Γίνεται απόκρυψη επαφών, ανησυχία στο Υπουργείο

Την έντονη ανησυχία του Υπουργείου Υγείας προκαλεί η «απόκρυψη» επαφών με  επιβεβαιωμένα κρούσματα, κάτι που δυσκολεύει αφάνταστα την προσπάθεια ιχνηλατήσης.

Όπως επισημάνθηκε μετά την ανακοίνωση των 30 νέων κρουσμάτων της Τρίτης, «και στα σημερινά κρούσματα, όπως και σε ορισμένες περιπτώσεις τις προηγούμενες μέρες, έχουν παρατηρηθεί άτομα που ενώ έχουν στενή επαφή με κρούσματα, δεν δηλώνονται στην ομάδα ιχνηλάτησης για να λάβουν οδηγίες και να διερευνηθούν».

Το φαινόμενο αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία, διότι θέτει εμπόδια στην διαδικασία της ιχνηλάτησης, της έγκαιρης απομόνωσης και της διερεύνησης των επαφών των επιβεβαιωμένων περιστατικών, ενώ αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού. Για να έχει νόημα και να επιτυγχάνεται ο σκοπός της ιχνηλάτησης, χρειάζεται οι πολίτες που εντοπίζονται θετικοί στον ιό, με υπευθυνότητα να δηλώνουν όλες τις επαφές τους.

Πού εντοπίστηκαν:

•             9 x ιδιωτική πρωτοβουλία:

1.            Το 1ο άτομο είχε μυαλγία στις 24/9 και στις 28/9 ανέπτυξε βήχα και ανοσμία.

2.            Το 2ο άτομο αφορά μαθητή στο Γυμνάσιο Λινόπετρας, ο οποίος είναι από το οικογενειακό περιβάλλον της μαθήτριας που ανακοινώθηκε στις 27/9, ενώ χθες ανακοινώθηκαν άλλες 2 επαφές από το οικογενειακό της περιβάλλον. Παρόλο που τα δύο παιδιά είχαν καθημερινή επαφή, το σημερινό άτομο δεν είχε δηλωθεί ως στενή επαφή της 1ης μαθήτριας.

3.            Το 3ο άτομο αφορά άτομο που ήρθε από Γερμανία στις 13/9 και στη συνέχεια ανέπτυξε συμπτώματα στις 21/9.

4.            Το 4ο άτομο είναι μέλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που ήρθε από την Αγγλία.

5.            Το 5ο άτομο ήρθε από την Βηρυτό στις 17/9 και έκανε την εξέταση τη 12η μέρα για να αποδεσμευτεί από την καραντίνα, σύμφωνα με το σχετικό Διάταγμα.

6.            Το 6ο άτομο έκανε την εξέταση επειδή της το ζήτησαν από τη δουλειά.

7.            Το 7ο άτομο ήρθε από την Ουκρανία στις 13/9και έκανε την εξέταση τη 12η μέρα για να αποδεσμευτεί από την καραντίνα, σύμφωνα με το σχετικό Διάταγμα.

8.            Το 8ο άτομο αφορά Βρετανίδα τουρίστρια που έφτασε στην Κύπρο στις 25/9 και στις 27/9 έκανε συμπτώματα (ανοσμία, αγευσία).

9.            Το 9ο άτομο είναι από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 14/9. Έκανε την εξέταση πριν βγει από την καραντίνα του.

 

•             2 x πτήσεις:

1.            Το 1ο άτομο αφορά άτομο που ήρθε από το Λονδίνο στην Πάφο στις 28/9.

2.            Το 2ο άτομο ήρθε από τη Μόσχα στην Λάρνακα στις 28/9.

 

•             6 x πρόγραμμα ελέγχου 3,000 ατόμων στην Επαρχία Λάρνακας:

1.            Τα τέσσερα άτομα είναι ποδοσφαιριστές του ΑΣΙΛ Λύσης. Ο ένας είναι μαθητής σε ιδιωτικό σχολείο της Επαρχίας Λάρνακας. Ανακοινώθηκαν στις 27 και τις 28 Σεπτεμβρίου άλλοι δύο ποδοσφαιριστές από την ίδια ομάδας, καθώς και άτομο από το οικογενειακό περιβάλλον ενός εκ των δύο. Υπενθυμίζω ότι ο ένας ποδοσφαιριστής που ανακοινώθηκε χθες είναι από το οικογενειακό περιβάλλον ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας, επίσης θετικός στον ιό. Σύνολο το cluster έχει 7 άτομα πλέον.

2.            Το 5ο άτομο είναι μαθητής σε Λύκειο της Επαρχίας Λάρνακας και αγωνίζεται στις ακαδημίες της Νέας Σαλαμίνας.

3.            Το 6ο άτομο είναι κάτοικος Λάρνακας και έκανε την εξέταση μέσω του προγράμματος.

 

•             13 x ιχνηλάτηση:

1.            Το 1ο άτομο είναι από το οικογενειακό περιβάλλον ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας.

2.            Το 2ο άτομο είναι επαφή ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας.

3.            Το 3ο άτομο είναι επαφή της επαφής στελέχους του Εθνικού Άχνας.

4.            Το 4ο άτομο είναι από το οικογενειακό περιβάλλον 2ου ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας, του οποίου ανακοινώθηκε στις 27/9 και 2ο άτομο από το οικογενειακό του περιβάλλον.

5.            Το 5ο άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον εργαζόμενης σε εταιρεία στην Λεμεσό που ανακοινώθηκε στις 26/9. Στις 26/9 αναφέρει συμπτώματα.

6.            Το 6ο άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον του εργαζόμενου στο Ocean Basket Φοινικούδων που ανακοινώθηκε στις 22/9, ενώ στις 24/9 είχε ανακοινωθεί και άλλο μέλος από το οικογενειακό περιβάλλον.

7.            Το 7ο άτομο είναι επαφή της ηλικιωμένης που ανακοινώθηκε στις 26/9 από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσηλευτηρίων.

8.            Το 8ο άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον 3ου ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας που ανακοινώθηκε στις 26/9. Έκανε την εξέταση ιδιωτικά ενώ είχε προγραμματισμένο ραντεβού μέσω της ιχνηλάτηση.

9.            Τρία άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 26/9 που είχε έρθει από την Ελλάδα. Χθες ανακοινώθηκε και 4ο μέλος της οικογένειας. Η αλυσίδα έχει 5 άτομα.

10.          Ένα άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 27/9 και είχε κάνει την εξέταση στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου.

11.          Το 13ο άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 24/9.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy