Τατάρ: ” Υπάρχουν δύο λαοί με τα δικά τους κράτη που μοιράζονται το νησί”

Στην Κύπρο υπάρχουν δύο «λαοί» που έχουν τα δικά τους «κράτη» και «μοιραζόμαστε αυτό το νησί», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά το κοινωνικό δείπνο στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίιζαμπεθ Σπέχαρ, όπου μίλησε για μια πενταμερή στην οποία θα πρέπει να συζητηθούν «νέες ιδέες, έξω από καλούπια».

Σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ από το γραφείο του Τ/κ ηγέτη για τις δηλώσεις που προέβη νωρίτερα για την συνάντηση, υπήρχαν μικρές διαφοροποιήσεις από τα λεγόμενά του. Ο κ. Τατάαρ δήλωσε – γράφει η ανακοίνωση – ότι εξήγησε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως επειδή στην Κύπρο υπάρχουν δύο «λαοί» που έχουν τα δικά τους «κράτη», «πρέπει να δημιουργήσουμε μια σχέση συνεργασίας για να ζήσουμε δίπλα δίπλα. Γι’ αυτό πρέπει να μπούμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο που θα βασίζεται στη συνεργασία και θα πρέπει να σέβεται το ίσο στάτους ως οι κοινοί ιδιοκτήτες αυτού του νησιού».

Οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία από το 1977 έχουν αποτύχει, δεν πρέπει να κουράζουμε άλλο το μυαλό μας με αυτή την αποτυχία «και πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε έξω από τα καλούπια, ώστε να διευκολύνουμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι πραγματικό και στη βάση του win win. Από το 1960 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά και υπάρχουν νέες πραγματικότητες», σύμφωνα με τον κ. Τατάρ.

Η ανακοίνωση του γραφείου του αναφέρει επίσης ότι δήλωσε πως ο ίδιος στηρίζει μέτρα που θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και μηχανισμούς για μια περιεκτική συνεργασία. «Υπό αυτή την έννοια, η πρότασή μας για τις έρευνες, την εκμετάλλευση και τα οφέλη από τους υδρογονάνθρακες, είναι ακόμα στο τραπέζι. Αυτή θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός απτού μηχανισμού συνεργασίας για την αμοιβαία ευμάρεια».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πως πιστεύει ότι προτεραιότητα στις νέες ιδέες που ήρθε η ώρα να συζητηθούν, έχει η «κυριαρχική ισότητα», λέγοντας πως το να μείνουμε κολλημένοι στην αποτυχία του παρελθόντος δεν θα βοηθήσει στο να γίνουν ρυθμίσεις βιώσιμες και πραγματικές που θα αντιμετοπίζουν τις ανάγκες του νησιού και της περιοχής.

Είπε επίσης ότι η πενταμερής είναι πρόταση της τουρκικής πλευράς και ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως θα διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει κατάλληλο έδαφος για να πραγματοποιηθεί. «Εκτιμούμε ότι αυτή θα είναι μια ευκαιρία για να τεθούν στη διάσκεψη νέες σκέψεις και προσεγγίσεις, έξω από τα καλούπια».

Στην συνάντηση, πρόσθεσε, εξέφρασαν επίσης τις απόψεις τους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα θέματα της απομόνωσης, των Βαρωσίων και του φυσικού αερίου.

Ο κ. Τατάρ είχε ανακοινώσει την έναρξη της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με ανάρτηση στον λογαριασμό της «προεδρίας» στο τουίτερ, ενώ τ/κ ηλεκτρονικά ΜΜΕ, όπως η Κίπρις ποστασί, αναφερόταν στην καρφίτσα με την σημαία του ψευδοκράτους που φορούσε στο σακάκι του ο κ. Τατάρ, όπως φαινόταν και στις φωτογραφίες κατά την υποδοχή στην οικία της κ. Σπέχαρ. Αναφέρεται ότι είναι η πρώτη φορά που Τ/κ ηγέτης σε συνάντηση με τον Ε/κ ηγέτη, όπως γράφουν, φορά στο πέτο του σακακιού του την σημαία του ψευδοκράτους ως καρφίτσα.

Οι τίτλοι των τ/κ ιστοσελίδων μετά την κοινοποίηση της ανακοίνωσης των ΗΕ αναφερόταν σε πράσινο φως για την πενταμερή και συμφωνία ηγετών για μια 5 + άτυπη συνάντηση.

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy