“Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο”

64 χρόνων από τον θάνατο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ανακοίνωση από τους οργανωμένους οπαδούς του Απόλλωνα σήμερα(14/3) με αφορμή την συμπλήρωση 64 χρόνων από τον θάνατο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Αναλυτικά:

Σήμερα συμπληρώνονται 64 χρόνια από την μέρα που απαγχονίστηκε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Στις 14 Μαρτίου το 1957, ο Βαγορής πέρασε στο πάνθεον των ηρώων, ο οποίος θυσιάστηκε για μια Κύπρο ελεύθερη, Ελληνική.

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης ήταν ο νεαρότερος, αλλά και τελευταίος αγωνιστής της ΕΟΚΑ που απαγχονίστηκε κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα, από τους Άγγλους αποικιοκράτες.

Ένας ακόμη απαγχονισμός, ο οποίος έγινε υπό τις διαταγές της Βασίλισσας, τον οποίον μετέπειτα προσπάθησαν να καλύψουν χωρίς να ερυθριάζουν από ντροπή, με την πρόφαση ότι η τελική απόφαση της βασίλισσας, για δήθεν χάρη, λόγω του νεαρού της ηλικίας του δεν έφτασε εγκαίρως, και ο Βαγορής γίνεται ακόμα ένα θύμα των εγκλημάτων πολέμου που διέπρατταν οι θρασύδειλοι Βρετανοί αποικιοκράτες χωρίς να αισχύνονται.

Στην δίκη του ο Ευαγόρας δεν θέλησε να τον υπερασπιστούν, δείχνοντας μεγάλο σθένος και αυταπάρνηση, παραδέχθηκε την ενοχή του λέγοντας «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy