Που εντοπίστηκαν τα κρούσματα ρεκόρ, 23 υπό διερεύνηση

Στα 62 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κύπρο από σύνολο 3,645 εργαστηριακών διαγνώσεων. Ένας αριθμός άκρως ανησυχητικός όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, καθώς έσπασε το ρεκόρ κρουσμάτων που εντοπίστηκαν την πρώτη Απριλίου στην Κύπρο και τα οποία ανέρχονταν σε 58.

«Ο κίνδυνος για εκτροχιασμό της κατάστασης είναι ορατός και εάν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση στα μέτρα αποστασιοποίησης και στα σχετικά πρωτόκολλα ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, ο κίνδυνος πλήρους ανατροπής των προσπαθειών μας θα είναι γεγονός», αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, το Υπουργείο σημειώνει ότι, οι αλυσίδες μετάδοσης που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες, αλλά και ο αριθμός των κρουσμάτων που προστίθενται στις αλυσίδες που είχαν εντοπιστεί το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύουν ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν εφαρμόζονται επαρκώς με αποτέλεσμα να διασπείρεται επικίνδυνα ο κορωνοϊός σε χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χώρους εστίασης και κυρίως χώρους στους οποίους συχνάζουν νεαρά άτομα.

Επίσης, παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των ατόμων που υποβάλλονται σε εξέταση επειδή παρουσιάζουν συμπτώματα. Αυτό μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού η αύξηση των συμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού δείχνει ότι το ενδεχόμενο αύξησης των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία στα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα, είναι επίσης πολύ μεγάλο.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο υπενθυμίζει  ότι την περασμένη εβδομάδα είχαμε τρεις θανάτους ασθενών σε διάστημα τεσσάρων ημερών, γεγονός επίσης ανησυχητικό.

Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν ως ακολούθως:

Από τα 62 τα 23 περιστατικά είναι υπό διερεύνηση και στοιχεία για τα εν λόγω περιστατικά θα κοινοποιήσει αύριο το Υπουργείο Υγείας.

3 x πτήσεις:

Δύο άτομα ήρθαν από το Λονδίνο στην Λάρνακα στις 12/10.

Ένα άτομο ήρθε από την Αθήνα στην Λάρνακα στις 12/10.

22 x επαφές:

Ένα άτομο είναι επαφή της 1ης φοιτήτριας νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ. Είναι επίσης φοιτήτρια νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ που κάνει κλινική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ήταν σε αυτοπεριορισμό ως στενή επαφή.

Ένα άτομο είναι επαφή της εκπαιδευτικού του Ειδικού Σχολείου στην Πάφο που ανακοινώθηκε στις 11/10.

Έξι άτομα είναι επαφές που συνδέονται με κρούσμα που ανακοινώθηκε στις 9/10 με συμπτώματα και εργάζεται σε μπαρ-καφέ «Γωνιά» στην Λεμεσό. Το ένα από τα σημερινά άτομα είναι από το οικογενειακό της περιβάλλον και άλλο ένα από το φιλικό της περιβάλλον. Τα άλλα 4 είναι παρέα που μαζί με τον φοιτητή του Frederick και την επαφή του που ανακοινώθηκε χθες συχνάζουν στο ίδιο μπαρ-καφέ. Επίσης, το μπαρ προμηθεύουν με προϊόντα για ναργιλέ το προσωπικό του Mr Nargilax από το οποίο βρήκαμε μέχρι στιγμής 5 άτομα.

Εφτά άτομα είναι επαφές από το Οδοντιατρείο Happy Teeth στην Λάρνακα. Πρόκειται για πελάτες του Οδοντιατρείου, 5 παιδιά (3 4χρονα, 1 7χρονο και 1 5χρονο) και 2 ενήλικες συγγενείς των 2 από αυτά.

Δύο επαφές του Πορτογάλου αεροσυνοδού που ανακοινώθηκε στις 7/10.

Ένα άτομο είναι επαφή του cluster του κομμωτηρίου στην Λεμεσό.

Ένα άτομο είναι επαφή ενός εκ των φοιτητών νοσηλευτικής που ανακοινώθηκαν χθες. Τα δύο άτομα εργάζονται σε μπαρ-καφέ στην Λεμεσό και είναι επαφές από εκεί. Το σημερινό κρούσμα αναφέρει συμπτώματα στις 5/10 (πονόλαιμο και καταρροή).

Δύο άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον που ανακοινώθηκε στις 7/10 με ταξιδιωτικό ιστορικό στην Ιταλία.

Ένα άτομο είναι επαφή των φοιτητριών νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ. Είναι επίσης φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο, αλλά όχι στη Νοσηλευτική.

 

2 x Μικροβιολογικά Γενικών Νοσοκομείων:

Ένα άτομο είναι εσωτερική ασθενής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ένα άτομο είχε μυαλγίες από τις 10/10. Έχει ταξιδιωτικό ιστορικό στην Αθήνα στις 26/9.

 

4 x Ειδικές Ομάδες / Παραπομπή από ΠΙ:

Δύο άτομα έκαναν την εξέταση στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου.

Ένα άτομο είχε συμπτώματα (μυαλγίες και δύσπνοια) στις 10/10 και παραπέμφθηκε από τον Προσωπικό του Ιατρό.

Ένα άτομο είχε συμπτώματα (πονοκέφαλο, βήχα, πονόλαιμο) στις 10/10 και παραπέμφθηκε από τον Προσωπικό του Ιατρό.

 

7 x ιδιωτική πρωτοβουλία:

Ένα άτομο είχε συμπτώματα (πυρετό) από τις 9/10.

Ένα άτομο είχε συμπτώματα (μυαλγίες, πόνος στο στήθος) από τις 12/10..

Ένα άτομο είχε συμπτώματα (πυρετός, πονόλαιμος, μυαλγίες, πονοκέφαλος) από τις 9/10.

Ένα άτομο έκανε την εξέταση στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

Ένα άτομο επέστρεψε από την Ρωσία στις 30/9 και έκανε την εξέταση τη 12η μέρα για να αποδεσμευτεί από την καραντίνα σύμφωνα με το σχετικό Διάταγμα.

Ένα άτομο είχε συμπτώματα (κατάπτωση, αδυναμία, ρίγος, αγευσία) στις 12/10. Είναι ο προπονητής handball στην ομάδα του Προοδευτικού Πάφου που ανακοινώθηκε από τους ίδιους νωρίτερα

Ένα άτομο είναι εργαζόμενος στο Mr Nargilax (εταιρεία που προμηθεύει προϊόντα για ναργιλέ και οι εργαζόμενοι επισκέπτονται διάφορους χώρους). Δεν δηλώθηκε ως επαφή από τα προηγούμενα κρούσματα.

 

1 x πρόγραμμα ελέγχου 3,000 ατόμων Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου: Πρόκειται για οικοκυρά από χωριό της Επαρχίας Αμμοχώστου.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy