“Γενέθλια” στην κορυφή και με 300 νίκες για Σιμεόνε

Εννέα χρόνια συμπληρώνει σήμερα στον πάγκο της Ατλέτικο Μαδρίτης ο Ντιέγκο Πάμπλο Σιμεόνε. Ήταν 23 Δεκεμβρίου 2011, όταν ο ισπανικός σύλλογος ανακοίνωνε την πρόσληψη του Αργεντινού τεχνικού, στη θέση του Γκρεγκόριο Μανθάνο, με την ομάδα να βρίσκεται στα χαμηλά… πατώματα του ισπανικού πρωταθλήματος και να έχει μόλις γνωρίσει ταπεινωτικό αποκλεισμό στο κύπελλο από ομάδα 3ης κατηγορίας (Αλμπαθέτε).

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εκείνη την ημέρα θα άνοιγε ένα νέο ένδοξο κεφάλαιο στην ιστορία του συλλόγου. Εννέα χρόνια και 499 επίσημους αγώνες αργότερα, η Ατλέτικο συμπλήρωσε χθες (22/12), με το 2-0 επί της Σοσιεδάδ, 300 νίκες με τον «Τσόλο» στην τεχνική ηγεσία της. Στο διάστημα αυτό ο Σιμεόνε πανηγύρισε επτά τρόπαια (ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο κι ένα σούπερ καπ Ισπανίας, δύο Europa League και δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης) και είναι ο πλέον επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία των «ροχιμπλάνκος». Στις ημέρες του, η Ατλέτικο γιγαντώθηκε εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, κατάφερε να μπει «σφήνα» στο δίπολο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα και καθιερώθηκε στην ελίτ της Ευρώπης, έχοντας δύο συμμετοχές σε τελικούς Champions League και προκρίσεις επί μεγάλων δυνάμεων της «Γηραιάς Ηπείρου» (Μπάγερν, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τσέλσι, Μίλαν).

Δεκάδες ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν αυτά τα εννέα χρόνια υπό τις οδηγίες του Αργεντινού, όχι πάντα με την ίδια επιτυχία. Αναμφίβολα, όμως, ο «Τσόλο» ανέδειξε σημαντικούς παίκτες, εξέλιξε άλλους και σε κάποιες περιπτώσεις άλλαξε τον ρου της καριέρας ποδοσφαιριστών του, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον Μάρκος Γιορέντε, ο οποίος αποκτήθηκε ως αναπληρωματικό αμυντικό χαφ και μετατράπηκε σε μεσοεπιθετικό ολκής, με έφεση στο γκολ, κερδίζοντας πρόσφατα και μία θέση στην εθνική Ισπανίας. Μοναδικό σημείο αναφοράς πλέον, σε σχέση με την ομάδα που ανέλαβε ο Σιμεόνε, είναι ο Κόκε, ο οποίος από φέρελπις νεαρός από τις ακαδημίες του συλλόγου εξελίχθηκε σε ηγέτη και αρχηγό της Ατλέτικο.

Τα «γενέθλια» του Σιμεόνε βρίσκουν τους «ροχιμπλάνκος» στην κορυφή της La Liga, έχοντας κι ένα ματς λιγότερο από τη δεύτερη Ρεάλ, που ακολουθεί σε απόσταση τριών βαθμών. Η περίφημη αμυντική και τακτική προσήλωση (για την οποία ο «Τσόλο» έχει δεχθεί σκληρότατη κριτική από κοινή γνώμη, ΜΜΕ, αλλά και αντίπαλους προπονητές όπως ο Γιούργκεν Κλοπ), συνδυάζεται φέτος και με αξιοσημείωτη παραγωγικότητα, σε σημείο που η Ατλέτικο να έχει, όχι μόνο την καλύτερη άμυνα, αλλά και την καλύτερη επίθεση (σε μέσο όρο τερμάτων ανά αγώνα) του ισπανικού πρωταθλήματος. Ακόμη και το… μόνιμο 4-4-2 έχει πάψει πλέον να είναι αδιαπραγμάτευτο, καθώς ο Αργεντινός τεχνικός έχει πειραματιστεί φέτος με διάφορα σχήματα, παρατάσσοντας για αρκετά παιχνίδια την ομάδα του με τρεις κεντρικούς αμυντικούς (σχήμα που με κάποιον τρόπο αποδείχθηκε πιο επιθετικογενές!).

Τελικά, το μόνο που δεν έχει αλλάξει σε αυτά τα εννέα χρόνια είναι το περιβόητο “partido a partido”, που αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της φιλοσοφίας του Ντιέγκο Σιμεόνε. Κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, κάθε αγώνας σαν τελικός, κάθε μέρα κι ένας διαφορετικός κύκλος ζωής. Όταν οι περισσότεροι χρίζουν την Ατλέτικο φαβορί για το φετινό πρωτάθλημα, ο «Τσόλο» ρωτήθηκε χθες, μετά το ματς με τη Σοσιεδάδ, τι λείπει από την ομάδα του για να κατακτήσει τον τίτλο. «Λείπουν 25 αγώνες» απάντησε ο 50χρονος τεχνικός και συμπλήρωσε: “Partido a partido, partido a partido, partido a partido”. Τρεις φορές, για να το εμπεδώσουν όλοι!

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy