Πρώτα διάγγελμα, μετά οι ανακοινώσεις, τελευταίες πληροφορίες

Ακόμη πιο αυστηρή έκκληση προς τον κόσμο τηρεί ευλαβικά τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν αναμένεται να κάνει απόψε στο νέο διάγγελμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Το διάγγελμα του Προέδρου είναι προγραμματισμένο για τις 8 και 30 και στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας θα κάνει αναλυτική παρουσίαση των νέων μέτρων, χωρίς ωστόσο να απαντήσει  σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αύριο, Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Έμιλυ Γιολίτη, και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Παντελή θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 12μ, για να δώσουν περαιτέρω και λεπτομερή πληροφόρηση σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων στους τομείς των αρμοδιοτήτων τους.

Οι πληροφορίες:

Τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ δύο εβδομάδες και θα τεθούν σε εφαρμογή από την Πέμπτη.

Για Λεμεσό και Πάφο.

Χώροι εστίασης καθώς και κέντρα αναψυχής θα αναστείλουν τη λειτουργία τους και θα λάβουν επιδότηση από το κράτος.

Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα καθώς και επιχειρήσεις που θεωρούνται “υψηλού κινδύνου”, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, φαρμακεία, αρτοποιεία και υπεραγορές αλλά και η οικοδομική βιομηχανία”.

Δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τις δύο επαρχίες, με εξαίρεση τους εργαζόμενους σε ουσιώδεις υπηρεσίες, οι οποίοι θα διακινούνται με ειδική άδεια από τους εργοδότες τους.

Σε όσες επιχειρήσεις δεν ανασταλεί η λειτουργία τους το πλάνο προβλέπει το κλείσιμο τους αντί στις 22:30 στις 20:00 και η απαγόρευση κυκλοφορίας αντί στις 23:00 να είναι από τις 21:00.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την επιδημιολογική και με  βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, από αύριο θα ανακοινωθεί το κλείσιμο όλων των σχολείων  των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, πλην της Δημοτικής εκπαίδευσης και της Τρίτης Λυκείου και η συνέχιση των μαθημάτων διαδικτυακά.

Θα κλείσουν δηλαδή τα Γυμνάσια και η πρώτη και Δευτέρα Λυκείου των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.

Σύμφωνα πάντα με το μέλος της επιδημιολογικής, τα σχολεία γενικότερα θα ακολουθούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται για το lockdown.  Δεν δίστασε μάλiστα να πει πως εάν συνεχιστεί η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, θα είναι θέμα χρόνου η επέκταση του lockdown σε ολόκληρη την Κύπρου και κατ’ επέκταση το κλείσιμο και όλων των σχολείων του νησιού.

ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΒΑΣΗ

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν σε παγκύπριο επίπεδο, αυτά προβλέπουν τον εκκλησιασμό με την παρουσία κάτω των 75 ατόμων ή και καθόλου πιστών, ενώ σε γάμους, κηδείες, βαφτίσεις κ.ά θα επιτρέπεται η παρουσία στην εκκλησία μέχρι 10 με 15 άτομα. Για δύο εβδομάδες αναστέλλεται επίσης το γεύμα ή δείπνο μέχρι 150 άτομα σε γάμους ή βαφτίσεις.

Οι παιδότοποι και τα γυμναστήρια αναμένεται να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους καθώς και οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, ενώ οι συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα δεν αναμένεται να επηρεαστούν ούτε το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ

Γυμναστήρια, παιδότοποι: Λειτουργούν κανονικά

Εξωσχολικές δραστηριότητες: Θα συνεχίσουν κανονικά

Συναθροίσεις σε οικίες: 10 άτομα

Κλείσιμο χώρων εστίασης: 22:30

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Από τις 23:00-05:00

Υπενθυμίζεται πως όλα τα νέα μέτα θα ανακοινωθούν απόψε από τον Υπουργο Υγείας. Θα προηγηθεί διάγγελμα στις 8 και 30 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy