Κούρσα για τρία άλογα το φετινό πρωτάθλημα!

Το «μομέντουμ» στην Ρεάλ

Σε… κούρσα τριών αλόγων έχει μετατραπεί η εφετινή La Liga με τις Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα να διεκδικούν τον τίτλο, στο πιο συναρπαστικό από πλευράς εξέλιξης πρωτάθλημα από τα πέντε κορυφαία της «Γηραιάς» Ηπείρου.

Με 8 ματς ν΄ απομένουν για να πέσει η «αυλαία», η Ατλέτικο προπορεύεται με 67 βαθμούς, έναν περισσότερο από τη συμπολίτισσα, Ρεάλ Μαδρίτης, και δύο από την Μπαρτσελόνα, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση με 65. Να σημειωθεί εδώ ότι Ρεάλ και «Μπαρτσα» έχουν κατακτήσει τον τίτλο σε 15 από τις 16 τελευταίες σεζόν, με την Ατλέτικο να σπάει το «δίπολο» το 2014.

 Ποιος έχει το «μομέντουμ»

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η μεγάλη νικήτρια με 2-1 στο «Clasico» του Σαββάτου και, παρόλο που δεν κρατά την κατάσταση στα χέρια της, έχει το ψυχικό πλεονέκτημα στα υπόλοιπα ματς φτάνοντας μία ανάσα από την κορυφή.

Η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα, παρόμοια με αυτή που της χάρισε τον τίτλο την περασμένη σεζόν, κερδίζοντας τα έξι τελευταία της ματς σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετείχε.

Ο Καρίμ Μπενζεμά παραμένει «καυτός» με 9 γκολ στα 7 τελευταία ματς, ενώ η τριάδα της μεσαίας γραμμής (Κασεμίρο, Μόντριτς και Κρόος) δίνει τεράστια βοήθεια στο να μπορεί η ομάδα να ελέγχει τους αγώνες.

Η Ρεάλ επίσης υπερτερεί στην ισοβαθμία έναντι των αντιπάλων της και (θεωρητικά) έχει ευκολότερο πρόγραμμα από τις Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο, που θα συναντηθούν στο «Καμπ Νόου» στις 9 Μαΐου.

 Μπορεί να το χάσει η Ρεάλ;     

Από την «βασίλισσα» απουσιάζουν βασικά στελέχη, όπως ο Σέρχιο Ράμος, ο Ραφαέλ Βαράν, αλλά και ο Εντέν Αζάρ, ενώ ο Λούκας Βάθκεθ τραυματίστηκε στο Clasico και ιθα χάσει τ5ο υπόλοιπο της περιόδου.

Τα προβλήματα τραυματισμού «χτυπούν» την ομάδα από την έναρξη της σεζόν, αναγκάζοντας τον Ζιντάν να δηλώσει μετά το ντέρμπι του περασμένου Σαββάτου: «Ξεπερνάμε τα όριά μας.»

Η «Βασίλισσα» έχει επίσης την πίεση να παραμείνει στο Champions League, όπου έχει τον πρώτο λόγο για να φτάσει στους ημιτελικούς, ενώ η Ατλέτικο και η Μπαρτσελόνα δεν σκέφτονται τίποτ΄ άλλο εκτός από την La Liga.

 Τι συμβαίνει στην Ατλέτικο;

Το προβάδισμα που είχε η Ατλέτικο στα τέλη Ιανουαρίου, όταν είχε ξεφύγει με +10 από την Ρεάλ και μ΄ ένα ματς λιγότερο, σχεδόν εξαφανίστηκε. Ήταν δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν οι «ροχιμπλάνκος» μετρούσαν 16 νίκες στα πρώτα 19 ματς που έδωσαν.

Ίσως να επηρεάστηκε από τα «χτυπήματα» του κορωνοϊού στην ομάδα, κερδίζοντας μόνο τέσσερα από τα επόμενα 11 παιχνίδια της, ενώ έδειχνε να έχει και επιθετικό πρόβλημα σκοράροντας μόλις 2 φορές στις 4 τελευταίες εξόδους της στη La Liga.

Επίσης «χτυπήθηκε» και από τον τραυματισμό του κορυφαίου της σκόρερ, Λουίς Σουάρες (τρεις εβδομάδες εκτός), ενώ οι άλλοι επιθετικοί Ζοάο Φέλιξ, Τομά Λεμάρ και Μούσα Ντεμπελέ δεν μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του Σιμεόνε.

  Μπορεί η Μπαρτσελόνα;

Η Μπαρτσελόνα είχε ένα θλιβερό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. Ακόμη και ο ίδιος ο προπονητής της, Ρόναλντ Κούμαν, είχε παραδεχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο ότι οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος της ομάδας του.

Από τότε, όμως, οι «μπλαουγκράνα» έχουν κάνει μία εντυπωσιακή πορεία με 16 νίκες σε 19 ματς, πριν ηττηθούν από την Ρεάλ Μαδρίτης. Η ήττα στο «Clasico» μπορεί να είναι ένα ψυχολογικό «χτύπημα», αλλά οι Καταλανοί δεν θα το βάλουν κάτω.

Έχουν κερδίσει εκτός έδρας τους αντιπάλους τους και έχουν ένα αποφασισμένο Λιονέλ Μέσι, που έχει στόχο να μην τελειώσει η σεζόν χωρίς τίτλο, όπως συνέβη και πέρυσι.

            Ποιος έχει επηρεασστεί περισσότερο από την απουσία των φιλάθλων;

Η Ατλέτικο συνήθως στηρίζεται πολύ στους φανατικούς φιλάθλους της, αλλά έχει το καλύτερο ρεκόρ από τις τρεις ομάδες στην τρέχουσα σεζόν, ακόμη και όταν οι οπαδοί έπρεπε να μείνουν μακριά, κατακτώντας 36 βαθμούς στα 15 ματς που έδωσε στην έδρα της, σε σύγκριση με τους 34 της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα.

Η Ρεάλ μερικές φορές καλείται ν’ αντιμετωπίσει και τους… ανυπόμονους υποστηρικτές της. Την περασμένη σεζόν επωφελήθηκε από τους αγώνες που έδωσε στο «μικροσκοπικό» Αλφρέδο ντι Στέφανο, όπου αγωνίζεται τη στιγμή που το Σαντιάγκο Μπερναμπέου ανακαινίζεται.

Την τρέχουσα περίοδο έχει «υποφέρει» αρκετά εκεί έχοντας υποστεί ήττες-σοκ από τις (θεωρητικά) “μικρές” ομάδες της La Liga, όπως η Κάντιθ, η Αλαβές και η Λεβάντε, παρ΄ όλο που έχει νικήσει στα 7 από τα τελευταία 8 ματς που έδωσε στο ίδιο γήπεδο, συμπεριλαμβανομένων των επιτυχιών επί των Λίβερπουλ και Αταλάντα στο Champions League, αλλά και επί της Μπαρτσελόνα.

           Έχει επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν;

Η τελευταία φορά που οι τρεις ομάδες αυτές έδωσαν μάχη για τον τίτλο ήταν στη σεζόν 2015/2016, όταν τις χώριζε ένας βαθμός πριν από το προτελευταίο ματς της περιόδου. Κι ενώ η Ατλέτικο βγήκε εκτός παιχνιδιού την προηγούμενη εβδομάδα, η Μπαρτσελόνα να στέφεται πρωταθλήτρια στο φινάλε με 91 βαθμούς, έναν περισσότερο από τους «μερένγκες.»

Η σεζόν 2013/2014 ήταν ακόμη πιο δραματική. Η Ρεάλ τέθηκε εκτός μάχης ένα ματς πριν από το φινάλε, ενώ η Ατλέτικο επισκέφθηκε το «Κάμπ Νόου» την τελευταία αγωνιστική, εξασφαλίζοντας τον πρώτο τίτλο μετά από 18 χρόνια με το ισόπαλο 1-1 απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy