Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Ο σουρεάλ τελικός του ’93 με ζαρτιέρες, κότες και σκορ 20-0(pics&video)

Στις 11 Μαΐου 1993 ο Παναθηναϊκός δεν κατέβηκε στον 4ο τελικό πρωταθλήματος μπάσκετ και ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής, σε ένα αξέχαστο σκηνικό που περιελάμβανε… χορεύτριες και κότες

120

Το πρώτο πρωτάθλημα του μπασκετικού Ολυμπιακού μετά από 15 χρόνια απουσίας από την κορυφή ήρθε στις 11 Μαΐου 1993στον τέταρτο τελικό του ΣΕΦ επί του Παναθηναϊκού με σκορ 20-0.

Αυτό θα γραφόταν σε μια απλή στατιστική αναφορά και ίσως να ξεχνιόταν εύκολα, αλλά τα όσα συνέβησαν στο παρκέ του φαληρικού γηπέδου εκείνη τη μέρα και η ιστορία πίσω από αυτά είναι σίγουρα κάτι πολύ πιο δύσκολο να επαναληφθεί


Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, βρισκόταν πίσω με 2-1 στους τελικούς και κατόπιν απόφασης του προέδρου του Παύλου Γιαννακόπουλου δεν κατέβηκε στον τέταρτο τελικό, με αποτέλεσμα να χάσει τόσο το παιχνίδι στα χαρτιά με 20-0, όσο και τον τίτλο αφού ο Ολυμπιακός έκανε το 3-1 και στέφθηκε πρωταθλητής.

Αιτία της απόφασης να μην κατέβει το «τριφύλλι» στον αγώνα ήταν η ξαφνική αντικατάσταση λίγο πριν τον τρίτο τελικό στη Γλυφάδα του διαιτητή Παπαδημητρίου από τον διαιτητή Κουκουλεκίδη (σ.σ. είχε επικαλεστεί πρόβλημα στο μάτι), η οποία χαρακτηρίστηκε από τον διοικητικό ηγέτη τον πρασίνων ως μεθοδευμένη. Στο ματς της Γλυφάδας οι Πειραιώτες είχαν επικρατήσει 77-72.

Με την απόφαση του κυρίου Γιαννακόπουλου να έχει ανακοινωθεί ήδη 48 ώρες πριν τον τέταρτο τελικό και τον Παναθηναϊκό να μην αναμένεται καν στο ΣΕΦ στις 11 Μαΐου, ο Ολυμπιακός βρισκόταν στην αναζήτηση αντιπάλου προκειμένου να γίνει ένας φιλικός-εορταστικός αγώνας στο πλαίσιο της φιέστας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτός δεν βρέθηκε κι έτσι, με εντολή Γιάννη Ιωαννίδη, οι ερυθρόλευκοι χωρίστηκαν σε «άσπρους» και «κόκκινους» και έπαιξαν εσωτερικό διπλό ενώπιον 15.000 κόσμου.


Κι αν το εσωτερικό διπλό σε φιέστα πρωταθλήματος ήταν κάτι το πρωτόγνωρο, εξίσου ή και παραπάνω αξέχαστα θα μείνουν και τα υπόλοιπα που διαδραματίστηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Κι αυτό γιατί το παρκέ μετατράπηκε σε… καμπαρέ, αφού χορεύτριες (το μπαλέτο του Διογένης Παλλάς) με ζαρτιέρες και περούκες έκαναν το δικό τους σόου με καρέκλες μπροστά στους φίλους του Ολυμπιακού.


Λίγο πιο πριν, καμιά 10αριά ερυθρόλευκοι οπαδοί του Ολυμπιακού (μεταξύ αυτών και κάποιοι πλέον διάσημοι) φόρεσαν από μια πράσινη φανέλα, προσποιούμενοι τους παίκτες του Παναθηναϊκού, και τοποθέτησαν στο παρκέ καμιά 20αριά… κότες, υπονοώντας πως οι «πράσινοι» δείλιασαν να κατέβουν στο ΣΕΦ, γιατί θα έχαναν το πρωτάθλημα μέσα στο γήπεδο.


Ο 3ος τελικός στη Γλυφάδα

sport-fm.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy