Ντ. Κόσνιτς, ποδοσφαιριστής ετών 66!

Η περίπτωση του Ντράγκισα Κόσνιτς είναι από τις πιό… ασυνήθιστες στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Σέρβος παίκτης που αγωνίζεται ως αμυντικός μέσος, βαδίζει στα 67 (!), εξακολουθεί να παίζει κάθε Κυριακή και δεν σκέπτεται να «κρεμάσει τα παπούτσια του», τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Ο «Κόλε» όπως είναι το προσωνύμιο του, βρίσκεται στα γήπεδα για 52 χρόνια (!), καθώς το πρώτο του δελτίο, εκδόθηκε το 1968! Μένει στο σπίτι που γεννήθηκε το 1954 στο χωριό Μέντζα στη βορειοανατολική Σερβία.

Ο Κόσνιτς είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους γηραιότερους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές του πλανήτη και επιβιώνει με την σύνταξη των 130 ευρώ, ενώ στον κήπο του σπιτιού του, εκτρέφει κατσίκες και πρόβατα.

Ομως το μεγάλο του πάθος, είναι η «στρογγυλή Θεά». Κάθε Κυριακή βάζει το σάκο με τα απαραίτητα στο… υπέργηρο Yugo 45 και ξεκινά με προορισμό το γήπεδο της Προλετέρ Ντε Μέντζα, που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της έκτης κατηγορίας του σερβικού πρωταθλήματος.

«Απ΄ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν -επίσημα- παίκτες της ηλικίας μου με δελτίο συμμετοχής. Κι εάν υπάρχουν, θα ήθελα να τους συναντήσω και να παίξω ένα παιχνίδι μαζί τους», δηλώνει με υπερήφανεια ο «Κόλε», στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), ο οποίος κάθε χρόνο, υποβάλεται σε ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου ν΄ ανανεωθεί το δελτίο του.

Και μπορεί, ο Κόσνιτς  να παίζει ποδόσφαιρο με παίκτες που είναι έως και 50 (!) χρόνια μικρότεροι, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει, ούτε τον ενοχλεί. Ξέρει να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται την εμπειρία του: «Σ΄ αυτό το επίπεδο δεν χρειάζεται αντοχή. Ξέρω να διαβάζω τον αγώνα και πότε πρέπει να τρέξω. Αλλά τις επόμενες δύο ημέρες πονάω πολύ. Κάνω ένα ζεστό μπάνιο και μετά από δύο ημέρες, είμαι έτοιμος να ξαναπαίξω».

Σ΄ αυτόν τον μισό και πλέον αιώνα μέσα στο ποδόσφαιρο, ο Κόσνιτς έχει βιώσει αρκετές σημαντικές στιγμές, όπως η συμμετοχή με την Προλετέρ Ζρένγιανιν στην Β` κατηγορία, αλλά και ο αποκλεισμός της Χάϊντουκ Σπλιτ στο κύπελλο Γιουγκοσλαβίας, το 1978. Μάλιστα, σ΄ εκείνον τον αγώνα ήταν τόσο εντυπωσιακός, ώστε μετά την λήξη του, οι παράγοντες της κροατικής ομάδας του έκαναν πρόταση να υπογράψουν συμβόλαιο συνεργασίας.

Ωστόσο, στάθηκε εξαιρετικά άτυχος, καθώς τέσσερις ημέρες αργότερα υπέστη κάταγμα στο πόδι, με αποτέλεσμα στα 25 του χρόνια, να σταματήσει την επαγγελματική του καριέρα και να επιστρέψει στο χωριό του, όπου τον περίμενε μια σκληρή ζωή με καθημερινή σωματική εργασία. Μάλιστα, οι θεράποντες ιατροί, τού είχαν συστήσει να μην ξαναπαίξει ποδόσφαιρο, όμως ο «Κόλε» δεν σταμάτησε ποτέ να παίζει με την «στρογγυλή Θεά».

Ο Κόσνιτς αποδίδει την μακροζωία του στην… γενετική και τη μάλλον λιτή διατροφή του. Το γάλα από τις δύο κατσίκες του, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διατροφής του:    «Δεν έκοψα ποτέ το γάλα, πίνω τουλάχιστον ένα λίτρο την ημέρα. Τρώω ψωμί και μέλι. Και αυγά, όχι όμως πολλά. Όταν υπάρχει κρέας, το τρώω, όταν δεν υπάρχει, τρώω τα υπόλοιπα»…

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy