Γιώργος Καραϊβάζ: Στις υποθέσεις που ερευνούσε ψάχνουν τους εκτελεστές

Στις υποθέσεις που είχε ασχοληθεί, ερευνούσε και είχε εμπλακεί ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, τα τελευταία χρόνια, αναζητούν τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής τούς «εντολείς» και τους «ενοικιαζόμενους», πιθανόν αλλοδαπούς, εκτελεστές του «συμβολαίου θανάτου» που είχε υπογραφεί σε βάρος του.

Οι δράστες τουλάχιστον δύο. Επέβαιναν σε μοτοσικλέτα σκούτερ. Ο οδηγός φορούσε κράνος ή σκούφο. Ο συνεπιβάτης μόνο χειρουργική μάσκα. Και οι δύο φορούσαν ρούχα στρατιωτικής παραλλαγής. Ο συνεπιβάτης πυροβόλησε αρχικά εν κινήσει και στη συνέχεια κατέβηκε και πυροβόλησε εναντίον του από κοντινή απόσταση τουλάχιστον 13 φορές, με πιστόλι των 9 mm, που φέρεται να είχε σιγαστήρα. Οι 10 βολίδες έπληξαν το δημοσιογράφο, με το δράστη να δίνει και χαριστική βολή!

Την υπόθεση της δολοφονίας παρακολουθούν διακριτικά και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν ενδείξεις που άπτονται του δικού τους αντικειμένου, με τις έρευνες αρχικά να έχουν ποινική κατεύθυνση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των ερευνών έχουν οι μαρτυρίες δύο υπαλλήλων του δήμου που προέβαιναν σε εργασίες στο μικρό πάρκο, δίπλα στο οποίο εξελίχθηκε η δολοφονία, οι οποίοι είδαν τους δράστες, το δίκυκλο που επέβαιναν και την κατεύθυνση που πήραν κατά τη διαφυγή τους.

Ενέδρα

Η αδιανόητη στυγνή δολοφονία ενός πολύπειρου αστυνομικού ρεπόρτερ, που μερικά λεπτά νωρίτερα έδινε τις πληροφορίες του για ένα άλλο έγκλημα, αυτό της Μακρινίτσας Πηλίου, μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής του Star, καταγράφηκε στις 14:15, την ώρα που είχε φθάσει στο σπίτι του στην οδό Θέμου Αννινου στον Αλιμο. Οι δράστες φαίνεται πως είχαν προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες και γνώριζαν την καθημερινότητα, τις συνήθειες και το πρόγραμμα του γνωστού δημοσιογράφου. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν αποκλείουν οι δύο φυσικοί αυτουργοί να είχαν και συνεργούς, οι οποίοι είτε παρακολουθούσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ από τη στιγμή που έφυγε από τον τηλεοπτικό σταθμό Star, όπου συμμετείχε στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη, είτε έδωσαν το «σύνθημα» για την άφιξή του στο σημείο της δολοφονικής ενέδρας. Επίσης, δεν αποκλείουν, αλλά με λιγότερες πιθανότητες, οι ίδιοι οι δολοφόνοι να ακολουθούσαν το δημοσιογράφο ή να γνώριζαν τόσο καλά το πρόγραμμά του, που περίμεναν κοντά στο σπίτι του προκειμένου να δράσουν δολοφονικά.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ πάρκαρε το αυτοκίνητό του σχεδόν απέναντι από την είσοδο του σπιτιού του. Βγήκε από το όχημα και μόλις ανέβηκε στο πεζοδρόμιο δίπλα από το αλσύλλιο έφθασε σε κοντινή απόσταση το σκούτερ με τους δύο δράστες. Ο συνεπιβάτης φαίνεται να πυροβόλησε αρχικά εν κινήσει, ενώ στη συνέχεια κατέβηκε και πυροβόλησε από κοντινή απόσταση τουλάχιστον 13 φορές εναντίον του, αιφνιδιάζοντας τον Γιώργο Καραϊβάζ, ο οποίος δεν κατάλαβε τους δράστες και δεν μπόρεσε καν να αντιδράσει ή να προσπαθήσει να διαφύγει. Οι βολίδες βρήκαν τον γνωστό δημοσιογράφο στο κεφάλι και το θώρακα, με κάποια από τα τραύματα να είναι διαμπερή. Οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο δολοφόνος έσκυψε και έδωσε χαριστική βολή στο θύμα του την ώρα που εκείνο είχε πέσει αιμόφυρτο. Το ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση από την οδό Αννινου στις 14:28. Κινητή ιατρική μονάδα ήταν στο σημείο επτά λεπτά αργότερα, στις 14:35. Ο χώρος είχε αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις και επιτράπηκε η είσοδος στο γιατρό του ΕΚΑΒ, ο οποίος και διαπίστωσε το θάνατο του δημοσιογράφου. Η σορός του Γιώργου Καραϊβάζ μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να γίνει η νεκροψία-νεκροτομή, από την οποία θα εξαχθούν συμπεράσματα για τη φύση των τραυμάτων, τη φορά τους, την απόσταση από την οποία βλήθηκαν οι βολίδες και αν υπάρχουν τυφλά τραύματα.

Μία από τις βολίδες του δολοφόνου είχε καρφωθεί στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του δημοσιογράφου, γι’ αυτό το λόγο μεταφέρθηκε σε ειδικό αποστειρωμένο θάλαμο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για εξερεύνηση. Οι κάλυκες από το 9άρι πιστόλι μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Βαλλιστικής των εγκληματολογικών εργαστηρίων προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες έκνομες ενέργειες, κάτι όμως που συγκεντρώνει μικρά ποσοστά.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε τελειώσει νωρίτερα τη δουλειά του σε τηλεοπτική εκπομπή στο Star και από εκεί κατευθύνθηκε στο σπίτι του. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναμένεται να προβούν σε μία χρονική και γεωγραφική χαρτογράφηση του δρομολογίου που ακολούθησε από την Κηφισιά έως τον Αλιμο, εκτιμώντας ότι θα εντοπίσουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, στο οποίο θα έχουν καταγραφεί οι διελεύσεις υπόπτων, πιθανόν των «παρατηρητών» των κινήσεών του ή των ίδιων των δολοφόνων που τον ακολουθούσαν.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής που χειρίζονται την υπόθεση θα προβούν και σε αίτημα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να προβούν σε μία «σάρωση» των επικοινωνιών των κινητών τηλεφώνων που εξέπεμπαν από συγκεκριμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας από το σημείο που έφυγε ο δημοσιογράφος, κατά τη διαδρομή του και στην κατάληξή του στον Αλιμο. Θα αναζητήσουν αριθμούς κινητών τηλεφώνων και ύποπτες επικοινωνίες που μπορεί να σχετίζονται με τους δράστες ή τους συνεργούς τους.

Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο δημοσιογράφος δεν είχε αναφέρει ότι δεχόταν απειλές και δεν είχε υποβάλει ποτέ αίτημα για αστυνομική φύλαξη.

Συλλυπητήρια μηνύματα από κόμματα και ΕΣΗΕΑ
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του γνωστού και αγαπητού δημοσιογράφου. «Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ μας σόκαρε όλους. Οι Αρχές διερευνούν ήδη την υπόθεση, προκειμένου οι δράστες να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Στους οικείους του εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν όλα τα πολιτικά κόμματα, ζητώντας την πλήρη και άμεση διαλεύκανση της στυγνής δολοφονίας του αστυνομικού ρεπόρτερ. Επείγον μήνυμα προς τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων απέστειλε νωρίτερα η ΕΣΗΕΑ, ζητώντας την εκ μέρους τους στήριξη των Ελλήνων δημοσιογράφων, που συγκλονισμένοι αντιμετωπίζουν την τραγική είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Η Ενωση κάνει λόγο για έναν από τους πιο έμπειρους αστυνομικούς συντάκτες στο χώρο, που υπηρετούσε τη δημοσιογραφία με ήθος και ακεραιότητα για περισσότερα από 25 χρόνια.

«Η είδηση της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του έχει αναστατώσει όχι μόνο τη δημοσιογραφική οικογένεια, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ενώ κοινό και έντονο είναι το αίτημα να βρεθούν το γρηγορότερο οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο μονάκριβο παιδί του και παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τη διαλεύκανση του στυγνού αυτού εγκλήματος με αγωνία», καταλήγει η Ενωση, σημειώνοντας ότι «οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από δολοφονίες, τραυματισμούς και απειλές».

Δικός μας άνθρωπος ο Γιώργος Καραϊβάζ
Στο άκουσμα της είδησης του άδικου και βίαιου θανάτου του Γιώργου Καραϊβάζ επικράτησε παγωμάρα και θλίψη στα δημοσιογραφικά γραφεία, ανάμεσά τους και του Ελεύθερου Τύπου, στον οποίο ο Γιώργος είχε εργαστεί για χρόνια. Ο Γιώργος, ένας αξιοπρεπής συνάδελφος, ως ρεπόρτερ έχει αφήσει το δικό του στίγμα στο αστυνομικό ρεπορτάζ επί σειρά ετών, με μεγάλη μαχητικότητα και ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Ήταν ο καλύτερος της εφημερίδας…

Ελεύθερος Τύπος/Πρώτο Θέμα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy