Κοινή άσκηση “ΕΥΝΟΜΙΑ”μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας

Έως και την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Αυγούστου, θα διαρκέσει η άσκηση διάρκειας τριών ημερών νοτίως της Κύπρου, ονόματι «Ευνομία», μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της μόνιμης πρωτοβουλίας που ανακοίνωσαν την Τρίτη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, πρόκειται για την αρχική δραστηριότητα σε τετραμερές επίπεδο και σε αυτήν θα συμμετέχουν αεροπορικά και ναυτικά μέσα από τις 4 χώρες.

Οι τέσσερις χώρες αποφάσισαν την ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από την Τετραμερή Πρωτοβουλία «με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας», αναφέρει το ΥΠΑΜ. Προσθέτει δε πως «η Πρωτοβουλία αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και  προσήλωσης  στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης».

Διαβάστε επίσης:

Συνωστισμός στην περιοχή και θερμό τριήμερο με ασκήσεις (BINTEO)

Τετραμερής μόνιμη πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο
Η κοινή άσκηση θα περιλαμβάνει μεγάλο φάσμα ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων, ενώ αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στη διαρκώς κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

«Τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Κράτη της Μεσογείου», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου, «επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία. Προτεραιότητα δίδεται στα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στην περιοχή».

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy