Αγγλία-Σκωτία: Η μία να καθαρίζει, η άλλη… να την καθαρίσει!

Αγγλία και Σκωτία διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο «Γουέμπλεϊ», με το πρώτο διεθνές παιχνίδι -και «αιώνιο» ντέρμπι- να αναβιώνει για 115η φορά, με φόντο τους «16» του Euro!

Το ”Auld Enemy”, όπως αποκαλούν οι Σκωτσέζοι τους Άγγλους, δηλαδή «προαιώνιος εχθρός», και καθιερώθηκε να περιγράφεται έτσι, συνολικά, το μεταξύ τους παιχνίδι στο ποδόσφαιρο, έχει χάσει αρκετή από την παλιά του αίγλη.

Παρ’ όλα αυτά, κάθε αναμέτρηση ανάμεσα στην Αγγλία και τη Σκωτία είναι ντέρμπι -και ευκαιρία για ατελείωτη καζούρα στον ηττημένο. Η αντιπαλότητά τους ήταν και είναι μνημειώδης.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως αυτό το ζευγάρι «γέννησε» το διεθνές ποδόσφαιρο, καθώς ήταν το πρώτο διεθνές ματς, το οποίο έλαβε χώρα πριν από 149 χρόνια, το 1872! Οι δύο ομάδες έχουν δώσει μέσα σε αυτόν τον 1,5 αιώνα 114 παιχνίδια. Όλα είχαν ένταση και… ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα. Κάποια, ωστόσο, ήταν εξαιρετικά σημαντικά και διότι έκριναν προκρίσεις! Το αποψινό, για τη 2η αγωνιστική στον 4ο όμιλο του Euro, είναι ένα τέτοιο.

Αγγλία και Σκωτία, τα έφερε έτσι η μοίρα, που συγκρούονται ξανά σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπως είχε συμβεί και το 1996, σε εκείνο το αλησμόνητο παιχνίδι με την γκολάρα του Πολ Γκασκόιν. Έχουν παίξει, μάλιστα και play off για την πρόκριση στο Euro του 2000 -με την Αγγλία να γλιτώνει το κάζο στο τσακ. Σήμερα τα πράγματα είναι απλά.

Η Αγγλία, που δεν εντυπωσίασε στην πρεμιέρα, παρ’ όλα αυτά νίκησε τους Κροάτες, θέλει να «διπλώσει» τις επιτυχίες της και να «καθαρίσει» με την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης. Θυμίζουμε, η Αγγλία μετρούσε 5 ισοπαλίες και 4 ήττες στις πρεμιέρες της, ενώ η Κροατία, στο μεταξύ, ήταν αήττητη στις δικές της πέντε πρεμιέρες σε Euro (4 νίκες και 1 ισοπαλία). Αν μη τι άλλο αυτό από μόνο του έχει τονώσει το ηθικό των Άγγλων, που διψάνε για έναν τίτλο, είτε Παγκόσμιο είτε Ευρωπαϊκό, αλλά σταθερά από το 1966… πνίγονται!

Όπως και να έχει, η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έφτασε τις επτά διαδοχικές νίκες, διάστημα στο οποίο η εστία της παραβιάστηκε μόλις μία φορά, ενώ οι τρεις πιο πρόσφατες από αυτές ήταν με 1-0. Τα «τρία λιοντάρια» προκρίνονται με νίκη, ενώ θα είναι σίγουρα στην πρώτη δυάδα αν, παράλληλα, δεν κερδίσει η Κροατία την Τσεχία.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν ο τεχνικός της Αγγλίας θα ανακατέψει, τελικά, την τράπουλα, όντας -δεδομένα- προβληματισμένος από την εικόνα της ομάδα του στο πρώτο παιχνίδι. Κοντά στην επιστροφή του, πάντως, είναι ο στόπερ Μαγκουάιρ, ο οποίος έκλεισε εβδομάδα που προπονείται και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει, ενώ θέση στην 11άδα διεκδικούν οι Γκρίλις (αντί του Μάουντ), Τσίλγουελ (αντί του Τρίπιερ) και Σάντσο (αντί του σκόρερ Στέρλινγκ).

Από την άλλη πλευρά, οι Σκωτσέζοι «έσκασαν» τους οπαδούς τους, που περίμεναν 23 χρόνια να δουν την εθνική τους ομάδα σε τελική φάση. Η ήττα με 2-0 από την Τσεχία έχει ρίξει στα σκοινιά τη Σκωτία, που δεν ήταν, πάντως, κακή στην πρεμιέρα, αλλά όταν δεν στέλνεις την μπάλα στα δίχτυα, δεν μπορείς να κερδίσεις και ενίοτε… χάνεις!

Η Σκωτία αν χάσει απόψε και δεν κερδίσει η Κροατία στο άλλο ματς του ομίλου, μένει οριστικά εκτός δυάδας και θα ελπίζει σε νίκη την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Κροατία, μήπως και περάσει ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες. Το έργο της σαφώς και είναι δύσκολο. Αλλά απέναντί της έχει την Αγγλία, που… γυαλίζει το μάτι της όταν τη βλέπει! Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να μπει στο κόλπο της πρόκρισης, «καθαρίζοντας» την «αιώνια» αντίπαλό της!

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στο Λονδίνο έχουν ταξιδέψει περίπου 26.000 Σκωτσέζοι, όμως μόνο 2.600 έχουν εισιτήριο για τον αγώνα, με την αστυνομία να έχει σημάνει συναγερμό!

Η βαθμολογία του Δ’ ομίλου:

1. Τσεχία (2-0) 3
2. Αγγλία (1-0) 3
3. Κροατία (0-1) 0
4. Σκωτία (0-2) 0

Οι πιθανές 11άδες:

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μινγκς, Τσίλγουελ, Φίλιπς, Ράις, Γκρίλις, Σάντσο, Φόντεν, Κέιν
Σκωτία: Μάρσαλ, Ο’Ντονελ, Ρόμπερτσον, ΜακΤόμινεϊ, Χάνλει, ΜακΓκιν, Ντάικς, Κρίστι, Κούπερ, Άρμστρογνκ, Χέντρι

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy