Δημήτρης Χριστοφόρου: “Μέσα από τα λάθη του ένας νεαρός ποδοσφαιριστής γίνεται καλύτερος”

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο και λόγω συνθηκών αλλά και σωματότυπου ξεκίνησε στη θέση του τερματοφύλακα. Από μικρός λοιπόν στεκόταν μπροστά από την εστία για να την υπερασπιστεί και όσο περνούσαν τα χρόνια άρχισε να μαθαίνει τη θέση, να του αρέσει και να κάνει θυσίες για να μπορεί να αγωνίζεται στη θέση του τερματοφύλακα.

Ο λόγος για τον 17χρονο νεαρό τερματοφύλακα Δημήτρη Χριστοφόρου(27/3/2003), τον οποίο η φετινή ποδοσφαιρική χρονιά τον βρίσκει στην ομάδα Νέων(U19) του Άρη.

Η ιστοσελίδα μας βρέθηκε με τον Δημήτρη και μίλησε μαζί του. Πάμε να διαβάσουμε τι μας ανέφερε.

Δημήτρη. Πότε ξεκίνησε να παίζεις ποδόσφαιρο;

Ξεκίνησα σχετικά αργά και στην ηλικία των 9 χρόνων πήγα στην Ιδιωτική Ακαδημία του Μιλένκο Σπόλιαριτς. Εκεί παρέμεινα για τρία χρόνια και στη συνέχεια μαζί με τον Σπόλιαριτς πήγαμε στις ομάδες τις οποίες προπονούσε ξεκινώντας από τον Κούρη Ερήμης στα 12, στη Νέα Σαλαμίνα στα 13 μου και στη συνέχεια στην Ακαδημία του Απόλλωνα, όπου αγωνίστηκα μέχρι και την περσινή χρονιά στην ομάδα των U17.

Αγωνίζεσαι στη θέση του τερματοφύλακα. Μια δύσκολη και συνάμα νευραλγική θέση. Από μικρός έπαιζες σ΄αυτήν;

Λόγω σωματότυπου ξεκίνησα να αγωνίζομαι τερματοφύλακας. Στην πορεία μου άρεσε, αγάπησα αυτή τη θέση και άρχισα να δουλεύω σκληρά ώστε να μπορέσω να ανταποκριθώ στις ιδιαιτερότητες που έχει το να είσαι τερματοφύλακας.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες και οι δυσκολίες της θέσης του τερματοφύλακα;

Καταρχήν μιλάμε για διαφορετική προπόνηση, διαφορετική προετοιμασία και πλέον κάποιος που θέλει να αγωνίζεται στη θέση αυτή πρέπει να δουλεύει περισσότερο. Πλέον οι σύγχρονοι τερματοφύλακες πρέπει να παίζουν και με τα πόδια και όχι μόνο να αποκρούουν. Ένα λάθος που θα γίνει από τον τερματοφύλακα τις περισσότερες φορές στοιχίζει στην ομάδα και δεν μπορεί να διορθωθεί. Επίσης απαιτείται και ένα συγκεκριμένο ύψος αλλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για να μπορέσεις να αγωνιστείς στη θέση αυτή. Προσωπικά δουλεύω τόσο με την ομάδα μου αλλά και μόνος για να μπορώ να ανταποκριθώ.

Απ΄ότι βλέπαμε στις κλήσεις των μικρών Εθνικών ομάδων ήσουν μέσα ισχύει αυτό;

Ναι για τρία χρόνια ήμουν στις κλήσεις των μικρών Εθνικών ομάδων. Πήγαινα στις προπονήσεις που με καλούσαν αλλά δεν έπαιξα σε κάποιο επίσημο παιχνίδι.

Δημήτρη, με τη νέα σχολική χρονιά θα είσαι τελειόφοιτος. Θα μπορέσεις να ανταποκριθείς και στα δύο, σχολείο και ποδόσφαιρο;

Σίγουρα είναι κάτι πολύ δύσκολο. Από τη μια είναι μια χρονιά που θα κρίνει το μέλλον μου και από την άλλη είναι κάτι που αγαπώ και έκαναν πολλές θυσίες μέχρι τώρα. Θα προσπαθήσω να τα καταφέρω και να συνδυάσω και τα δύο. Ο χρόνος τα απογεύματα με τα μαθήματα αλλά και τις προπονήσεις θα φαίνεται λίγος, όμως αν δεν προσπαθήσεις δεν θα ξέρεις αν μπορούσες να τα καταφέρεις. Προκαλεί κάποιο άγχος αυτό όμως από μένα εξαρτάται. Κάποιοι θα είναι μόνο στα μαθήματα τους και κάποιοι άλλοι θα έχουν και τις προπονήσεις, είναι επιλογές του καθενός μας.

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος;

Πλέον έχω μπει σε ένα άλλο στάδιο, αυτό πριν από την πρώτη ομάδα καθώς το να αγωνίζεσαι με την ομάδα Νέων είναι κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα κλιμάκια. Θα δουλέψω σκληρά στις προπονήσεις αλλά και στους αγώνες έτσι ώστε όταν μου δοθεί η ευκαιρία να την αρπάξω και να αγωνιστώ στην πρώτη ομάδα. Θα ήθελα να αγωνιστώ στην Α΄κατηγορία και βεβαίως μεγάλο όνειρο θα ήταν να αγωνιστώ με το εθνόσημο της Κύπρου στην εθνική ομάδα. Εννοείται όλοι μας οι νεαροί σκεφτόμαστε και την προοπτική του εξωτερικού.

Βλέπουμε ότι στις ομάδες της Κύπρου γενικά δεν προσέχουν τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Αν κάποιος ξεχωρίσει κάνει ένα συμβόλαιο σε κάποια ομάδα με ένα συμβολικό ποσό, ακολούθως δίνεται δανεικός για να πάρει παιχνίδια και χρόνο και ακολούθως καταλήγει σε ομάδες της δεύτερης, τρίτης κατηγορίας ή και στο αγροτικό να κάνει αυτό που αγαπά αν δεν το σταματήσει. Για τους νεαρούς της ηλικίας σου που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο τους ανησυχεί καθόλου αυτό;

Μέχρι και την ηλικία των δεκαπέντε αλλά και δεκαέξι ένας νεαρός ζει το όνειρο του. Ακολούθως αρχίζουν ναι να τον απασχολούν αυτά και από την ηλικία των 17 τα σκέφτεται σοβαρά. Σκέφτεται το μέλλον του. Να συνεχίσει στο ποδόσφαιρο, είναι και η Γ΄ Λυκείου, οι παγκύπριες εξετάσεις και αν ξεπεράσει αυτά στο μυαλό του έρχεται και η στρατιωτική θητεία. Είναι δυσκολίες που θέλουν να έχεις δίπλα σου στηρίγματα να πάρεις τις σωστές αποφάσεις. Οι ιθύνοντες κάτι πρέπει να κάνουν για αυτό γιατί έτσι ο Κύπριος νεαρός ποδοσφαιριστής μειονεκτεί σε σχέση με τους ξένους.

Πλέον είσαι στην ομάδα Νέων του Άρη. Πως προέκυψε αυτή η αλλαγή και ποιοι οι στόχοι της νέας σου ομάδας;

Ήταν συνειδητή επιλογή μου. Στον Άρη ίσως έχω περισσότερες ευκαιρίες για ανέλιξη στην πρώτη ομάδα και θεωρώ ότι πιο εύκολα μπορεί να σε δει κάποιος. Τώρα όσον αφορά τη νέα μου ομάδα προσπαθούμε να κτίσουμε κάτι καλό. Έχουμε πολύ καλό προπονητικό επιτελείο το οποίο στέκεται δίπλα μας και προσπαθούμε να γίνουμε μια οικογένεια στην οποία ο καθένας μας θα παίζει και για τους άλλους. Κτίζουμε μια καλή ομάδα και θα προσπαθήσουμε να πάμε όσο το δυνατό καλύτερα στο πρωτάθλημα.

Ποια θεωρείς την καλύτερη και ποια τη χειρότερη στιγμή της μέχρι τώρα καριέρας σου;

Ξεκινώντας από την καλύτερη, κάθε φορά που έπαιρνα κλήσεις για την Εθνική ομάδα. Όσον αφορά τη χειρότερη ήταν κάθε στιγμή που κάποιες αποφάσεις από προπονητές μου επηρεάζονταν από εξωγενείς παράγοντες.

Ποιο ποδοσφαιριστή έχεις ως πρότυπο και ποια ομάδα του εξωτερικού σου αρέσει;

Σίγουρα είναι τερματοφύλακας και είναι ο Τερ Στέγκεν της Μπαρτσελόνας που έχει κάτι το ιδιαίτερο παρά το τελευταίο αποτέλεσμα κόντρα στη Μπάγερν και όσον αφορά ομάδα μου αρέσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Κλείνοντας Δημήτρη ποιο θέλεις να είναι το καταληκτικό σου σχόλιο;

Κάθε νεαρός ποδοσφαιριστής που θέλει να πραγματοποιήσει τα όνειρα του θα πρέπει να δουλεύει σκληρά και να μην απογοητεύεται. Κανένας δεν είναι αλάνθαστος και μέσα από τα λάθη γίνεσαι καλύτερος. Επίσης θα ήθελαν να στείλω το μήνυμα στους ιθύνοντες του Κυπριακού ποδοσφαίρου να δίνουν στους Κύπριους ποδοσφαιριστές τις ίδιες ευκαιρίες όπως και στους ξένους και να κάνουν κάτι έτσι ώστε να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, επιλύοντας δυσκολίες που προκύπτουν στους νεαρούς Κύπριους ποδοσφαιριστές στο σχολείο αλλά και στον στρατό.

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy