Ιανός: Τα θύματα, οι καταστροφές και η επόμενη μέρα για την Ελλάδα(pics)

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπου έλεγξε ο ίδιος με το ελικόπτερο τις ζημιές που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός” κσι στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με τους φορείς του νησιού.

“Είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και για λίγα λόγια, ασχοληθήκαμε με λεπτομέρειες για ζητήματα που αφορούν την άμεση αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα για το νησί της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης” δήλωσε με το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη όπου τόνισε ότι ” λεπτομέρειες που αφορούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, στα δίκτυα της υδρευσης, τα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των οδικων δικτύων ήταν στην βασική ατζέντα της συζήτησης μας.”

Ακόμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε ότι “εχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο και έχουμε δημιουργήσει όλα εκείνα τα δεδομένα ώστε η Κεφαλονιά να επιστρέψει στην κανονικότητα της”.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα συνεχίσει εξάλλου σήμερα τις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές καθώς θα επισκεφθεί διαδοχικά την Ιθάκη και την Ζάκυνθο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι χθες βράδυ είχε δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι αργά το βράδυ 896 απεγκλωβισμοί – διασώσεις.

Στην Μαγνησία, τα Φάρσαλα, την Καρδίτσα, το Μουζάκι, το Ρούσσο, τα Τρίκαλα, την Λάρισα και τους Σοφάδες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες δέχθηκαν 815 κλήσεις και πραγματοποίησανί 727 διασώσεις, στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη, την Ζάκυνθο και την Λευκάδα οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες δέχθηκαν 750 κλήσεις και πραγματοποίησαν 93 διασώσεις, ενώ στην Λαμία, τα Λουτρά Υπάτης, το Λειανοκλάδι, την Μακρακώμη και τους Μεξιάτες έγιναν 76 διασώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής από την αρχή της εκδήλωσης των πλημμυρικών φαινομένων χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν: μία ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και ένας άνδρας, 63 ετών, πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας ενώ, αγνοούνται οι επιβαίνοντες ενός ΕΙΧ οχήματος, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα με εντατικό ρυθμό οι εργασίες των συνεργείων του για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκύψει στο Δίκτυο από τη σφοδρή κακοκαιρία όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα λοιπόν με την νεότερη ενημέρωση:

-Στην Κεφαλονιά, έπειτα από την ηλεκτροδότηση των κρίσιμων υποδομών έχουν επανηλεκτροδοτηθεί η περιοχή περιαστικά του Αργοστολίου, η περιοχή της Σάμης, και του Ληξουρίου. Εκτεταμένες βλάβες παρουσιάζει το Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα του νησιού, για τις οποίες θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάστασή τους εντός της ημέρας.

-Στην Ιθάκη, τα ενισχυμένα από χθες το απόγευμα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν επανηλεκτροδοτήσει αρκετές περιοχές του νησιού μέχρι και το Βαθύ και συνεχίζουν πυρετωδώς τις εργασίες.

-Στη Ζάκυνθο, έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η ηλεκτροδότηση τόσο στο νότιο τμήμα του νησιού, όσο και στις περιοχές Τραγάκι, Κυψέλη, Κάτω, Μέσω και τμήμα στο άνω Γερακάριο, Αγ. Δημήτριο, Καλλιθέα, Πηγαδάκια, Καταστάρι και Ορθωνιές, όπου συνεχίζονται οι εργασίες των συνεργείων και σήμερα. Εκτεταμένες ζημιές παρουσιάζει το Δίκτυο στις περιοχές Αλυκές, Αλυκανάς, Μέσω και ‘Ανω Βολίμα, Αγ. Νικόλαος, Αναφωνήτρια, Μαριές και Εξωχώρα Καμπί. Σημειώνεται ότι από χθες στο νησί έχει μεταβεί επιπλέον τεχνικό προσωπικό και εξοπλισμός.

-Στο Νομό Καρδίτσας, έχουν ηλεκτροδοτηθεί 59 υποσταθμοί στον αστικό ιστό της πόλης και συνεχίζονται ταυτόχρονα οι εργασίες άντλησης υδάτων για την ηλεκτροδότηση άλλων 55, με αντλητικά μηχανήματα που έχουν μεταφερθεί εκτάκτως από άλλες περιοχές. Επιπλέον σήμερα θα γίνει επιθεώρηση του Δικτύου στα σημεία που δεν είναι προσβάσιμα με drone, ενώ συνολικά στην περιοχή εργάζονται 10 συνεργεία. Οι εργασίες επανηλεκτροδότησης συνεχίζονται και στην περιοχή της ανατολικής και δυτικής Αργιθέας, καθώς και στα Φάρσαλα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Α. Μάνος και ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου Η. Μενεγάτος θα βρίσκονται το πρωί της Κυριακής στην πόλη της Καρδίτσας για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό όλων των εργασιών όπου βρίσκεται από χθες ο διευθυντής της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος Γ. Αθανασιάδης, ενώ η διευθύντρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ηπείρου Α. Κυρσανίδη μεταβαίνει στο νησί της Κεφαλονιάς.

Στην Κρήτη από την άλλη, δεν υπάρχουν οι εικόνες καταστροφής όπως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχείρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνολικά σε έξι περιπτώσεις σε περιοχές του νησιού. Αναλυτικότερα, έγιναν τέσσερις απαντλήσεις υδάτων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Στο Ηράκλειο πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής σε υπόγεια καταστημάτων και στο Ρέθυμνο σε δυο υπόγεια κατοικιών. Επίσης, στο Ρεθυμνο κόπηκαν δυο δέντρα, των οποίων χρειάστηκε η απομάκρυνση. Την ώρα της καταιγίδας που διήρκησε στο Ηράκλειο περισσότερο από μιάμιση ώρα, δρόμοι ακόμη και στο κέντρο του Ηρακλείου μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ και πτήσεις που ήταν να αφιχθούν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, τελικά προσγειώθηκαν σε άλλα αεροδρόμια, όπως των Χανίων, λόγω της έντασης του καιρικού φαινομένου. Επιπλέον, αρκετές περιοχές του νησιού βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy