Κωστρίκης: “Αν δεν μας θέλουν έχω εκατό δουλείες να κάνω” (video)

Εξηγήσεις τόσο για την εισήγηση του για την μάσκα παντού, αλλά και για την αναγκαιότητα που οδήγησε σε αυτό το μέτρο έδωσε μιλώντας στο OMEGA και στην εκπομπή ΑΙΧΜΕΣ,  καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης.

Η «μάσκα παντού» στέλνει το μήνυμα ότι έξω υπάρχει κίνδυνος και δεν είμαστε κατάσταση κανονικότητας. Είναι διαδικασία ασφάλειας και όχι τιμωρίας. Τη μάσκα θα τη φοράμε γιατί πρέπει αν τραβήξουμε γραμμή. Είμαστε ξεροκέφαλοι στην Κύπρο, είχε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστρίκης, ο οποίος δεν δίστασε να πει πως η χώρα μας είναι πλέον πολύ κοντά στην γραμμή χωρίς επιστροφή σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Πάντως ο κ. Κωτρίκης δεν έκρυψε την ενόχληση του από τις επικρίσεις που δέχονται  για τις εισηγήσεις τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας: «Αν δεν μας θέλουν έχω εκατό δουλειές να κάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά ο κ. Κωστρίκης στις δηλώσεις του επισήμανε:

Τα νούμερα είναι πολύ πιο ψηλά από αυτά που έχουμε συνηθίσει από τον Μάρτιο μέχρι  και τον Μάιο.

Αυτή την στιγμή η κατάσταση όπως την περιέγραψαν συνάδελφοι τις προηγούμενές εβδομάδες είναι πραγματικά κρίσιμη.

Δεν θα έλεγα ότι έχουμε περάσει την γραμμή χωρίς επιστροφή, αλλά είμαστε πολύ κοντά σε αυτή την γραμμή.

Οι λοιμώξεις είναι σχεδόν παντού στην κοινότητα. Σε επιχειρήσεις και σε σπίτια.

Επομένως πρέπει να είμαστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί αν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία με τα τελευταία μέτρα, τότε θα είναι πλήρως ανεξέλεγκτη και δεν θα μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα για βελτίωση.

Ο κόσμος συμμορφώνεται.  Δεν συμφωνώ ότι ο κόσμος κρατά την μάσκα στον βραχίονα. Ο πολύς ο κόσμος έχει συμμορφωθεί.

Οι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των καιρών.

Για την μάσκα παντού:

Είναι όντως ένα πολύ δραστικό μέτρο.  Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι αν δεν πετύχει ούτε αυτό, τότε δεν έχει πολλά άλλα πράγματα να κάνουμε εκτός από  το lockdown. Δεν θέλω να σκεφτώ ξανά αυτή τη λέξη.

Δεν είναι οξύμωρο κάποιος να είναι μόνος του και να φορά μάσκα.  Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα. Τα νούμερα είναι πολύ ψηλά και ο λόγος έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Ορισμένα από τα άτομα που εφαρμόζουν όλες τις οδηγίες, έχουν κουραστεί. Όπως έχουμε πει η πανδημία είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας δρόμου.

Υπάρχει επίσης σημαντικός αριθμός ατόμων που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ιός. Επίσης ένας σημαντικός αριθμός που πιστεύουν ότι υπάρχει ιός αλλά είναι αθώος και ότι όλοι εμείς υπερβάλλουμε.

Είναι γνωστό επίσης ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει έντονα το φαινόμενο της συνωμοσιολογίας. Υπάρχει και έλλειψη επικοινωνίας  τόσο από τους επιστήμονες όσο και από τα ΜΜΕ. Έπρεπε να είχε γίνει συνασπισμός και από όλα τα άτομα που έχουν να κάνουν με την σωστή πληροφόρηση του κοινού για να επιμορφώσουμε τον κόσμο καλύτερα.

Για την  δική του  δράση σε σχέση με την μάσκα και τη συνάντηση με τον πρόεδρο και διαφωνίες μεταξύ των ειδικών:

Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουμε είναι πως όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα. Από εκεί και πέρα η συζήτηση έχει να κάνει με το τι είδους μέτρα πρέπει να λάβουμε.  Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να πάμε σε Lockdown αλλά ούτε χρειάζεται να πάμε σε αυτή την επιλογή.

Για επικρίσεις κατά της επιστημονικής ομάδας

Ηλιθιότητες ότι έχουμε κέρδος. Αν δεν μας θέλουν έχω εκατό δουλείες να κάνω. Όλοι μας κάνουμε εισηγήσεις. Δεν είμαστε εκτελεστικοί να λαμβάνουμε αποφάσεις.

omegalive.com

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy