Ο άγνωστος «κανονιέρης» οδηγεί τη Λιλ στον τίτλο

Μπουράκ Γιλμάζ

Αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του περασμένου Σαββατοκύριακου στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο Μπουράκ Γιλμάζ, περί ου ο λόγος, πέτυχε δύο γκολ και «υπέγραψε» την ανατροπή τίτλου της Λιλ μέσα στην έδρα της Λιόν, σημειώνοντας και το νικητήριο τέρμα στο 85ο λεπτό. Με τη νίκη αυτή (3-2), οι «λιλουά» παρέμειναν στην κορυφή της Ligue 1 και πλησιάζουν το θαύμα, την κατάκτηση του τίτλου για τέταρτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, απέναντι στην Πρί Σεν Ζερμέν των λαμπερών αστεριών και του πολλαπλάσιου μπάτζετ.

Λίγους μήνες πριν κλείσει τα 36 χρόνια του, ο Μπουράκ Γιλμάζ εισπράττει όση δημοσιότητα δεν είχε λάβει σε όλη την καριέρα του. Κι όμως, αν και ελάχιστα γνωστός μέχρι φέτος έξω από τη χώρα του, ο Τούρκος επιθετικός είναι σταθερά ένας από τους κορυφαίους “κανονιέρηδες” των ευρωπαϊκών γηπέδων, με περισσότερα από 260 γκολ σε συλλογικό επίπεδο, ενώ παράλληλα είναι ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην εθνική Τουρκίας (28 γκολ σε 66 συμμετοχές), πίσω μόνο από τον Χακάν Σουκούρ.

Παρά την… ανοιχτή γραμμή που διατηρεί με τα αντίπαλα δίχτυα, ο Γιλμάζ υπήρξε ένας «γυρολόγος» των τουρκικών γηπέδων, έχοντας αγωνιστεί συνολικά σε επτά διαφορετικές ομάδες, μεταξύ των οποίων η Γαλατάσαραϊ (η μόνη στην οποία “στέριωσε” για 3,5 χρόνια), η Μπεσίκτας και η Τραμπζονσπόρ (από δύο θητείες σε κάθε μία). Έχοντας κι ένα -εντελώς αποτυχημένο- πέρασμα σε νεαρή ηλικία από τη Φενέρμπαχτσε, είναι μαζί με τον Σερτζέν Γιαλτσίν οι μόνοι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί και στους τέσσερις συλλόγους του λεγόμενου “big-4” της Τουρκίας. Αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (την περίοδο 2011-12 μάλιστα, με τη φανέλα της Τραμπζονσπόρ, πέτυχε 33 γκολ σε 31 αγώνες) και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα με τη Γαλατάσαραϊ και τέσσερα κύπελλα (δύο με τη Γαλατά, ένα με την Μπεσίκτας κι ένα με την Τραμπζονσπόρ).

Πριν τη Λιλ, η μοναδική εμπειρία του Γιλμάζ εκτός Τουρκίας ήταν η θητεία του για ενάμιση χρόνο στο κινεζικό πρωτάθλημα, με την Γκουοάν του Πεκίνου, όπου πέτυχε 19 τέρματα σε 28 ματς. Το καλοκαίρι του 2017 επέστρεψε στην Τραμπζονσπόρ και ακολούθησε η δεύτερη θητεία του στην Μπεσίκτας, πριν δεχθεί τον περασμένο Αύγουστο την πρόταση της Λιλ, που αναζητούσε τον αντικαταστάτη του Λοϊκ Ρεμί. Ελάχιστοι πίστευαν ότι ο βετεράνος σέντερ φορ θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στη γαλλική ομάδα, όμως ο Μπουράκ Γιλμάζ ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω. Με 12 γκολ σε 24 ματς πρωταθλήματος, οδηγεί μαζί με τον σαφώς νεότερο (24 ετών) συμπατριώτη του, Γιουσούφ Γιαζιτσί, την ομάδα του Κριστόφ Γκαλτιέ κοντά στο θαύμα…

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy