Νέες απειλές Άγκυρας για Καστελλόριζο

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει προκλητικές ενέργειες στο Καστελλόριζο, αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι σε ανακοίνωσή του αναφερόμενος σε δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο σύμφωνα με τα οποία Έλληνες στρατιώτες έφτασαν στο Καστελλόριζο.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στα μέσα ενημέρωσης υπήρξαν ειδήσεις αναφορικά με συσσώρευση στρατιωτών από την Ελλάδα.

“Με βάση τη συνθήκη του Παρισιού του 1947 το Καστελλόριζο διέπεται από αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Εάν αληθεύουν οι ειδήσεις στον Τύπο, αυτό αποτελεί μια νέα ένδειξη της έλλειψης νομιμότητας στην Ελλάδα και των πραγματικών της προθέσεων για την ανατολική Μεσόγειο. Απορρίπτουμε τυχόν παράνομες ενέργειες που επιχειρούνται για τροποποίηση του καθεστώτος του νησιού. Τονίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια πρόκληση ακριβώς απέναντι από τις ακτές μας. Τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες δεν θα βοηθήσουν καθόλου την Ελλάδα”.

Πρόσθεσε ότι “εάν η Ελλάδα συνεχίσει με τέτοια βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή χαμένη θα είναι η ίδια. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει μέχρι τέλους τα δίκαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο καθώς και τα συμφέροντά της”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο μεγάλος αριθμός Ελλήνων στρατιωτών έφτασε στο Καστελλόριζο με πλοίο της γραμμής μαζί με τουρίστες. Δημοσίευσαν ακόμη και φωτογραφία αναφέροντας ότι την έδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Τουρκικό ΥΠΕΞ σε Γαλλία

Η Τουρκία είναι ικανή να αποτρέψει όσους επιχειρούν με αποστολή ‘αρμάδας’ να παραβιάσουν τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει στο μεταξύ σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση για εφαρμογή κόκκινων γραμμών του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι όσοι πιστεύουν ότι έθεσαν κόκκινες γραμμές ενάντια στην δίκαιη υπόθεση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, θα αντιμετωπίσουν μόνο την αποφασιστική στάση της χώρας μας.

“Εάν υπάρχει μια κόκκινη γραμμή στην περιοχή, αυτή είναι τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Είναι καιρός για όσους βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από τον γιγαντιαίο καθρέφτη να αντιμετωπίσουν την αλήθεια. Η ιμπεριαλιστική περίοδος που σχεδίαζαν χάρτες τραβώντας γραμμές έμειναν στο παρελθόν”.

Η Τουρκία, συνεχίζει, “είναι ικανή να αποτρέπει όσους επιχειρούν στέλλοντας  ‘αρμάδα’ να παραβιάσουν τα δικαιώματα και συμφέροντά της”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι “με αυτή την ευκαιρία θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι συγκρούσεις στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιλυθούν με προκλήσεις παραγόντων που είναι εκτός περιοχής αλλά με διάλογο και συνεργασία μεταξύ των παράκτιων χωρών στη βάση του δικαίου”.

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy