Όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 60.000 συμπολίτες μας. Υπάρχουν περισσότερα από 10.000 ενεργά κρούσματα. Γύρω μας υπάρχουν 10.000 συμπολίτες μας μεταδίδουν τον ιό». «Το νούμερο αυτό προκύπτει από μια διεθνή εκτίμηση ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι 10 φορές περισσότερα από αυτά που βρίσκουμε από τα τεστ», εξήγησε ο κ. Τούντας.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον ίδιο και γενικά τους ειδικούς είναι ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού ενώ επεσήμανε ότι πλέον έχουμε πολύ πιο περιορισμένες δυνατότητες να ελέγξουμε τη διασπορά της επιδημίας.

Ο κ. Τούντας εκτίμησε ότι τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να δούμε μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, μετά τον 15αύγουστο και την επιστροφή των εκδρομέων. «Έχουμε μπει σε ένα δεύτερο κύμα, που μπορεί να εξελιχθεί χειρότερα από το πρώτο» υπογράμμισε.

Όπως είπε θα υπάρξει μια έξαρση κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο, ωστόσο, εκτίμησε ότι από Σεπτέμβριο είναι πιθανό να δούμε βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα.

reader.gr