, με τον Σακίρι να πιάνει ένα τρομερό σουτ με το δεξί στο 26’ και να δίνει προβάδισμα δύο τερμάτων στην ομάδα του. Μάλιστα, άσος της Λίβερπουλ απώλεσε τρομερή ευκαιρία στο 28′, βγαίνοντας ολομόναχος στην κόντρα, με το σουτ του όμως να απομακρύνεται σε κόρνερ από τον Τσακίρ, ο οποίος κράτησε το σκορ ως είχε μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα για το πρώτο μέρος.

Το δεύτερο μέρος άρχισε με εξίσου καλό ρυθμό. Με τους Ελβετούς, βέβαια, να υπερέχουν στη δημιουργία φάσεων, προεξέχουσας όλων το διαγώνιο σουτ του Εμπολό στο 52’, που έδιωξε σε κόρνερ ο Τσακίρ. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η ομάδα του Πέτκοβιτς θα ήταν εκείνη που έβρισκε και πάλι δίχτυα, ήρθε στο 62’ ο Καχβετσί να πετύχει το ωραιότερο τέρμα στον αγώνα με αριστερή μακρινή σουτάρα, η οποία κατέληξε στην απέναντι γωνία.

Η αναμέτρηση είχε πάρει φρενήρη ρυθμό, με τις δύο ομάδες πλέον να ψάχνουν στα ίσα το επόμενο γκολ. Εκείνοι που το βρήκαν ήταν οι τυπικά γηπεδούχοι στο 68’, όταν ο Ζούμπερ έκανε ωραία κούρσα από τα αριστερά, πραγματοποίησε το παράλληλο γύρισμα προς τον Σακίρι, με τον άσο της Λίβερπουλ να… τρυπάει τα δίχτυα της εστίας του Τσακίρ, σημειώνοντας το δεύτερο του γκολ στο παιχνίδι.

Η Ελβετία έψαχνε αγωνιωδών τέρμα (περιμένοντας και μια χάρη από Ιταλία), ώστε να βελτιώσει τη διαφορά των γκολ της, αλλά η μεγαλύτερή της στιγμή μέχρι και το τέλος ήταν το δοκάρι του Τζάκα με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 77’.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy