Η ανάλυση των αντιπάλων μας στα προκριματικά του Μουντιάλ 2022

Όπως προέκυψε από την κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ 2022, η Εθνική μας ομάδα των Ανδρών θα συμμετάσχει στον 8ο όμιλο, έχοντας να αντιμετωπίσει την Κροατία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία, τη Σλοβενία και τη Μάλτα.

Πρόκειται για ένα όμιλο με μεγάλο βαθμό δυσκολίας με αρκετές ομάδες να έχουν βλέψεις διεκδίκησης πρόκρισης στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

-Η Κροατία ήταν η φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ που έγινε στη Ρωσία, χάνοντας στο μεγάλο τελικό της διοργάνωσης από τη Γαλλία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης Εθνικών ομάδων της FIFA. Σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη, είναι στην 11η θέση της FIFA.

Στο πρόσφατο Nations League, τερμάτισε τρίτη στον όμιλο της στην Α’ Κατηγορία πίσω από Γαλλία και Πορτογαλία. Θα συμμετάσχει στην τελική φάση του EURO 2020 που θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι αφού τερμάτισε πρώτη στον πέμπτο προκριματικό όμιλο της διοργάνωσης.

Η τελευταία φορά που αναμετρήθηκε η Εθνική Κύπρου με την Κροατία, ήταν το Σεπτέμβριο του 2014 σε φιλικό αγώνα. 2-0 νίκησαν στην έδρα τους οι Κροάτες. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που Κύπρος και Κροατία θα τεθούν αντιμέτωπες σε επίσημη διοργάνωση.

-Η Σλοβακία έχει επίσης προκριθεί στην τελική φάση του EURO 2020 μέσω των play-offs της διοργάνωσης, αποκλείοντας τη Βόρειο Ιρλανδία. Στο πρόσφατο Nations League, τερμάτισε στην 4η θέση του ομίλου της στη Β’ Κατηγορία και έχει υποβιβαστεί στη Γ’ Κατηγορία. Βρίσκεται στην 33η θέση της κατάταξης της FIFA.

Η τελευταία φορά που αναμετρήθηκε η Εθνική Κύπρου με τη Σλοβακία, ήταν το Φεβρουάριο του 2009, σε φιλικό αγώνα στο ΓΣΠ με την Εθνική μας να παίρνει τη νίκη με 3-2. Σε επίσημη διοργάνωση, Κύπρος και Σλοβακία ήταν ξανά μαζί στον ίδιο όμιλο στα προκριματικά του EURO 2008. Οι Σλοβάκοι πήραν δύο νίκες με 3-1 στο ΓΣΠ και 6-1 στην έδρα τους.

Άλλη μια ομάδα από τον όμιλο μαςη Ρωσία, θα συμμετάσχει στην τελική φάση του EURO 2020 το ερχόμενο καλοκαίρι. Τερμάτισε στη δεύτερη θέση του 9ου προκριματικού ομίλου,του EURO 2020,  πίσω από το Βέλγιο. Στον ίδιο όμιλο συμμετείχε και η Εθνική μας ομάδα, χάνοντας από τη Ρωσία με 1-0 εκτός έδρας και με 5-0 στο ΓΣΠ. Κύπρος και Ρωσία, ήταν στον ίδιο όμιλο και στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1998. 1-1 στο Παραλίμνι, 4-0 νίκησαν οι Ρώσοι στην έδρα τους.

Η Ρωσία διοργάνωσε το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018 και κατάφερε να φτάσει μέχρι την προημιτελική φάση, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Κροατία η οποία επίσης συμμετέχει στον όμιλο μας.

Στο πρόσφατο Nations League συμμετείχε στη Β’ Κατηγορία και τερμάτισε στη 2η θέση του ομίλου της, πίσω από την Ουγγαρία. Η Ρωσία έκλεισε το 2020 στην 39η θέση της κατάταξης της FIFA.

Η Σλοβενία βρίσκεται στην 62η θέση της κατάταξης της FIFA. Ήταν στον ίδιο όμιλο με την Κύπρο στο Nations League που έγινε το Φθινόπωρο του 2018 με την Εθνική μας να παίρνει τη νίκη στο ΓΣΠ με 2-1 ενώ ο αγώνας στη Λουμπλιάνα ήταν ισόπαλος 1-1. Στο πρόσφατο Nations League, η Σλοβενία τερμάτισε πρώτη στον όμιλο της στη Γ’ Κατηγορία και ανέβηκε στη Β’ Κατηγορία.

Κύπρος και Σλοβενία ήταν στον ίδιο όμιλο και στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014 με τους Σλοβένους να παίρνουν δύο νίκες, 2-0 στο ΓΣΠ και 2-1 στην έδρα τους.

-Η Μάλτα βρίσκεται στην 176η θέση της κατάταξης της FIFA. Στο πρόσφατο Nations League τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο της στη Δ’ Κατηγορία. Πρέπει να πάμε πολλά χρόνια πίσω για να βρούμε την τελευταία φορά που αγωνίστηκε η Εθνική μας με τη Μάλτα. Ήταν στα προκριματικά του EURO 2004 και η Κύπρος νίκησε και στους δύο αγώνες με σκορ 2-1.

Από τον όμιλο μας, θα προκριθει στην τελική φάση του Μουντιάλ του Κατάρ η πρώτη ομάδα. Η δεύτερη ομάδα θα αγωνιστεί σε play-offs.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy