Πού κατευθύνεται το Oruc Reis, σε επιφυλακή οι ελληνικές δυνάμεις

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα τουρκικά πλοία να έχουν σε πλήρη επιφυλακή τις ελληνικές δυνάμεις.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και παρακολουθούν στενά την πορεία που ακολουθεί το σκάφος Oruc Reis που συνοδεύεται και από άλλα πλοία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το MEGA, το τουρκικό ερευνητικό έχει απλωμένα τα καλώδιά του και κινείται με κατεύθυνση -όπως όλα δείχνουν- τα όρια της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ συνοδευόμενο από μεγάλο αριθμό πολεμικών πλοίων.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός, το Oruc Reis συνεχίζει το ταξίδι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία.

Αν και έχει ποντίσει τα ηχοβολιστικά καλώδια δεν είναι σε θέση σύμφωνα με πηγές να κάνει έρευνες και έχει σχεδόν φτάσει στο δυτικό όριο της Νavtex, πλησιάζοντας στα όρια της οροθετικής γραμμής των ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ο ελληνικός στόλος είναι παραταγμένος απέναντι από τον τουρκικό και στις συνεχείς επικοινωνίες με το Oruc Reis μέσω ασυρμάτου να σταματήσουν τις έρευνες και να απομακρυνθούν απαντούν οι τουρκικές φρεγάτες.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τις όποιες έρευνες επιχειρούσε να κάνει το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Δημόσια Τηλεόραση, το τουρκικό ερευνητικό είχε φτάσει περίπου 50 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα ελληνικά πλοία έδιναν σήμα προς το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία για να αποχωρήσουν.

«Είμαστε εντός της τουρκικής ΑΟΖ»

Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, στα μηνύματα που εκπέμπουν διαρκώς οι ελληνικές φρεγάτες προς τους Τούρκους, ότι δηλαδή πρέπει να αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία, οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών απαντούν ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων απαντούν στους Έλληνες κυβερνήτες ότι δεν πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά «εντός της τουρκικής ΑΟΖ», άρα «θα πρέπει εκείνοι να εξέλθουν από την τουρκική ΑΟΖ».

sputniknews.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy