Μίλαν vs Γιουβέντους: Τα ντέρμπι που έμειναν στην ιστορία(videos)

«Ροσονέρι» και «μπιανκονέρι» διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Σαν Σίρο και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στις αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων.

Το απίθανο 1-6
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη για κάποια από τις δύο ομάδες στη σύγχρονη ιστορία τους. Η Μίλαν είχε κυριαρχήσει τα προηγούμενα χρόνια σε Ιταλία και Ευρώπη, όμως από το 1996 και μετά – με την κατάκτηση του Champions League – πήρε τα σκήπτρα η Γιουβέντους. Τη σεζόν 1996-97, η «Μεγάλη Κυρία» έφτασε στην κατάκτηση της Serie A, έχοντας για σήμα κατατεθέν της ανωτερότητάς της το μεγάλο διπλό στο Μιλάνο. Με δύο γκολ από τους Γιούγκοβιτς και Βιέρι, αλλά και από ένα των Ζιντάν-Αμορούζο, οι «μπιανκονέρι» συνέτριψαν τη Μίλαν στο Σαν Σίρο με σκορ 1-6. Αυτή η ήττα ήταν η δεύτερη πιο βαριά στην ιστορία των «ροσονέρι» μέσα στο γήπεδό τους.

 

Ο πρώτος ιταλικός «εμφύλιος»
Μέχρι τότε μόνο σε τελικούς του κυπέλλου UEFA είχαν αναμετρηθεί μεταξύ τους ομάδες από την Ιταλία. Στις 28 Μαΐου του 2003, στο Ολντ Τράφορντ, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ιταλικός «εμφύλιος» σε τελικό Champions League, ανάμεσα σε Γιουβέντους και Μίλαν. Σε ένα ματς που δε διεκδίκησε δάφνες ποιότητας, οι δύο ομάδες έμειναν στο «μηδέν» έπειτα από 120 λεπτά κανονικής διάρκειας και παράτασης. Στη διαδικασία των πέναλτι, ο Ντίντα έκανε μία παραπάνω απόκρουση από τον Μπουφόν και χάρις στην τελευταία εύστοχη εκτέλεση του Σεφτσένκο, η Μίλαν νίκησε με 3-2 και κατέκτησε για έκτη φορά στην ιστορία της το κύπελλο πρωταθλητριών.

 

Διπλό τίτλου στο Σαν Σίρο
Ένα ματς, ένα πρωτάθλημα. Τη σεζόν 2004-05, οι δύο ομάδες ισοβαθμούσαν στην κορυφή της Serie A, τέσσερις στροφές πριν το τέλος και το ματς της 35ης αγωνιστικής ήταν «τελικός». Η Μίλαν προερχόταν από την υπερπροσπάθεια στον ημιτελικό του Champions League απέναντι στην Αϊντχόφεν, κάτι που εκμεταλλεύθηκε η Γιουβέντους. Με ένα γκολ του Νταβίντ Τρεζεγκέ, η «Μεγάλη Κυρία» έφυγε με το διπλό από το Σαν Σίρο και έκανε αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου. Μια σεζόν που ολοκληρώθηκε με καταστροφικό τρόπο για τη Μίλαν, αφού εκτός από το πρωτάθλημα έχασε και το Champions League από τη Λίβερπουλ, στον τελικό της Κωνσταντινούπολης.

 

Η «κλοπή» του βοηθού
Τη σεζόν 2011-12, σε εποχές προ VAR, οι δύο ομάδες μονομαχούσαν για τον τίτλο (ήταν ισόβαθμες στους 50 πόντους) και μία διαιτητική απόφαση έκρινε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του ντέρμπι. Στο ματς της 25ης αγωνιστικής, η Μίλαν είχε προηγηθεί με 1-0 (Νοτσερίνο) και θα μπορούσε να διπλασιάσει τα τέρματά της, αν δεν έκανε ένα τραγικό λάθος ο βοηθός διαιτητή. Σε μία κεφαλιά του Μουντάρι, η μπάλα πέρασε εμφανώς τη γραμμή πριν την απομακρύνει ο Μπουφόν, όμως ο επόπτης δε μέτρησε ποτέ το γκολ. Αντί να γίνει το 2-0, η Γιουβέντους κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1-1 (Μάτρι) και να μείνει στην κορυφή μαζί με τους «ροσονέρι». Και αργότερα να κατακτήσει τον τίτλο.

 

Η «πρώτη επαφή» του Μοράτα
Τα γκολ του Ισπανού επιθετικού έχουν χαρίσει στη Γιουβέντους τα τελευταία χρόνια σπουδαίες νίκες και προκρίσεις. Απέναντι στη Μίλαν, ο Άλβαρο Μοράτα έχει δώσει στη «Μεγάλη Κυρία» ένα κύπελλο Ιταλίας. Στις 21 Μαΐου του 2016, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στον τελικό του Ολίμπικο, με το ματς να οδηγείται στην παράταση. Ο ίδιος είχε μείνει στον πάγκο, όμως πέρασε στο παιχνίδι στο 108’ και δύο λεπτά αργότερα έκανε το «θαύμα» του. Στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, έγραψε το 1-0 και χάρισε στη Γιουβέντους το τρόπαιο.

gazzetta.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy