Ενας χρόνος από το ματς της ντροπής

Πριν δύο ημέρες, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον πλέον ντροπιαστικό αγώνα ή «αγώνα ντροπής» όπως διεθνώς αποκλήθηκε, ανάμεσα στην Βουλγαρία και την Αγγλία.

Η αναμέτρηση είχε διεξαχθεί για τα προκριματικά του EURO 2020 στις 14 Οκτωβρίου 2019 και μεγάλη μερίδα οπαδών, που βρέθηκαν στο γήπεδο «Βασίλ Λέφσκι» της Σόφιας, επιτέθηκαν φραστικά με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς στους μαύρους παίκτες της Αγγλίας κι έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς με αποτέλεσμα το παιχνίδι να διακοπεί δύο φορές.

Οι αντιδράσεις ήταν αλυσιδωτές τόσο στην Ευρωπαϊκή ομοσπονδία, όσο και στη Βουλγαρία, με παραιτήσεις, αλλά και συλλήψεις στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, η UEFA, επικρίθηκε ευρέως για την τιμωρία στη Βουλγαρία που ήταν μόλις, μια αγωνιστική και πρόστιμο 83.000 δολαρίων.

Η αντιρατσιστική οργάνωση Kick It Out και η επαγγελματική ένωση ποδοσφαιριστών (PFA), μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκαν ότι η έλλειψη μαύρων, ασιατικών και μειονοτικών εθνικών εκπροσώπων στην πειθαρχική επιτροπή της UEFA ήταν η βασική αιτία, για την ουσιαστικά ελάχιστη τιμωρία.

Σε απάντηση, η UEFA διόρισε εφέτος τους πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, τον Μπόμπι Μπαρνς και την Σίλια Σάσιτς ως τα πρώτα μαύρα μέλη στην πειθαρχική επιτροπή.

Ο Αλεξάντερ Τσεφερίν είχε δηλώσει στο παρελθόν, ότι η UEFA δεν μπορεί μόνη της να πατάξει τον ρατσισμό, αλλά σε συνδυασμό με όσα έγιναν στην Αμερική και την αστυνομική βία κατά μαύρων πολιτών, η επαγγελματική ένωση ποδοσφαιριστών ζητά να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο ρατσισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy