Σαν σήμερα ξεκίνησε το πιο θλιβερό GP

Την Παρασκευή 30 Απριλίου 1994 ξεκίνησε μια αλληλουχία απωλειών με πρώτη αυτή του Αυστριακού πιλότου Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ.

 

Το 1994 ήταν η χρονιά που έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1, ύστερα από αρκετή προσπάθεια και επιμονή, ένας 33χρονος Αυστριακός οδηγός με το όνομα Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ.Ο γεννημένος στο Σάλτσμπουργκ Ρατζενμπέργκερ είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη και είχε υπογράψει συμβόλαιο 5 αγώνων με τη Simtec, εκπληρώνοντας ένα όνειρο πολλών ετών.

 

 

Ο Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ ξεκίνησε την αγωνιστική του καριέρα στα μονοθέσια σε αρκετά μεγάλη ηλικία, καθώς ήταν 23 ετών όταν άρχισε να τρέχει στη FormulaFord. Το επόμενο βήμα ήταν η βρετανική Formula 3, ενώ ταυτόχρονα έπαιρνε μέρος και σε άλλους αγώνες με αυτοκίνητα τουρισμού. Ήταν ένας πολυδιάστατος οδηγός, ικανός να πάει γρήγορα με ό,τι αυτοκίνητο έπιανε στα χέρια του.

 

 

Το 1990 μετακόμισε στην Ιαπωνία και συνέχισε να τρέχει τόσο με μονοθέσια όσο και με αυτοκίνητα τουρισμού, πετυχαίνοντας αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα. Στην Ιαπωνία έμεινε μέχρι το 1993, καθώς η συμφωνία που έχει κάνει με τον Έντι Τζόρνταν το 1991 για να τρέξει με την ομάδα του στη Formula 1 ναυάγησε, ύστερα από την απόσυρση του κύριου χρηματοδότη του.

 

Η ευκαιρία του όμως ήρθε το 1994. Το ξεκίνημα της χρονιάς δεν ήταν εύκολο, καθώς το μονοθέσιο δεν ήταν ανταγωνιστικό και στον πρώτο αγώνα στο Interlagos δεν κατάφερε να καταταχθεί και να ξεκινήσει. Ο 2ος αγώνας όμως στην Aida στην Ιαπωνία πήγε πολύ διαφορετικά. Ο Ρατσενμπέργκερ εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία του από το Ιαπωνικό Πρωτάθλημα και τη γνώση της πίστας και κατάφερε να τερματίσει στην πολύ κολακευτική για τις δυνατότητες του μονοθέσιου 11η θέση.

 

 

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά

Φτάνοντας στην Imola για το 3ο Γκραν Πρι της σεζόν, το αγωνιστικό 3ήμερο ξεκίνησε άσχημα με το ατύχημα του Μπαρικέλο που τον έστειλε στο νοσοκομείο και εκτός αγώνα. Το Σάββατο, στις κατατακτήριες δοκιμές, ο Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει τη θέση του στην εκκίνηση. Στο γρήγορο γύρο του είχε έξοδο στο σικέιν AquaMinerale και έκανε ζημιά στην εμπρός πτέρυγα. Δεν παράτησε όμως την προσπάθειά του αλλά στο τέλος της ευθείας, όταν το μονοθέσιο είχε πλέον πολύ υψηλή ταχύτητα, η πτέρυγα έσπασε και παγιδεύτηκε κάτω από το πάτωμα. Αυτό είχε αποτέλεσμα ο Αυστριακός να μην μπορέσει να στρίψει στην επόμενη στροφή και το μονοθέσιο να χτυπήσει στον τοίχο με πάνω από 300 km/h. Ο θάνατος του Ρατσενμπέργκερ ήταν ακαριαίος, καθώς υπέστη τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς πολύ σοβαρούς τραυματισμούς που κάθε ένας από αυτούς του θα μπορούσε να είναι θανατηφόρος. Ως επίσημη αιτία θανάτου καταγράφηκε το κάταγμα στη βάση του κρανίου. Ήταν Σάββατο 30 Απριλίου 1994.

 

 

Ο θάνατος του Ρατσενμπέργκερ σκόρπισε θλίψη και ανησυχία στα πάντοκ. Η Formula 1 είχε να χάσει οδηγό από ατύχημα από το 1986, όταν ο Ελιο ντε Αντζελις είχε χάσει τη ζωή του σε δοκιμές εξέλιξης. Εκείνο το Σάββατο όμως κανείς δεν φανταζόταν ότι την επόμενη ημέρα ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και έξω από αυτόν, θα συγκλονιζόταν από την απώλεια του μεγαλύτερου αστέρα που το σπορ είχε γνωρίσει έως τότε. Για αυτήν την τραγική Πρωτομαγιά όμως μη χάσετε το αυριανό μας αφιέρωμα στη ζωή και το θάνατο του Αϊρτον Σένα.

 

gazzetta.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy