Queen Ίγκα

Η αποκάλυψη του φετινού Ρολάν Γκαρός, η εκπληκτική 19χρονη Ίγκα Σβιάτεκ από την Πολωνία, είναι η νέα «βασίλισσα» του γαλλικού Όπεν.

Η αθλήτρια που μετρά μόλις δύο χρόνια στο επαγγελματικό τένις έκανε επίδειξη δύναμης στον τελικό του απλού Γυναικών απέναντι στην κάτοχο του Australian Open, Σοφία Κένιν, της οποίας επιβλήθηκε με 2-0 σετ (6-4, 6-1) και κατάκτησε τον πρώτο τίτλο της καριέρας της, και μάλιστα σε τουρνουά της σειράς Γκραν Σλαμ, στον πρώτο τελικό που συμμετείχε.

Ταυτόχρονα, η αρχή της νέας εβδομάδας θα βρει τη θριαμβεύτρια του Παρισιού στη 17η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, από την 25η που βρισκόταν έως πριν από τον τελικό, έχοντας κερδίσει με την πορεία της στη γαλλική πρωτεύουσα 37 ολόκληρες θέσεις!

Χαρακτηριστικό της άνεσης με την οποία έφτασε στον τίτλο η Σβιάτεκ, είναι το γεγονός πως το κατόρθωσε χωρίς να χάσει σετ (η πρώτη μετά την Ενάν, το 2007), κι ενώ στην κατηγορία των τζούνιορς είχε κατακτήσει το Γουίμπλεντον (στο μονό) και το Ρολάν Γκαρός (στο διπλό).

Άλλη μια πρωτιά για την απίθανη «μικρή» είναι πως έγινε η πρώτη Πολωνέζα τενίστρια που κατακτά τίτλο σε Γκραν Σλαμ διοργάνωση. Και το έκανε με τρόπο εμφατικό, με στιλ και άνεση.

Όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια της, η Σβιάτεκ ήταν ώριμη, επιθετική και λειτούργησε ως «κομπιούτερ» στο κορτ, υποπίπτοντας σε ελάχιστα λάθη. Με αυτοσυγκέντρωση και ηρεμία πήρε τον έλεγχο του αγώνα από την αρχή και δεν απειλήθηκε καθόλου.

Η Κένιν, από την πλευρά της, εμφανίστηκε κατώτερη των προσδοκιών ενός τέτοιου τελικού. Η δύναμη της αντίπαλης αθλήτριας την αιφνιδίασε, την καθήλωσε και την υποχρέωσε να παίξει κάτω από τις δυνατότητές της, ενώ την κατάσταση επιδείνωσε μια ενόχληση στο πόδι της, στο δεύτερο σετ.

Η Σβιάτεκ προηγήθηκε αμέσως με 3-0 απέναντι σε μια «σαστισμένη» Κένιν, που προϊόντος του χρόνου βρήκε τα πατήματά της, ισοφάρισε, αλλά ξαναβρέθηκε πίσω με 3-5. Η Αμερικανίδα έκανε break αλλά δεν το χάρηκε, αφού η Σβιάτεκ έπραξε το ίδιο στο επόμενο game και πήρε το σετ.

Η Κένιν ξεκίνησε καλά το δεύτερο σετ (break στο πρώτο game), αλλά η συνέχεια ήταν αντιστρόφως ανάλογη, μετά το ιατρικό τάιμ άουτ που πήρε λόγω ενοχλήσεων. Άλλο που δεν ήθελε η Σβιάτεκ, η οποία συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό «καθάρισε» πολύ γρήγορα τα επόμενα έξι games και πανηγύρισε με την ψυχή της…

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy