Οργή και συγκλονισμός στη Βηρυτό- Υπό κράτηση 16 ύποπτοι

Στον Λίβανο εξανεμίζονται, πλέον, οι ελπίδες για εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια, που άφησε πίσω της η φονική έκρηξη, που σημειώθηκε την Τρίτη και ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας, Βηρυτού.

Τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 5.000 έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν και αγνοούνται.

Την ίδια ώρα 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Βηρυτού και στην υπηρεσία των Τελωνείων έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη και ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μετέδωσε απόψε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA.

Πρόκειται για «στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού και της διοίκησης των Τελωνείων, καθώς και για υπευθύνους των εργασιών συντήρησης και (εργάτες) που εκτελούσαν αυτές τις εργασίες στην αποθήκη νούμερο 12», όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ανέφερε ο στρατιωτικός εισαγγελέας Φάντι Ακίκι σε μια ανακοίνωσή του.

Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 18 λιμενικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους αλλά και από εργάτες που συμμετείχαν στη συντήρηση της αποθήκης.

Ο Ακίκι δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπόπτων που κρατούνται, σημειώνοντας μόνο ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το AFP οι λιμενικές αρχές, τα τελωνεία, κάποιες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση γνώριζαν τον κίνδυνο που ήγειρε η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας αυτής χημικού λιπάσματος που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εκρηκτικό στο λιμάνι της Βηρυτού, όμως οι πάντες προτίμησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, να την επιρρίψουν σε κάποιον άλλο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του Λιβάνου προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες Πέμπτη το βράδυ για να διαλύσουν δεκάδες εξοργισμένους διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις γιγαντιαίες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, οι οποίες έχουν μετατραπεί για πολλούς σε σύμβολο της ανικανότητας και της διαφθοράς των αρχών.

Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.

Η ειδική πτήση της Cyprus Airways έφτασε στις 21:42 στο αεροδρόμιο Λάρνακας και όλοι οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε τεστ για κορωνοϊό και θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, είτε σε ξενοδοχείο, είτε στο σπίτι τους, καθώς ο Λίβανος ανήκει στην ταξιδιωτική κατηγορία Γ.

Νωρίτερα μεταφέρθηκαν στη Βηρυτό φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός για τις ανάγκες περίθαλψης των χιλιάδων τραυματιών στα νοσοκομεία.

Δεν αποκλείεται εντός των ημερών να υπάρξει και δεύτερη ναυλωμένη πτήση, καθώς οι Κύπριοι, που δήλωσαν ενδιαφέρον για επαναπατρισμό είναι περισσότεροι, ωστόσο δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν χθες τις διαδικασίες για την πτήση.

Κύπριοι εθελοντές γιατροί θα μεταβούν, εξάλλου, στο Λίβανο τις επόμενες μέρες.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy