Eδώ είναι Βαλκάνια: προπονητής μπαίνει στη φυλακή, πρόεδρος Ομοσπονδίας… βουτάει στον υπόκοσμο!

 

Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε… Μια ιστορία από το κροατικό ποδόσφαιρο και άλλη μια από τη Σερβία οδήγησαν σε παραιτήσεις και φυλακίσεις είναι αρκετά διδακτικές για όσα συμβαίνουν κοντά στη χώρα μας.

Λίγες ημέρες πριν από τα παιχνίδια με την Τότεναμ στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ γινόταν γνωστό πως ο προπονητής της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ζόραν Μάμιτς, θα έπρεπε να περάσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες στη φυλακή! Μαζί με τον αδερφό του, Ζντράβκο, και άλλα πρόσωπα, καταδικάστηκαν για μια περιβόητη υπόθεση διαφθοράς.

Τι ήταν αυτό που έκαναν οι Μάμιτς και οι υπόλοιποι για να οδηγηθούν στη φυλακή;

Το 2003, ένα από τα πρώην στελέχη των Bad Blue Boys, δηλαδή του σημαντικότερου συνδέσμου οπαδών της Ντιναμό ανέλαβε τον σύλλογο. Ο Ζντράβκο Μάμιτς, γεννημένος στο Μπιέλοβαρ της κεντρικής Κροατίας από Βόσνιους γονείς, ήταν ένας άνθρωπος με… υψηλές διασυνδέσεις στον υπόκοσμο. Και ο αδερφός του, Ζόραν(ποδοσφαιριστής, κατόπιν μάνατζερ και τελικά προπονητής), ήταν αυτός που θα αποτελούσε τον… σύνδεσμο με τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ο Ζντράβκο ανέλαβε τα κινεί τα νήματα στον κροατικό σύλλογο και, επίσης, άρχισε να αναπτύσσει και διάφορες άλλες δουλειές. Για παράδειγμα, η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, παραδέχθηκε ότι ο Μάμιτς χρηματοδότησε μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της. Η επιρροή που απέκτησε ήταν τόσο μεγάλη ώστε είχε τη δύναμη ακόμα και να επιλέγει ομοσπονδιακό προπονητή ή να… υποδεικνύει πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Οι Μάμιτς είχαν πια ένα… σύστημα με πολλά παρακλάδια και έκαναν κουμάντο στο ποδόσφαιρο της χώρας, αλλά όχι μόνο εκεί… Μπορούσαν να ελέγχουν την εθνική ομάδα της χώρας με τις κλήσεις δικών τους παικτών και… τελείωναν ποδοσφαιριστές αν δεν συμμορφώνονταν.

Ένα από τα πιο γνωστά σκάνδαλα είναι αυτό που αφορά την μεταγραφή του Λούκα Μόντριτς. Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης κατηγορήθηκε για ψευδή κατάθεση και απειλήθηκε με ποινή φυλάκισης έξι ετών. Ο Μόντριτς δήλωσε το 2008 ότι μοιράστηκε το ποσό της μεταγραφής του από τη Ντιναμό Ζάγκρεπ στην Τότεναμ με τον τότε Ζντράβκο Μάμιτς. Αργότερα ο Μόντριτς απέσυρε την κατάθεση του. Το ίδιο έκανε και ο Ντέγιαν Λόβρεν, ο οποίος αρχικά είχε καταθέσει εναντίον του Μάμιτς, αλλά στην συνέχεια άλλαξε την ιστορία του και υπερασπίστηκε τα δύο αδέρφια.

Εκτός από τους Μάμιτς καταδικάστηκε και ο πρώην διευθυντής της κροατικής Ομοσπονδίας, πρώην στέλεχος της Ντιναμό και της UEFA, Ντάμιρ Βρμπάνοβιτς.

O πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, οι σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και το σχέδιο για τη δολοφονία του προέδρου της χώρας!

Λίγες ημέρες μετά την είδηση για την καταδίκη των Μάμιτς και μερικές ώρες πριν από την πρεμιέρα της εθνικής ομάδας της Σερβίας στα προκριματικά του Μουντιάλ έγινε γνωστή η παραίτηση του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας.

Ο, επί μια πενταετία πρόεδρος, Σλάβισα Κοκίτσα υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τη θέση του καθώς υπάρχουν σε βάρος του κατηγορίες για σχέση με το οργανωμένο έγκλημα. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή.

Ο Κόκιτσα είχε ανακριθεί από την αστυνομία τον περασμένο μήνα και τελικά αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, η… μυρωδιά του σκανδάλου τον οδήγησαν μερικές εβδομάδες μετά στην παραίτηση.

«Δεν θέλω πλέον να εκτελώ τα καθήκοντά μου, επειδή η συγκεκριμένη συκοφαντία με έχει επηρεάσει ως επικεφαλής της Ομοσπονδίας. Η αποστολή μου τώρα είναι να καθαρίσω το όνομά μου και να βεβαιωθώ ότι θα βγει η αλήθεια» δήλωσε για την υπόθεση.

Για ποιο λόγο βρίσκεται στο στόχαστρο ο Κόκιτσα; Για δεσμούς με τη μαφία των οπαδών της Παρτιζάν Βελιγραδίου, που συνελήφθησαν πριν από μερικές εβδομάδες. Στις αρχές Φεβρουαρίου, πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις των σταδίων της Παρτιζάν Βελιγραδίου και του Ερυθρού Αστέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι συλληφθέντες κρύβονται πίσω από σύλλογο οπαδών της Παρτιζάν και είναι υπεύθυνοι «για σειρά ειδεχθών εγκλημάτων», που διαπράχθηκαν την τελευταία δεκαετία! «Δεν πρόκειται για ποδοσφαιρόφιλους, αλλά για εγκληματίες», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Νίνοσλαβ Σμόλιτς.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο επικεφαλής των φανατικών οπαδών της Παρτιζάν, των «Γενίτσαρων», Βέλικο Μπελιβούκ, γνωστός ως «Βέλια ο Μπελάς». Είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία οπαδού του Ερυθρού Αστέρα σε νυχτερινό κέντρο του Βελιγραδίου το 2015.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση κρίθηκε ως πολύ σημαντικό χτύπημα στη μαφία. Τα έλη της ομάδας φέρονται να σχεδίαζαν ακόμα και τη δολοφονία του Σέρβου προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος έχει κηρύξει πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα! Ο Κόκιτσα είναι φίλος, εδώ και 15 χρόνια, και συνεργάτης του Βούτσιτς… ,

Όπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ, ο παραιτηθείς πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ανακρίθηκε για να διαπιστωθεί κατά πόσο γνώριζε τα σχέδια για τη δολοφονία του Βούτσιτς. Αυτός που έδωσε το όνομα του Κόκιτσα στις αρχές ήταν ο Αλεξάνταρ Καϊμάκοβιτς, άνθρωπος που ελέγχει νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στο Βελιγράδι, ο οποίος από το 2016 είχε ισχυριστεί ότι ο Κόκιτσα ήταν μεσάζοντας για να πουλούν προστασία σε επιχειρηματίες οι οπαδοί της Παρτιζάν.

Οι πιέσεις της κοινής γνώμης τον οδήγησαν τελικά στην παραίτηση από την ηγεσία της Ομοσπονδίας και τώρα θα έχει τον χρόνο για να αφιερωθεί στην προσπάθεια να… καθαρίσει το όνομά του.

sdna.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy