Πεπ vs Ποτσετίνο στη «μάχη του πάγκου»

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα και ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, θα καθοδηγήσουν την Μάντσεστερ Σίτι και την Παρί Σεν Ζερμέν, αντίστοιχα, στους δύο ημιτελικούς του Champions League, με έπαθλο μία θέση στον τελικό της Κωνσταντινούπολης.

Το συγκεκριμένο «ζευγάρι» που προέκυψε από την κληρωτίδα της προημιτελικής φάσης, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Καταλανός τεχνικός, ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών και σίγουρα ο καλύτερος της γενιάς του, έχει καταφέρει -παρά τον έναν χρόνο ταλαιπωρίας και αντίξοων συνθηκών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού- να φθάσει τους ποδοσφαιριστές του σε υψηλό επίπεδο αγωνιστικής και πνευματικής κατάστασης, ακριβώς την περίοδο που αυτό αποδεικνύεται καθοριστικό και αποτελεί στόχο κάθε ομάδας από τον σχεδιασμό της αγωνιστικής περιόδου.

Η Σίτι θα γίνει πολύ σύντομα η νέα πρωταθλήτρια της Premier League, καθώς ο Πεπ διαχειρίσθηκε άριστα το έμψυχο υλικό που διαθέτει, εκμεταλλεύθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αδυναμίες των αντιπάλων του και πάντα σχεδιάζοντας με μαθηματική ακρίβεια κάθε επιλογή. Ταυτόχρονα οι «πολίτες» έφθασαν μέχρι τον ημιτελικό του Champions League χωρίς να συναντήσουν ιδιαίτερες δυσκολίες, ενώ έχουν προκριθεί στον τελικό του League Cup και διεκδικούν με αξιώσεις και το κύπελλο Αγγλίας.

Από την πλευρά του, ο Αργεντινός προπονητής, ο οποίος δικαίως θεωρείται από τους καλύτερους της σύγχρονης εποχής, με μόλις 100 και… κάτι ημέρες στον πάγκο της Παρί Σεν Ζερμέν, κατάφερε ν΄ αλλάξει σαφώς προς το καλύτερο την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και κυρίως να… μαζέψει τ΄ αποδυτήρια, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει ο Τόμας Τούχελ και γι΄ αυτό απολύθηκε.

Ο Ποτσετίνο, μπόρεσε να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα σπουδαία «αστέρια» της ομάδας, δίνοντας μεγάλο βάρος στο Champions League, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα, να χαθούν μερικοί πολύτιμοι βαθμοί στο σαμπιονά. Παρ΄ όλα αυτά, οι μόνιμοι πρωταθλητές Γαλλίας, παραμένουν στην διεκδίκηση και του εφετινού τίτλου, όντας τρεις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Λιλ (σ.σ. που τους νίκησε προ ημερών στο Παρίσι με 1-0), έξι αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Σ΄ αυτά τα χρόνια που κάθονται στην άκρη του πάγκου, ο Γκουαρντιόλα και ο Ποτσετίνο, έχουν αναμετρηθεί 18 φορές, με τον Καταλανό να πανηγυρίζει 10 φορές και τον Αργεντινό, μόλις τρεις, ενώ πέντε αγώνες έληξαν χωρίς νικητή. Οι ομάδες του Πεπ, σκοράρουν κατά μέσο όρο δύο φορές ανά αγώνα, ενώ εκείνες του Ποτσετίνο, σημειώνουν 1,05 γκολ σε κάθε αναμέτρηση.

Ενα από τα ματς που θα μείνει αξέχαστο και στους δύο, είναι αυτό που διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2009. Ο Ποτσετίνο εργάζεται στην Εσπανιόλ, που βρίσκεται στην 19η θέση της βαθμολογίας, αλλά με δύο γκολ του Ιβάν Ντε Λα Πένια, κάνει την μεγάλη έκπληξη επικρατώντας με 2-1 της Μπαρτσελόνα, που εκείνη την εποχή ήταν η αδιαμφισβήτητη κυρίαρχος στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Οπως φυσικά και οι δύο αναμετρήσεις της Τότεναμ με την Μάντσεστερ Σίτι για την προημιτελική φάση του Champions League, την περίοδο 2018-2019. Στο πρώτο ματς, ο Ποτσετίνο παρέταξε την ομάδα του σε διάταξη 4-2-3-1 και κατάφερε να αποδιοργανώσει την… αρμάδα του Γκουαρντιόλα, επικρατώντας με 1-0, χάρη στο γκολ του Σον στο 78ο λεπτό.

Ο επαναληπτικός ήταν απολαυστικός με πλούσιο θέαμα, πολλές φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες και επτά (!) γκολ. Νικητές οι «πολίτες» με 4-3 (4`, 21` Στέρλινγκ, 11` Σίλβα, 59` Αγουέρο – 7`, 10` Σον, 73` Γιορέντε), αλλά την πρόκριση πήραν οι Λονδρέζοι του Αργεντινού τεχνικού, ο οποίος αργότερα οδήγησε την ομάδα του στον χαμένο τελικό της διοργάνωσης (σ.σ. 2-0 από την Λίβερπουλ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy