Οι τουριστικοί φορείς ζητούν από τον ΠτΔ χαλάρωση των μέτρων για την έλευση των τουριστών

Χαλάρωση των περιορισμών στην έλευση τουριστών στην Κύπρο, ζητούν με κοινή επιστολή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο ACTA και οι τουριστικοί φορείς, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και Hermes Airport.

Στην κοινή επιστολή τους με κοινοποίηση στους συναρμόδιους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Μεταφορών και Τουρισμού, οι τέσσερις τουριστικοί φορείς ζητούν όπως χαλαρώσει το αυστηρό υγειονομικό πλαίσιο και τα πρωτόκολλα που αφορούν την τουριστική κίνηση και προσθέτουν ότι από τα τεστ που διεξάγονται στα αεροδρόμια κατά την άφιξη επιβατών έχει διαφανεί ότι λιγότερο από το 0,3% των ελεγχόμενων επιβατών έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό κατά την άφιξη τους.

Αναφέρουν επίσης ότι εργάζονται για την επόμενη χρονιά και ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι τυχόν συνέχιση του αυστηρού πρωτοκόλλου όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των χωρών θα ήταν καταστροφική για όλη την τουριστική βιομηχανία αλλά και για την οικονομία της χώρας μας ευρύτερα.

Συγκεκριμένα, οι ACTA, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και Hermes Airport ζητούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Schengen και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνουν στην κατηγορία Β μέχρι και το τέλος της χειμερινής περιόδου 2020 – 2021 (δηλ. μέχρι τον Απρίλιο 2021).

«Αυτό θα δώσει την ευκαιρία να διατηρηθούν δρομολόγια τα οποία λόγω της κατάταξης των χωρών στην κατηγορία Γ ακυρώνονται αφού δεν επιτρέπεται η είσοδος τουριστών ή επισκεπτών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή 14 ευρωπαϊκές χώρες έχουν μπει στην κατηγορία Γ», προσθέτουν.

Αναφέρουν επίσης ότι η απαίτηση για αρνητικό τεστ PCR στην κατηγορία Β είναι ικανοποιητική, προϋπόθεση που θωρακίζει την Κύπρο και προσθέτουν ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπλέον δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια για μεγαλύτερη σιγουριά».

Επίσης, οι τέσσερις τουριστικοί φορείς ζητούν να επιτρέπει για όλες τις πιο πάνω χώρες προθεσμία 96 αντί 72 ωρών για τη διενέργεια του τεστ πριν την αναχώρηση του ταξιδιώτη, δεδομένου ότι λόγω αυξημένης ζήτησης για τεστ στο εξωτερικό (άνοιγμα σχολείων, έξαρση εποχιακών, κ.λπ.), τα εργαστήρια δεν προλαβαίνουν να δώσουν έγκαιρα τα αποτελέσματα στους ταξιδιώτες.

Αυτό οδηγεί σε πολλές ακυρώσεις κρατήσεων και κατ’ επέκταση πτήσεων, προσθέτουν.

Τέλος, στην κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι τουριστικοί φορείς αναφέρουν ότι «η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή έχοντας πλέον ως δεδομένο ότι η φετινή τουριστική χρονιά έχει χαθεί» και προσθέτουν ότι «η καλή πορεία της Κύπρου επιδημιολογικά έχει θετικό αντίκτυπο στο εξωτερικό και αυτή τη στιγμή έχουμε ενώπιον μας σοβαρές προτάσεις από οργανωτές ταξιδιών και αεροπορικές εταιρείες που θέλουν να βάλουν την Κύπρο στα προγράμματα τους αρχίζοντας από την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, και βεβαίως συνεχίζοντας το καλοκαίρι του 2021».

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy