Μπόκα – Ρίβερ: Χορεύοντας το τάνγκο του μίσους!

Μπόκα - Ρίβερ: Το μεγαλύτερο ντέρμπι στον πλανήτη. Γεμάτο μίσος, αίμα, αντιπαλότητα. Δύο κόσμοι συγκρούονται, δύο τάξεις ανθρώπων "μάχονται"

Μπόκα – Ρίβερ:  Το τάνγκο είναι ο χορός του πάθους. Γεννήθηκε στην Αργεντινή, σε μια χώρα που οι κάτοικοί της διακρίνονται για το πάθος τους σε πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι και το ποδόσφαιρο, όπου οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας λατρεύονται και παράλληλα παθιάζουν τους οπαδούς της.

Η Μπόκα Τζούνιορς και η Ρίβερ Πλέιτ, η Ρίβερ Πλέιτ και η Μπόκα Τζούνιορς είναι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες στην Αργεντινή και για ακόμη μια φορά θα τεθούν αντιμέτωπες. Σε ένα παιχνίδι που δεν θα μοιάζει με άλλα, αφού ο κόσμος θα λείπει!

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ντέρμπι του πλανήτη. Η έχθρα μεγάλη, το μίσο τεράστιο, η ένταση και το πάθος να ξεχειλίζει. Δύο κόσμοι συγκρούονται, δύο κοινωνικές τάξεις ανθρώπων «μάχονται». Η Μπόκα Τζούνιορς αποτελεί την ομάδα που εκπροσωπεί την εργατική τάξη, τον λαϊκό άνθρωπο, τον εργάτη. Η Ρίβερ Πλέιτ την αριστοκρατία, τους πλούσιους ανθρώπους, το ανώτατο κοινωνικό στρώμα. Είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου όταν οι δύο αυτές ομάδες συγκρούονται. Φιλίες χαλάνε, οικογένειες χωρίζουν. Η ημέρα που το 73% των ανθρώπων της Αργεντινής βλέπει ποδόσφαιρο και υποστηρίζουν μία από τις δύο ομάδες. Δεν υπάρχει πλάκα, ούτε χαβαλές. Νίκη ή… θάνατος!

Οι οπαδοί της Ρίβερ Πλέιτ έχουν «βαφτιστεί» ως «gallinas», δηλαδή κότες. Αυτοί της Μπόκα Τζούνιορς ως «chanchitos», δηλαδή γουρουνάκια. Το πρώτο αποτελεί πικάρισμα για το… τρέξιμο, όπως λένε και στα γήπεδα, σε μάχες σώμα με σώμα στα στενά του Μπουένος Άιρες. Το δεύτερο παρατσούκλι; Απλώς υποτιμητικό για αυτούς της Μπόκα, θεωρώντας πως οι εργάτες οπαδοί της μυρίζουν όπως και ο ποταμός που περνάει πλησίον του «Μπομπονέρα».

Made in Sweden

Από την ίδρυση των δύο συλλόγων, δεν υπήρξε κάποια φορά που να είχαμε… ομοψυχία. Τσακώνονταν για τα πάντα, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια που ο κοινωνικός ρατσισμός ήταν μεγαλύτερος και οι κοινωνικές τάξεις των δύο ομάδων διέφεραν. Η πρώτη μεγάλη ένταση, πάντως, στην ιστορία τους ήταν για τα χρώματα της φανέλας, όπως συμβαίνει στα περισσότερα τοπικά ντέρμπι. Αμφότερες φορούσαν ασπρόμαυρα. Έλυσαν τη διαφορά τους με τον πιο απλό τρόπο, έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Η Ρίβερ τον κέρδισε, διατήρησε τα χρώματα (και την διαγώνια κόκκινη ρίγα) και η Μπόκα πήρε το μπλε και το κίτρινο. Γιατί; Διότι αποφάσισαν πως θα πάρουν τα χρήματα από την σημαία του πρώτου καραβιού που θα μπει στο λιμάνι. Αυτό έμελε να είναι από τη Σουηδία…

Το φαγοπότι έξω από τα γήπεδα, αλλά και το… αίμα που χύνεται

Οι Αργεντίνοι φημίζονται για τα κρέατά τους. Τους αρέσει το μπάρμπεκιου, οι μαζώξεις με φίλους και συγγενείς, γενικότερα το… φαγοπότι. Αυτό το έχουν μεταφέρει και έξω από τα γήπεδα, όπου πάντα γύρω από το «Μπομπονέρα» ή το «Μονουμεντάλ» μπορεί πολύ εύκολα κανείς να μυρίσει… ψητό. Από σάντουιτς και κρέατα, μέχρι αναψυκτικά, μπύρες και ποτά, απ’ όλα έχει το μενού!

Γύρω από το γήπεδο, αλλά και στα στενά του Μπουένος Άιρες, όμως, δεν υπάρχουν μόνο αυτά. Κυριαρχεί το μίσος στα βλέμματα των οπαδών των δύο ομάδων. Το σύνθημα «Μπόκα ή θάνατος» και «Ρίβερ ή θάνατος» αποκτούν κυριολεκτική σημασία. Δεκάδες φορές έχουμε δει επεισόδια και ακραία σκηνικά βίας, ακόμη και θανάτους.

Το πρώτο ματς στην ιστορία τους στο «Μονουμεντάλ» το 1931 δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω εισβολής οπαδών. Το 1983 ο αρχηγός των οργανωμένων οπαδών της Ρίβερ «έσβησε» στην άσφαλτο, ενώ έντεκα χρόνια μετά δύο φίλοι της Μπόκα μαχαιρώθηκαν άγρια και έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα, αυτό είχε συμβεί μετά από μια ήττα της Ρίβερ από τη Μπόκα με 2-0, με τους πρώτους να κάνουν σχετικά γκράφιτι πως τελικά το ματς έληξε… 2-2. Το 2012 περισσότερα από 20 άτομα τραυματίστηκαν σε συμπλοκές, ενώ πρόπερσι ένα ζευγάρι οπαδών της Μπόκα δέχτηκε επίθεση από έναν φίλο της Ρίβερ, ο οποίος άφησε αναίσθητη με γροθιές την γυναίκα!

Χειρότερο επεισόδιο όλων, πάντως, ήταν το μακρινό 1968 όταν 71 οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς έχασαν τη ζωή τους στην έδρα της Ρίβερ, μετά από συμπλοκές με την αστυνομία. Τα αίτια παραμένουν άγνωστα, με τη φημολογία να λέει πως η αστυνομία έκλεισε επίτηδες τις πόρτες της θύρας με αποτέλεσμα να χτυπηθούν άσχημα από αυτούς και να ποδοπατηθούν. Όλοι τους, θύματα από 13 έως 35 ετών! Η «puerta 12» έχει μείνει στην ιστορία…

Τα σπρέι πιπεριού, τα σπασμένα τζάμια και… η πυροσβεστική

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και τα επιτελεία πληρώνουν το… μάρμαρο της συγκεκριμένης κόντρας. Το 2015 οι οπαδοί της Ρίβερ την… έπεσαν στους παίκτες της Μπόκα Τζούνιορς, ρίχνοντας σπρέι πιπερού στη φυσούνα. Το δεύτερο ημίχρονο δεν συνεχίστηκε ποτέ, με τους παίκτες της Μπόκα να μην μπορούν να δουν μπροστά τους! Τον Νοέμβριο του 2018, το πούλμαν της Μπόκα ήταν στόχος, με τους οπαδούς της Ρίβερ να σπάνε τα τζάμια με πέτρες και άλλα αντικείμενα, έχοντας ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μελών της αποστολής. Μεταξύ αυτών ο αρχηγός, Πάμπλο Πέρες, ο οποίος τραυματίστηκε στο ματί.

Στα μεταξύ τους παιχνίδια, φυσικά υπάρχουν και φιλοξενούμενοι οπαδοί ακόμη και αν τα σκηνικά βίας είναι ακραία. Η αστυνομική δύναμη πάντοτε ισχυρή, ενώ στο γήπεδο υπάρχει και πυροσβεστική. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν μπει φωτιές στις κερκίδες, καίγοντας πανώ, σημαίες και μπλούζες του αντιπάλου…

Οι «προδότες» που έγραψαν ιστορία

Ορισμένοι θαρραλέοι ποδοσφαιριστές αποφάσισαν να αγωνιστούν και στις δύο ομάδες. Ο Ρικάρντο Γκαρέκα, εμβληματική φιγούρα του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, πήγε για έναν χρόνο στη Ρίβερ Πλέιτ, μετά από μια πενταετία στην Μπόκα. Ποτέ δεν του το συγχώρησαν! Ο Κλαούντιο Κανίγια, ένας σπουδαίος φορ ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο, με μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της καριέρας του να είναι το χατ-τρικ κόντρα στην Ρίβερ. Το πανηγύρισε δεόντως, πάνω στα κάγκελα με τη… νέα του αγάπη!

Ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα αγωνίστηκε από μία χρονιά σε Ρίβερ Πλέιτ (1988-89) και Μπόκα Τζούνιορς (1989-90). Πήρε το πρωτάθλημα και με τις δύο, αφήνοντας γλυκόπικρη γεύση στους οπαδούς τους.

Ο «ευρωπαϊκός» τελικός του Λιμπερταδόρες

Ο τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες το 2018 θα μείνει στην ιστορία. Πρώτη φορά που ένας τελικός έγινε εκτός Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα στην Ευρώπη, μετά τα σπασμένα τζάμια στο πούλμαν της Μπόκα που προαναφέραμε. Η Ισπανία που έχει… λάτιν χαρακτήρα επιλέχθηκε, το Ρίβερ-Μπόκα έγινε στο «Μπερναμπέου» και εκεί η Ρίβερ το κατέκτησε με σκορ 3-1 στην παράταση, σηκώνοντας το βαρύτιμο τρόπαιο απέναντι στον μισητό εχθρο.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy