Καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και καταγγέλλει Ερντογάν

110

Η Προεδρία της Δημοκρατίας καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τονίζει ότι η σημερινή προκλητική και παράνομη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και του καθεστώτος στα κατεχόμενα , να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, θα καταγγελθούν εκ νέου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια ανακήρυξης του ψευδοκράτους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των ΗΕ».

Δυστυχώς, σημειώνει η Προεδρία, «η σημερινή μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους επιλέχθηκε από την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και την ψευδοκυβέρνηση, για να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Άγκυρα ουδόλως σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιφρονώντας  και παραβιάζοντας επιδεικτικά τις σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα των ΗΕ».

Ταυτόχρονα, προστίθεται, «η Τουρκία και ο Πρόεδρός της, με τις ενέργειες τους, τορπιλίζουν την προοπτική δημιουργίας κατάλληλου κλίματος, το οποίο ζητά ο ΓΓ των ΗΕ για να εκδηλώσει τη νέα του πρωτοβουλία με στόχο  την επίλυση του Κυπριακού».

Καταληκτικά, η Προεδρία της Δημοκρατίας τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «και η σημερινή προκλητική και παράνομη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και του κατοχικού καθεστώτος θα καταγγελθούν εκ νέου σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Απαραδεκτη πρόκληση λέει ο ΠτΒ

Η παράνομη κάθοδος του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν στα κατεχόμενα και η διοργάνωση «πικνίκ» στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, κατά παράβαση όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συνιστά άκρως απαράδεχτη πρόκληση, αλλά και πράξη αναίσχυντης περιφρόνησης του Διεθνούς Δικαίου, αναφέρει στο μεταξύ, σε γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου.

«Η φιέστα της ντροπής και οι θλιβεροί εορτασμοί για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, προκαλούν τα αισθήματα δικαίου ολόκληρου του κυπριακού λαού και ξύνουν με τον πιο επώδυνο τρόπο την ανοιχτή -εδώ και 47 χρόνια- πληγή του Κυπριακού», τονίζει.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα αυτή προσπάθεια δημιουργίας καινούριων  τετελεσμένων σε βάρος των κατοίκων της Αμμοχώστου και ολόκληρης της Κύπρου», αναφέρει ο κ. Αδάμου.

Τέλος, διαβεβαιώνει ότι «δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο ενωμένη στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες της, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μηνύματα καταδίκης και από Βρετανούς βουλευτές

Μηνύματα με τα οποία καταδικάζουν την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, έστειλαν μέσω της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου εκπρόσωποι των δύο μεγάλων βρετανικών κομμάτων.

Ο Συντηρητικός βουλευτής και Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ τονίζει στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ότι αυτό που εντελώς αδίκως έγινε γνωστό ως «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» είναι μια μονάδα που «δεν υφίσταται στο διεθνές δίκαιο» και αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και τον εποικισμό των κατεχομένων επί 46 χρόνια και επισημαίνει επιπλέον τις τουρκικές προκλήσεις στα κυπριακά ύδατα, καθώς και στα Βαρώσια, τα οποία, όπως σημειώνει, «ήταν πάντα φάρος ελπίδας και ένα σύμβολο ως σκαλοπάτι προς την επανένωση του νησιού».

Ο σερ Ρότζερ προσθέτει ότι οι φίλοι της Κύπρου στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων πιστεύουν πως έχει έρθει η ώρα για μια δίκαιη λύση. Καταλήγει με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμμερίζεται αυτή την άποψη και τονίζει: «Δε θα ησυχάσουμε μέχρι να επιτευχθεί αυτή η λύση».

Ο σκιώδης Υφυπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού του Εργατικού Κόμματος Φάμπιαν Χάμιλτον κάνει λόγο για «σκοτεινή επέτειο» και σημειώνει στο δικό του μήνυμα ότι «η αναγνώριση ενός καθεστώτος κατοχής δεν θα ήταν συμβατή με τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Κύπρου όπως απορρέουν από τις συνθήκες».

Καλεί εκ μέρους των Εργατικών τον Ερσίν Τατάρ και τον Πρόεδρο Ερντογάν να δεσμευθούν σε έναν ουσιαστικό διάλογο, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και συμπληρώνει πως είναι σαφές ότι μια λύση θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις συμφωνίες μεταξύ των πλευρών.

Ο κ. Χάμιλτον σημειώνει πως το κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο αυτό οι Εργατικοί καλούν όλες τις πλευρές να απέχουν από προκλητικές ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση.

Αυτό, συμπληρώνει ο κ. Χάμιλτον, περιλαμβάνει την αντιστροφή των ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον πλήρη σεβασμό από την Άγκυρα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, το οποίο υπαγορεύει τον άμεσο τερματισμό των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Καταλήγει διαβεβαιώνοντας για τη συνεχή στήριξη των Εργατικών στην επανένωση της Κύπρου προς όφελος όλων των Κυπρίων.

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy